Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература, избра нови

...
Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература, избра нови
Коментари Харесай

Шведската академия избра нови членове

Шведската академия , която присъжда Нобеловите награди за литература , избра нови членове, оповестяват Ройтерс и ТАСС.

Новоприетите са юристът Ерик Рюнесо н, който ще заеме кресло номер 1, принадлежащо на Лота Лотас и писателката Джила Мосаед, която заема кресло номер 15, принадлежало по-рано на Керстин Екман .



Ерик Рюнесон
е роден през 1960 година, има научна степен лекар по право и е доцент в Търговската академия в Стокхолм. Той също по този начин заема поста на консултант във Върховния съд.

Джила Мосаед е родена през 1948 година в Техеран, идва в Щвеция през 1986 година. Издала е на своя роден персийски език 2 романа и 6 стихосбирки.

Кандидатурите на новите учени бяха утвърдени от шведския монарх. " Избирането на двама нови членове на Академията е позитивна стъпка. Надявам се, че по подобен метод се показва опция за укрепването на доверието в тази институция и тя ще може да продължи виновната си работа ", се споделя в официално съобщение Карл XVI Густав, оповестено от кралския двор.-->

Нобеловата седмица тази година протече по необикновен метод. Беше решено името на лауреата за литература да не бъде оповестено - то ще бъде огласено през 2019 година. Шведската академия взе това решение на фона на свадите, които я раздрусаха и отслабеното доверие към нея.

Нейните членове понижиха, в нейните редове останаха единствено 11 литератори. При това състояние влиятелен избор на нов лауреат за литература би могъл да бъде противоречив.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР