[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

Плащане в чужбина: с карта или в брой

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
На пръв взор алтернативата наподобява много банална. Реално обаче не е по този начин и аргументите са няколко. Разплащанията непрекъснато се трансформират, парите в брой стават все по-малък фактор на доста места по света, а в създалата се обстановка навлизат от ден на ден млади компании, които подриват старите и обичайни модели. Често пък, с цел да компенсират загуба на дял в дадена активност, банките покачват или поставят нови такси по някои платежни услуги.

Сезонън на отпуските е добър мотив всеки да се замисли по какъв начин да заплати, до момента в който е на отмора в чужбина. Добрият остарял кеш постоянно е вид, само че в доста страни той става все по-маловажен фактор.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Например във Франция от ден на ден лимитират заплащането в брой, а в случай че това става в магазин, се прави в обособена машина за самообслужване. А колкото по- на север е пътуването, толкоз банковата карта или различен новаторски способ за заплащане стават все по-необходими, а изваждането на пари в брой може да провокира единствено съмнения от търговеца. Интересно е по какъв начин се промени и отношението в Гърция към заплащането с карта. След като изискванията по избавителните пакети от МВФ и Европейска комисия стегнаха данъчния режим, а на островите беше натрапен Данък добавена стойност, всеобщо се появиха ПОС терминали в заведения и магазини.

За заплащане в чужбина с карта множеството банки не постановат такса, само че там, където има, тя може да изненада притежателя й. И въпреки сумата да не се окаже прекомерно висока, постоянно е в положение да подразни. Друго значимо нещо, когато се заплаща при отмора в чужбина, е валутният курс, по който се прави това. В Европейски Съюз към този момент съвсем на всички места безконтактното заплащане е до 25 евро, толкоз е неотдавна и в България. Ето какъв брой костват най-популярните способи за заплащане в чужбина, техните други възможности и в какво да се внимава.

- Дебитна карта – при множеството банки има опция за заплащане в чужбина, само че е прекомерно евентуално доста търговски обекти да не ги одобряват. Например Visa Electron постоянно се отхвърля при доста от тях, образец за това е и самолетната компания Wizz, когато се вършат покупки на борда. При заплащане с дебитна карта за някои от огромните банки ще се дължат такси, само че има и такива, които не поддържат услугата (виж. таблицата).

- Кредитна карта – към този момент това остава най-сигурният обичаен метод за заплащане наред с парите в брой. Обикновено притежателят на пластика счита, че няма такса при заплащане на ПОС терминала или онлайн. Това обаче не е годно за всички банки – някои постановат такива, като сумата е закрепена на транзакция или е % от платената сума. Има и такива, чиито кедитни карти не оперират в чужбина и е посочено, че услугата не се предлага.

- Плащане в брой – положителният остарял кеш работи, изключително в страни от района. В Западна Европа обаче той е все по-малко желан и тук-там може да се окаже, че търговци отхвърлят да одобряват заплащане кеш или огромни банкноти.

- Теглене от банкомат – това е най-неизгодният метод за обезпечаване на пари в брой в чужбина. Таксите за изтеглени 200 евро може да варират сред 6 и 23 лева според от банката и картовия оператор, демонстрираха калкулации на " Капитал ". При кредитната карта пък нормално това с изключение на високи такси значи и по-висока рента по изтеглената сума от ATM. Добре е въпреки всичко, в случай че притежателят на картата реши да тегли в брой, това да става от банка, която е в групата на тази, която е издала картата му.

- Валутният курс – когато заплащането с карта е в страна от еврозоната, не може да се чакат изненади в обменния курс, само че такива може да има при други валути, разнообразни от еврото. Освен това има и така наречен динамично превалутиране (dynamic currency conversion), при което операторите на ПОС терминали или банкомати оферират опцията да се заплати във валутата, в която е платежната им карта, вместо да се употребява пазарният курс на картовите оператори Visa или Mastercard. По този метод те основават илюзорното чувство, че клиентът няма да заплати за превалутиране, до момента в който в действителност банката зад ПОС терминала или банкомата предлага доста по-неизгоден курс, а разликата е към 2% в крайната сметка. Което за притежателя на картата може и да не е сериозна сума, само че е добър източник на доходи от валутни разлики.

- Обмяна на валута на място – това е може би най-рисковата интервенция и би трябвало да се заобикаля или да се прави единствено в краен случай. Още по-малко по летища и от бюра със съмнителни курсове, където те ще са най-неизгодни. Подобни схеми се вършат към момента и в България.

- Алтернативни способи на заплащане – софтуерната гражданска война през последните години навлиза интензивно и във финансовия бранш, като задачата й е да разбие точно старите и тромави модели на разплащане и превод на пари. Компании като Phyre, Revolut, Paysera, Transferwise, Mistertango и други оферират различни способи на разплащане и изтегляне на пари в брой. При всяка от тях изискванията са разнообразни, само че като цяло оферират конкурентни условия, които икономисват такси при заплащане в чужбина, както и пазарни обменни курсове. Трябва да се признае обаче, че това се промени и банките също оферират много атрактивни курсове.

За да се минимализират рисковете и с цел да направи разплащанията по-прозрачни, Европейската комисия към този момент работи по специфична инструкция. До края на идната години преди изтегляне и заплащане на екрана на банкомата и на ПОС терминала би трябвало да се получава информация какъв брой тъкмо такси ще бъдат събрани за това заплащане и коя алтернатива е по-евтина. Освен това при изтегляне на пари от банкомат в чужбина или при заплащане с карта клиентът ще може да избира по какъв валутен курс да става заплащането.

Все отново, в случай че би трябвало да се заключи – салдото сред заплащане в брой и с карта зависи от страната на посещаване, като е добре всеки преди този момент да се осведоми и обезпечи задоволително средства, с цел да не се окаже неприятно сюрпризиран, в другояче прелестно пътешестване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР