[Shutterstock] Поредна зелена вълна започна да залива борсите, а инвеститорите

...
[Shutterstock] Поредна зелена вълна започна да залива борсите, а инвеститорите
Коментари Харесай

Борсово V-ъзстановяване

[Shutterstock] Поредна зелена вълна стартира да залива тържищата, а вложителите се готвят за постваксина света. Надеждите за отваряне на стопанските системи извади на напред във времето акциите на фирмите от остарялата стопанска система След внезапния спад пристигна и бързо възобновяване на показателите, само че към момента са под историческите върхове.
Когато избухна пандемията от COVID-19, внезапното затваряне на световната стопанска система сътвори един нов проблем. Заедно с неконтролируемия растеж в броят на инфектираните и жертвите на ковид, както и постоянно безредните ограничения в доста страни тя направи прогнозите за стопанските системи и пазарите доста мъчно. На 18 март - няколко дни преди S&P 500 да удари дъното, икономистите на JP Morgan Майкъл Фероли и Джеси Еджъртън дефинираха това с термина " Найтианска неустановеност " - обстановка, в която няма годни и надеждни измерители за бъдещите събития, съгласно теориите и по името на икономиста Франк Найт. Анализаторът на Pantheon Macroeconomics Ян Стефердсон пък употребява думата guesstimate (нещо като съмнение на база догадки), с цел да предвижда спад на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати.

Два месеца по-късно обстановката е по-различна - излязоха първите данни за икономическото положение на Съединени американски щати и световната стопанска система, както и корпоративните доклади за първото тримесечие на годината. Ако може да се заключи - макропоказателите са по-лоши от предстоящото, а финансовите резултати на фирмите са по-добри от залаганията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това накара водещи банки да намалят упованията си за стопанската система и равнищата на безработицата още повече. Bank of America към този момент чака спад на Брутният вътрешен продукт с 40% вместо с 30% през второто тримесечие. JP Morgan отряза упованията си от 34 на 39% спад, само че увеличи прогнозите си за растежа през идващите тримесечия. Мотивите за проверките бяха точно към този момент излезлите данни, които им дават повече ясното за държанието на стопанската система и по-точни упования.

Уолстрийт гледа единствено положителните вести

Борсите и най-много Уолстрийт в Съединени американски щати подценяват влошените прогнози и през последните дни нова вълна на оптимизъм оцвети котировките в зелено. Във вторник S&P500 проби за първи път от началото на март равнището от 3000 пункта. Широкият американски показател е на 380 пункта под върха си от 19 февруари, когато стартира внезапният спад, с цел да стигне дъното на 23 март. Оттогава показателят се е повишил със 754 точки или с близо 34%. Хващането на сходен миг с инвестиция в индексен фонд върху показателя за 1000 $ носи 340 $, и то единствено за два месеца.
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Графиката демонстрира, че все още показателите в Съединени американски щати се възвръщат стабилно съвсем като буквата V - след внезапния спад идва бърз растеж. В случая още не може да се приказва за цялостно възобновяване, само че въпреки всичко S&P влезе в най-бързия си мечи пазар (спад с 20% от последния връх) за по малко от 20 дни. Последва бърз растеж и връщане в бича фаза - оптимистите започнаха да движат пазара. Имат ли обаче задоволително учредения?

Сигналите в интерес на акциите

Биотехнологичната компания Moderna разгласи обнадеждаващите си данни за ваксина, по която работи, на 19 май, което пък съответства с новините за и отварянето на множеството стопански системи, в това число тази на Съединени американски щати. Светлото бъдеще и очакванията за туризма дадоха подтик на фирмите от бранша, които от най-губещите се трансфораха в най-печелившите през последните дни.

Политическият напън на президента Тръмп върху Фед да смъкна лихвите под нулата дават още тласъци за пазарите на акции. Според управлението на Централната банка на Съединени американски щати обаче сходен ход ще има дребен резултат за стопанската система.

Към края на предходната седмица 97% от фирмите, включени в показателя S&P500 в Съединени американски щати бяха разгласили финансовите си доклади. И резултатите им бяха в множеството случаи по-добри от предстоящото - тук с изискването, че предварителните упования бяха ревизирани поради ковид.

" Агрегираните резултати биха упованията с 2.6%, а без докладите на финансовите компании с +7.1%, като 65% от фирмите надвишиха своите намалени упования ", споделя Джонатан Голъб, основен пълководец за Съединени американски щати на Credit Suisse, представен от Yahoo Finance.

След като всички компании се отчетат за първото тримесечие (за някои интервалът влиза и в април), се чака картината да покаже междинен спад на облагата на една акция (EPS) за интервала от 14%. Това е по-лошо от упованията за спад от 10.5%, направени в края на март, само че доста по-добро от -25.3% при започване на корпоративния сезон ", написа Голъб. Което изяснява отчасти и възобновяване на пазарите.

Сега обаче моторите са от секторите на остарялата стопанска система - фирмите от индустриалния бранш, авиацията, туризма и финансите. Инвеститорите насочват средства към тях и разпродаваха акции на софтуерните браншове, като FAANG, които бяха в основа на възобновяване. До скоро тържищата в Европа изоставаха в оттласкването си, тъкмо тъй като бяха доминирани от акции от обичайните промишлености, само че в този момент рестарта задвижи и тях.

Ще пораства ли още

Все повече се усилват упованията, че в идващите няколко месеца показателите в Съединени американски щати може да излязат на нови исторически върхове. В началото на март залозите бяха, че до лятото S&P 500 е прекомерно евентуално да се намали под 2000 пункта. Сценарий, който към този момент не се случва. Ако се сбъдне, би означавало страховит нов срив.
Сред аргументите за покачванията през последните седмици са и затваряне на къси позиции, има и чисто механически фактори. Не на последно място са и FOMO (Fear of missing out) вложителите, или тези, които се опасяват да не изтърван момента без доста да се замислят, какво тъкмо се случва. Въпросът е дали и до каква степен към този момент пазарите правят оценка неуспех с разработките на имунизацията и появяването на втора, по-силна вълна на ковид, която да докара до нов локдаун. Това са рисковете, които може да извърнат тренда на пазарите.
Завоят на умните пари и постваксина светът
Парите на Уолстрийт стартират да трансформират посоката си на придвижване - значим знак за настроенията на вложителите. Тенденцията се ускори след 19 май, когато Moderna разгласи прогрес по имунизацията си. " Сега пазарите стартират да гледат в постваксина света ", написа за Marketwatch Нигам Арора, инженер, нуклеарен физик и бизнесмен с разнообразни модели за вложения и основател на модела XYZ за мениджмънта на смяната. Една от жертвите на тази смяна е Zoom. Платформата за конферентни диалози нарастна с над 140% от началото на годината, откакто всеобщо хората започнаха да работят от домовете си. С напредъка по имунизацията обаче започнаха и разпродажбите по тази позиция и в четири следващи сесии акциите се понижаваха.
Други пострадали сa акциите на Netflix през последните дни - компанията за видеострийминг губи пазарна капитализация в седем следващи борсови сесии. Това съответства и с премиерата на конкурентната HBO Max на AT&T. Подобна е обстановката с компанията за телемедицина Teladoc Health, Peloton Interactive, която мина 1 млн. консуматори за своите онлайн споделени тренировки. Парите стартират, въпреки и отчасти, да подминават един от най-печелившите - Amazon, Shopify само че се насочват към компании като Walmart, Disney, General Electric, банките, които ще завоюват от отварянето на ограниченията. Същото се отнася и за фирмите от авиосектора - United Airlines, Delta, American Airlines, Southamerican, както и няколко круиз компании са спечелили сред 10 и 20% за седмица.
" Промяната в посоката на паричните потоци е позитивен знак за фондовия пазар и демонстрира изместване на фокуса от акции, за които е евентуално да имат закъснение на инерцията в облагите към такива, за които има възможност за ускоряване след рестарта ", споделя Нигам Арора. Тя отразява очакванията за възобновяване на стопанските системи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР