Шведската компания за потребителско кредитиране Klarna повиши още повече пазарната

...
Шведската компания за потребителско кредитиране Klarna повиши още повече пазарната
Коментари Харесай

Spotify вече не е най-голямата стартираща компания в Европа

Шведската компания за потребителско кредитиране Klarna увеличи още повече пазарната си оценка до 46 милиарда $.

Това стана с приключването на следващ рунд за привличане на финансиране, на което Klarna получи 639 млн. $. Сред вложителите са компании като Softbank посредством своя фонд Vision Fund 2.

По този метод шведската компания става най-големият европейски стартъп. Klarna даже изпреварва по пазарна оценка друго шведско сдружение, което до неотдавна беше безспорен номер едно измежду бързоразвиващите европейски сдружения – Spotify. В последните три месеца акциите на Spotify на Ню Йоркската борса обаче изгубиха над 30% от цената си и по този начин нейната пазарна капитализация към днешна дата е 45 милиарда $ – малко под оценката на Klarna.

Само допреди няколко месеца – през септември 2020 година – Klarna се оценяваше на 11 милиарда $, само че ползата от страна на вложителите съществено усили цената й. Това е доста повече от различен главен европейски стартъп във финансовата сфера - Revolut, който има оценка от 10 милиарда $. Klarna, дружно с американската Stripe, е измежду най-големите финтек започващи компании. 

Моделът на компанията предлага онлайн извършване на покупки, в което потребителят може да заплати стоката на погасителни вноски, само че без да дължи рента, като по този метод се подтиква потреблението. Лихвата се заплаща от продавачите, които по този метод притеглят повече клиенти. Компанията също по този начин печели и от наказателни лихви, при положение на веселба на заплащанията от страна на клиентите. Klarna има банков лиценз и е контролирана от централната банка на страната.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР