Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература заяви, че

...
Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература заяви, че
Коментари Харесай

Нобеловата академия се разпада заради секс скандал

Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература съобщи, че четирима от нейните членове (които обичайно са назначени до живот) ще бъдат освободени от служба след абсурда за полово принуждение, който провали тазгодишните награди, съобщи БГНЕС.
Организацията беше разтърсена, откакто през ноември предходната година шведски всекидневник разгласява свидетелските показания (в разгара на акцията #Metoo) на 18 дами, които декларират, че са били изнасилени или полово насилвани от авторитетни фигури със съществени връзки с Академията.
Несъгласието на това по какъв начин да се оправят с този проблем внесе доста ужас в организацията и нейните 18 членове. Това накара 6 от членовете да изоставен, в това число и първата жена непрекъснат секретар Сара Даниус.
" Лотта Лотас, Клас Остергиен и Сара Стридсберг са поискали и незабавно са били освободени от длъжностите им, заемани в Академията ", се показва в публично изказване.
Четвъртият член Керстин Екман е неактивна от 1989 година, откакто Академията отхвърля да признае наложената фетва (мюсюлманският еквивалент на отлъчването) против английския създател Салман Рушди. Екман също е поискала да напусне академията. Лотас също е бил неактивен от 2015-а година.
Технически членовете на Нобеловата академия си остават такива до живот, само че те могат да оставят столовете си празни, в случай че решат.
След като абсурдът се появи в публичното пространство, шведският крал XVI Густаф направи промени, които да разрешат на членовете да бъдат отписани и заменени. Академията сега има 10 дейни членове, а съгласно устава, с цел да бъдат определени нови членове са нужни 12 гласа. Академията заяви, че през 2019 година ще отсъди за премиите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР