Шведската академия защити решението си да награди с Нобел за

...
Шведската академия защити решението си да награди с Нобел за
Коментари Харесай

Шведската академия защити решението си да награди Петер Хандке

Шведската академия отбрани решението си да награди с Нобел за литература за 2019 година австрийския публицист Петер Хандке, като съобщи, че той е имал провокативни мнения, само че не е подкрепял кръвопролитията, заяви " Ройтерс ".

В публикация, оповестена през вчерашния ден в шведския ежедневник " Дагенс Нихетер " Матс Малм - ръководителят на Шведската академия, приема, че Хандке е правил " провокативни, несъответствуващи и неразбираеми мнения по политически въпроси ". Той обаче споделя още, че писателят не е възхвалявал кръвопроитията и ясно е осъдил клането в Сребреница.

" Академията не откри нищо в писането му, което да съдържа офанзива против гражданското общество или против уважението по отношение на равенството на хората ", добавя Малм.

Академията цитира публикация от 2006 година в немския вестник " Зюддойче цайтунг ", в което Хандке споделя, че събитията в Сребреница са най-лошото закононарушение против човечеството в Европа след Втората международна война.

Присъждането на Нобел за литература за 2019 година провокира рецензия, в това число от оживели от събитията в Сребреница през 1995 година, които приканиха Академията да отдръпна премията, която се равнява на 930 хиляди $ и бе оповестена предходната седмица.

През 2006 година Хандке приказва на погребението на Слободан Милошевич, който умря, до момента в който беше арестуван в очакване на делото против него в Трибуналът на Организация на обединените нации за военни закононарушения в Хага за ролята му във войната на Балканите през 90-те.

Хандке е изказвал поддръжката си и за Радован Караджич и Ратко Младич, които бяха упрекнати в геноцид и закононарушения против човечеството поради убийството на над 8 хиляди мюсюлмански мъже и момчета в зоната на сигурност на Организация на обединените нации - анклава Сребреница, напомня организацията.

Албанският министър председател Еди Рама упрекна Академията, че награждавайки Хандке " умаловажава цената на премията " и с това влиза в следващ скандал, който ще повлияе на репутацията й в идващите десетилетия.

Решението на Академията се подлага на критика мощно в Албания и Косово, където към 10 хиляди етнически албанци са убити, а близо един милион са прогонени по врме на войната през 1998-1999 година, водена от силите на Милошевич.

Мунира Субашич, президент на асоциацията " Майки на Сребреница ", която се занимава с оживелите от събитията през 1995 година, дефинира решението на Академията като " позорно ".

Преди ден самият Хандке съобщи, че " в никакъв случай повече " няма да приказва с публицисти, откакто е бил атакуван с въпроси по отношение на позицията си за войната в Югославия през 90-те години, а не по отношение на писателските му достижения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР