Шведската авиокомпания САС (SAS) отменя 504 планирани за утре полета,

...
Шведската авиокомпания САС (SAS) отменя 504 планирани за утре полета,
Коментари Харесай

Скандинавските авиолинии отменят над 500 полета утре. Външно излезе със съвети към българските пътници

Шведската самолетна компания САС (SAS) анулира 504 планувани за на следващия ден полета, поради продължаваща стачка на водачите. Стопирането на полетите ще засегне към 47 000 пасажери, съобщи Ройтерс.  Флотилията на превозвача остана на летищата през днешния ден за пети следващ ден поради стачката
" Профсъюзите още не са дали да се разбере дали са подготвени да правят отстъпка от главните си претенции и да се върнат на масата за договаряния, което значи, че оставаме в задънена улица ", съобщи президентът и основен изпълнителен шеф на САС Рикард Густафсон в официално съобщение, представено от Българска телеграфна агенция.
Пилотите от Скандинавските авиолинии започнаха стачка в петък след неуспеха на договарянията за заплатите. Това докара до анулация на към 70 полета и засегна проектите на стотици хиляди пасажери. От началото на митинга са анулирани 3306 полета, при което са потърпевши над 326 000 пасажери, по данни на самолетната компания, представена от ТАСС. По калкулации на специалисти протестната акция на водачите коства на САС от 50 до 70 милиона крони (5,26 - 7,37 милиона долара) на ден. 

От българското Министерство на външните работи излязоха със специфични рекомендация за българите, които не могат да осъществят плануван авансово полет със скандинавските авиолинии на следващия ден. По информация на българското посолство в Стокхолм засегнатите пасажери могат да изчакат да им бъде избран нов полет, да резервират билети за по-късна дата или да се откажат от полета, при което да им бъде възобновена цената на закупените билети, оповестиха от пресцентъра на Външно.

В случай че пасажерите изберат да изчакат да им бъде избран нов полет, процесът на резервация стартира неотложно откакто техният полет бъде анулиран. Авиокомпанията изпраща СМС известие или имейл до пасажерите, че полетът им е анулиран и че ще им бъде запазен нов полет.

Ако засегнатите клиенти изберат да резервират полет за по-късна дата, те би трябвало да се свържат с отдел „ Обслужване на клиенти “ на САС, в случай че са закупили билета непосредствено от самолетната компания, или със съответното посредническо бюро.

Пътниците могат да се откажат сами от анулирания полет, при което самолетната компания ще възвърне цената на закупените билети, откакто регистрацията им бъде анулирана. Ако съответният полет е анулиран или е просрочен минимум с три часа и пасажерите не желаят да пътуват, те имат право на възобновяване на сумата за закупения билет.

Гражданите имат право на възобновяване на сумата на издадения от САС билет и когато сами са резервирали нов полет, макар че САС им е предложил различен полет с начален час не по-рано от 24 часа след анулирания.

Ако пасажерите са избрали пътешестване с друго транспортно средство (влак, рейс, наета кола) и Скандинавските авиолинии не са им е предложили различен полет в границите на 24 часа от анулирания, самолетната компания възвръща ценовата разлика сред неизползвания билет на САС и цената на различното пътешестване.

Пътниците, чиито полети са анулирани, имат право на пренощуване, храна, превоз сред летището и хотела и телефонни диалози при избрани условия. Подробна информация може да бъде открита на интернет-сайта на самолетна компания САС.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР