Шведската крона е най-зле представящата се от най-търгуваните и ликвидни

...
Шведската крона е най-зле представящата се от най-търгуваните и ликвидни
Коментари Харесай

Шведската крона е най-зле представящата се ликвидна валута

Шведската крона е най-зле представящата се от най-търгуваните и ликвидни валути в света, търгувайки покрай най-ниските си стойности от международната финансова рецесия през 2009 година насам, макар че Riksbank (Шведската централна банка) стартира да приключва тласъците си, оповестява Bloomberg.

``
реклама

„ Всичко е въпрос на доверие. В края на кращата положението на валутата е сигнал за положението на стопанската система “, разяснява Карл Хамър от SEB, най-голямата шведска банка по пазарна стойност.

Заместник-управителят на Шведската централна банка Хенри Олсън съобщи в края на тази седмица, че кроната е изненадващо слаба. Другият подуправител на централната банка Мартин Флоден счита, че по-слабата валута може да се окаже фактор за нарастване на лихвите през април, се показва в протокола от последната среща на Riksbank.

Представянето на кроната през тази година е по-близко до това на валутата на Хаити гурд, в сравнение с до покачванията, които регистрират валутите от Г-10.

Riksbank понижи прогнозата си за валутата си, като кроната и сега е с 4% под оценката на централната банка.

Според трейдърите обезценяването на шведската крона частично се дължи на упованията, че ще има по-нататъшни нараствания на лихвите от страна на централната банка на фона на това, че други централни банки към този момент забавиха проектите си за стягане на паричната политика заради намаляване на международния напредък.

Кроната се търгува за към 10,5 евро в петък, губейки над 3% от началото на годината. За последните три години обаче спадът в цената ѝ доближава 12%. Досега разпродажбата на валутата не съумява да подтиква инфлацията, като растежът на цените спадна под задачата на банката от 2%, а инфлационните упования отслабват.

„ Riksbank пожертва кроната, с цел да върне инфлацията към задачата ѝ, само че прекомерно слабата и прекомерно нестабилна валута не е добре за стопанската система “, разяснява старшият анализатор на Nordea Торбджорн Исаксън.

Според направения разбор обаче шансът кроната да се търгува за над 11 евро в идващия един месец е по-малък от 2%. Очакванията са даже за леко възобновяване към края на март.

Svenska Handelsbanken AB, най-големият шведски заемодател по активи, счита, че Riksbank не реагира на слабостта на кроната, а по-скоро на резултата на валутата върху прогнозите за инфлацията.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР