Шведската компания Сааб предлага 8 изтребителя Грипен с въоръжение за

...
Шведската компания Сааб предлага 8 изтребителя Грипен с въоръжение за
Коментари Харесай

Шведската оферта за изтребители: 8 броя с въоръжение под 1.8 млрд. лв.

Шведската компания " Сааб " предлага 8 изтребителя " Грипен " с въоръжение за сума, която е под заделените от държавното управление 1.8 милиарда лева Това стана ясно през днешния ден на конференция, на която представители на компанията и на шведското държавно управление показаха параметрите на офертата до българското Министерство на защитата.
 Купуваме нови F16, F18 и Грипен или втора употреба Юрофайтър  Покупката на нови изтребители - двойно по-скъпо и с по-малко съперници
Според плана за капиталов разход, който беше гласуван от българския парламент, страната е подготвена да заплати 1.8 милиарда лева за не по-малко от 8 бойни машини.

Шведското предложение демонстрира, че при сключване на договор първите четири изтребителя може да бъдат доставени до две години непосредствено в авиобаза Граф Игнатиево. В пакета се включва логистична поддръжка, образование на личен състав и водачи и въоръжение. Шведите оферират опция въоръжението да бъде и американско, като типът му би трябвало да бъде посочен от българското държавно управление. 



Това дава опция в границите на 24 месеца от подписването на контракта Военновъздушни сили да бъдат в подготвеност да правят наряди по задачата по защита на въздушното пространство. 

Предложението включва и построяването на два изцяло оборудвани хангара, като в границите на така наречен индустриално съдействие, ще бъде построен районен център за поддръжка на изтребители " Грипен ". Вече са водени договаряния с български, които имат потенциала и опциите да се грижат както за поддръжката на самолетите, по този начин и за производство на части за тях.

От шведска страна прецизират, че параметрите на офертата може да бъдат усъвършенствани в границите на диалозите правителство-правителство. Според Йоаким Валин, шеф „ Експорт и интернационалните връзки “ в шведската Агенцията за отбранително имущество има опция в това число и за увеличение на броя на закупените изтребители. 

„ Ако България избере Gripen, Сааб и Швеция са подготвени да си сътрудничат с българската отбранителна промишленост в поддръжката на изтребителите и прехвърлянето на ноу-хау, които ще допринесат за основаването на квалифицирани работни места “, сподели на брифинг в София Йонас Йелм, старши вицепрезидент и шеф на бизнес направление „ Аеронавтика “ в Сааб. 



В понеделник в Министерството на защитата бяха отворени четири предложения от три страни - Съединени американски щати, Швеция и Италия, с които се оферират нови бойни машини за авиацията ни. Единствено предлагането на Италия е за използвани изтребители Eurofighter. Съединени американски щати оферират новопроизведени F16 и F18, а Швеция - нови " Грипен ".

В края на мандата на служебното държавно управление на Огнян Герджиков шведската оферта беше сложена преди всичко, следвана от офертата на Португалия за използвани F16 и офертата на Италия за втора употреба Eurofighter. Тогава беше даден мандат на идващото държавно управление да води договаряния с всяка една от страните за възстановяване на офертата. Вместо това, заради подозрения за лобизъм, Народното събрание образува група, която взе решение да приключи процедурата и да започва още веднъж.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР