[Shutterstock] Кризата принуди някои комуникационни агенции да променят услугите в

...
[Shutterstock] Кризата принуди някои комуникационни агенции да променят услугите в
Коментари Харесай

Бърза трансформация по време на вирус

[Shutterstock] Кризата принуди някои информационни организации да трансформират услугите в портфолиото си, с цел да задържат клиентите си и да привлекат нови. За да спасят бизнеса си, всеобщо фирмите в сектора редуцират разноските си. Голяма част от тях предвиждат 30% спад на приходите тази година. Рекламодателите най-често отсрочват акциите си за след изключителното състояние или отчасти стопират информационните си интензивности. От години информационната промишленост приказва за промяна на бизнеса на организациите. Понякога обаче измененията се случват не по лично предпочитание, а по нужда. Пандемията от ковид и последвалата рецесия направиха тъкмо това - принудиха организациите да трансформират досегашния си модел на работа и изправиха пред тестване доверието на клиентите им. Предизвикателствата за тях обаче евентуално занапред предстоят и както постоянно се случва във време на рецесия - оцеляват най-бързо адаптиращите се бизнеси.

Нови услуги от у дома

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Подобно на доста други промишлености събитията принудиха връзките бързо да мигрират към цифрова среда. Това значително отстрани разделянето на организациите по отношение на видовете услуги, които оферират. Вече на всички тях се постанова да стартират онлайн акции да работят върху тактики за спешни връзки и да мислят в посока CSR начинания за своите клиенти. И всичко това в условия на отдалечена работа.

Според проучване на Българската асоциация на информационните организации (БАКА), извършено измежду 20 от членовете й, близо половината от тях показват, че в резултат на работата от у дома следят спад на успеваемостта и продуктивността в допустими равнища. " Най-голямата смяна е в метода на действие на организацията. Един модел на работа, натрапен още с появяването на рекламата в България, беше внезапно изменен. Дистанционната форма на другарство в екипа и с клиентите несъмнено основава дискомфорт, само че го одобряваме като стрес тест за построената методика на работа ", разяснява пред " Капитал " Чавдар Кенаров, сътрудник в Noble Graphics.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Дистанционната работа на организациите би могла да сложи под въпрос и доверието на рекламодателите, само че съгласно Сава Ахмаков, шеф " Обслужване на клиенти " в организацията proof., по-честите контакти с тях спомагат за бързото адаптиране и задържане на доверието.

За малко повече от месец след началото на изключителното състояние в България организациите трябваше да приспособяват услугите съм към новото търсене на клиентите им. На мястото на планувани събития и начинания навън фирмите насочиха напъните си към образуване на онлайн семинари. " Вече работим по събития и акции, които дружно с нашите клиенти пренасочихме към цифрова среда. Вижда се потребността фирмите да покажат обществена ангажираност към разнообразни проблематични браншове и краткотрайно да смекчат директните си търговски послания ", споделя изпълнителният шеф на All Channels Communication Group Александър Дурчев.

Новата действителност предизвика PR организацията United Partners да разшири портфолиото си от услуги, с цел да резервира доверието на клиентите си като техен сътрудник. Сред тях са организирането на виртуални конференции, подкасти, основаване на видеосъдържание и други По думите на Мария Гергова-Бенгтссон, собственичка и ръководещ шеф на United Partners, клиентите търсят решения, които дават моментни резултати, както и задоволително огромна видимост, с цел да запазят позиционирането си в съзнанието на потребителите им.

Важно за бизнеса на организациите съгласно проучването на БАКА е и шерването на опит посред им. Много от тях започнаха да разгласяват информационни препоръки, да организират изследвания и да споделят обществено данните от тях, като по този метод са потребни с изключение на на клиентите си и на другите организации, с които през останалото време са съперници, само че в този момент имат обща цел, а точно справяне с рецесията.

Спад на бюджетите

Въпреки измененията в бизнеса на организациите измежду първите разноски, които фирмите редуцират във време на рецесия, е този на маркетинга. " Всеки артикул, който не е от първа нужда, понижи фрапантно вложенията си в връзка, с цел да си обезпечи време за оцеляване и избавяне на екипа ", споделя Александър Дурчев.

Според изследването на БАКА най-често рекламодателите отсрочват акциите си за след изключителното състояние или отчасти стопират информационните си интензивности. И в двата случая работата на организациите понижава доста, което има и непосредствено отражение върху постъпленията им. Близо половината от участниците в изследването показват, че клиентите им трансформират финансовите условия по контракта им за обслужване. А 14% показват, че договорите напълно се приключват.

Най-силно наранени са BTL и събитийните услуги, които на процедура не се търсят в обстановка на изключително състояние, поради което и оцеляването на бизнеса на организациите в региона е сложено под въпрос. Проучването на асоциацията демонстрира още, че след събитията най-силно наранени са медиа обслужването, производството на информационни материали, а след тях и креативната работа.

По думите на Чавдар Кенаров фрапантното понижаване на рекламните вложения е реалност, само че въпреки всичко има марки, които не понижават рекламните си бюджети, а трансформират информационната си тактика. " Да спреш връзката си в подобен миг е пропусната опция за основаване на още по-силна връзка с потребителите, когато вниманието им е мощно изострено ", прибавя още той.

Според Сава Ахмаков различен оптимизационен метод от страна на рекламодателите е бюджетите да се релокират към връзки в цифровата среда и електронната търговия. Това се удостоверява и от проучването на БАКА, съгласно което цифровото обслужване е измежду минимум засегнатите действия. Което евентуално се дължи на обстоятелството, че, от една страна, онлайн рекламата резервира към момента ниски ценови стойности, а от друга, потребителите прекарват повече време в интернет пространството.

И по-ниски доходи

През последните години бизнесът на информационните организации гладко нарастваше, търсенето на маркетинг услугите се усилваше, а с него и бюджетите на рекламодателите. Изненадващата рецесия обаче евентуално ще постави завършек на това. Над 60% от организациите в изследването на БАКА дефинират обстановката с бизнеса им като затруднена. Към този миг те регистрират приблизително спад на оборота с 24% на база плануваните стойности за интервала. Голяма част от експертите на пазара обаче предвиждат понижение в годишните доходи на организациите с към 30%.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Най-честата мярка, която компаниите в бранша подхващат за справяне с рецесията, е понижаване на настоящите си разноски. Ако изключителното състояние продължи по-дълго, пък показват, че ще преминат към понижаване на заплатите на чиновниците, а малко повече от една трета от тях ще подхващат и редуциране на хора, демонстрира проучването на БАКА. " Не одобряваме разделите като дълготрайна мярка, а като краткотрайно решение, което ще се промени след нормализирането на настоящата конюнктура ", споделя Сава Ахмаков. В тази връзка от БАКА възнамеряват основаване на база данни на чиновници, които вследствие на рецесията са били освободени от работа. " Това са експерти, в чието образование и професионално развиване са вложени време и средства и е значимо те да бъдат непокътнати като фрагменти в рекламната промишленост. След края на рецесията тази структурирана и налична за членовете на БАКА информация би помогнала за по-бързото възобновяване на заетостта ", разяснява пред " Капитал " Ненад Лозович, ръководител на БАКА и шеф на организацията New Moment New Ideas.

Групата All Channels да вземем за пример цели да компенсира загубите на BTL и събитийния бизнес с приходи от останалите информационни звена. " Стратегията ни е да понижим всички вероятни разноски и да притеглим допустимо най-вече бизнес. През идващите месеци планираме да преструктурираме и олекотим компанията, да въведем нов по-умен метод на работа и да предложим услуги на клиентите ни, подобаващи за новата следкризисна действителност ", добавя Дурчев.

За справяне с рецесията от организацията United Partners разясняват, че са замразили наемането на хора, което преди оповестяването на изключителното състояние е било в разгара си. От Noble Graphics пък са се отказали от присъединяване си в състезания за продобиване на нови клиенти и се концентрират напълно върху работата си с актуалните. В обстановка на рецесия състезанията могат да играят ролята на нож с две остриета за организациите. От една страна, те са опция за привличане на нов бизнес, от друга, изискват отделянето на сериозен запас от организацията, който има възможност да остане непростим. " Когато рецесията свърши, организациите ще имат сериозна роля във възобновяване на бизнеса на клиентите си, на страната ни и на световната стопанска система ", споделя Лозович.

На този стадий е мъчно да се планува с акуратност по какъв начин ще се отрази рецесията на бизнеса на информационните организации. Ясно е обаче, че предстоят сложни времена, които ще пренаредят пластовете на информационната промишленост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР