[Shutterstock] - Приложенията за електронни портфейли в България все още

...
[Shutterstock] - Приложенията за електронни портфейли в България все още
Коментари Харесай

Бавното бъдеще на дигиталния портфейл

[Shutterstock] - Приложенията за електронни портфейли в България към момента са едвам няколко, като към тях се причисли и А1.

- Освен към момента консервативната платежна просвета тук спирачка за развиването са конкуренцията и монополът на някои операционни системи. Още по тематиката
Банката в моя телефон

Приложенията за мобилно банкиране се развиват. " Капитал " съпостави няколко от тях
4 май 2018
Криворазбраната цифровизация

Как ще се развиват мобилното банкиране и физическите клонове на банките в България
25 апр 2018 " Предлагаме опростени такси, като се стремим да се разграничим от тези, които объркват потребителите с дълги и комплицирани описи на таксите. "

Константин Джелебов, основател на Phyre Първо бяха банковите карти, а в този момент са телефоните. Благодарение на тях заплащането на артикули и услуги става все по-лесно и най-вероятно те ще са причина банкнотите един ден изцяло да изчезнат - да вземем за пример мъчно ще ги видите в Исландия. За сметка на това на тяхно място идват цифровите заплащания и портфейли. Плахо и постепенно тази наклонност към този момент се следи и в България.

Какво съставлява

Дигиталният портфейл е мобилно приложение, с което могат да се вършат виртуални копия на платежни карти и карти за преданост. С него могат да се вършат офлайн заплащания на безконтактен ПОС терминал – вместо да се приближава картата, това става посредством докосване на самия телефон до терминала. Другата известна функционалност е безплатното прекачване на средства сред консуматори на услугата.

Най-големите в бизнеса са фирмите, ръководещи двете операционни системи за мобилни телефони – това са надлежно Apple Pay (127 млн. потребители), Гугъл Pay (100 млн. потребители), а също по този начин и приложението на най-големия производител на смарт телефони – Samsung Pay. Тези компании употребяват цифровите портфейли, с цел да заобиколят инфраструктурата на водещите картови оператори като Visa и Mastercard. Ето за какво, с цел да действат, в всеобщия случай те би трябвало да реализират сделка непосредствено с банките. А към този момент това има смисъл единствено при най-големите или най-бързо разрастващи се пазари за мобилни заплащания, какъвто България не е. Това е повода Apple Pay, Гугъл Pay и Samsung Pay да не могат да се употребяват от клиенти на български банки. Някои консуматори оповестяват, че посредством смяна на първичните настройки на iOS функционалността на Apple Pay е допустимо да бъде отключена, само че по този начин или другояче това е по-скоро изключение, в сравнение с норма. Всъщност точно монополът на огромните операционни системи от време на време се оказва и спирачка за по-бързото развиване на различните им портфейли.

Алтернативите в България

Алтернативата за локалния пазар са приложения, създадени за българския пазар, като Phyre, iCard и мобилното банкиране на Първа капиталова банка. Мобилният оператор А1 също разгласи, че навлиза в този сегмент.

Phyre започва преди няколко месеца и има три съществени функционалности – заплащане със смарт телефон на ПОС терминал, безвъзмездни парични преводи сред потребителите му и цифровизация на карти за преданост. Засега обаче само версията за Андроид работи пълноценно, до момента в който тази за iOS разрешава цифровизация единствено на карти за преданост, само че не и на платежни карти. " Интеграцията с iOS е извънредно комплициран проблем, само че чакаме през септември към този момент и тази функционалност да е налична, както и опцията да се изпращат пари сред консуматори на " Андроид " и такива на iOS ", разяснява за " Капитал " Константин Джелебов, основател на приложението. Ключовото за Phyre е, че с цел да се заплаща през него, потребителят би трябвало авансово да трансферира средства в него. Тоест приложението няма пряк достъп до банковата сметка, която е вързана с платежната карта. Плюсът е в опростените такси. " Стремим се да се разграничим от тези, които объркват потребителите с дълги и комплицирани описи на таксите ", добави Джелебов. За първата година Phyre не постанова такси (виж таблицата). Приложението обаче не може да се конфигурира, в случай че телефонът няма NFC.

А също по този начин виртуални и гифт карти

При iCard с изключение на цифровия портфейл се издават и пластики, приложението работи и при двете операционни системи, само че при iOS може да има ограничаване на опциите за заплащане. Приложението може да се конфигурира и употребява за преводи и от консуматори (но не и за заплащане на ПОС), които нямат NFC на смарт телефона си. То се създава от компанията за предплатени карти " Айкарт " и към него вървят две виртуални платежни карти, които могат да се употребяват за спомагателна сигурност при извършване на покупки онлайн и се зареждат единствено със сумата, за която ще се прави покупка, и физическа предплатена карта Visa, която се изпраща на потребителя гратис. Тук зареждането на средства може да става с кредитна карта или посредством банков превод. iCard има алтернатива за изпращане на гифт карти, както и за цифровизация на карти за преданост.

При компанията няма такса за поддръжка, само че за сметка на това зареждането на средствата се таксува с 0.5%. Потребителите на iCard получават личен IBAN номер и могат да подреждат трансгранични преводи в границите на Европейския съюз против закрепена такса от 1 евро. За съпоставяне - в случай че се употребява банков превод, тази такса е доста по-висока. Преводите през SEPA (1 евро) са незабавни, а от компанията обявиха, че от основаването на приложението през 2017 година то има 100 хиляди изтегляния, а за цялата година компанията е обработила транзакции за 3 милиарда евро.

Местните телекоми влизат в играта

През предходната седмица мобилният оператор А1 разгласи, че ще започва в средата на месеца собствен цифров портфейл, който ще има сходни услуги. Той ще бъде създаден в съдействие точно с " Айкарт " и се чака да е ребрандирано за задачата iCard приложение. " Клиентите на iCard приложението ще могат да се разплащат с тези на А1 Wallet ", разясниха за " Капитал " от iCard.

Първи в областта на дигитализиране на картовите услуги обаче бяха Първа капиталова банка. Още през 2016 година те прибавиха функционалност за дигитализиране на платежни карти за своите консуматори в мобилното приложение и надлежно заплащане на ПОС терминал посредством NFC технологията. Ен Еф какво?

За да действа цифровият портфейл, в множеството случаи той би трябвало да е оборудван с NFC технология (от англ. near-field communication: връзка на малко отстояние) - безконтактен прийом за свързване на електронни устройства, сходен на Blutooth, който обаче реализира контакт доста по-бързо. Според Ваня Манова, управител на Mastercard за България и Македония, към 90% от ПОС терминалите в България към този момент са безконтактни – могат да одобряват заплащания освен с карти, само че и посредством смарт телефони. Общият брой на ПОС терминалите също доста се усилва. По данни на Българска народна банка края на 2013 година те са били малко над 70 000, до момента в който към края на предходната година са към този момент близо 90 000.

И в случай че подмяната на ПОС терминалите с по-модерни и изобщо проникването им се усилва относително бързо, става известно, че нужната технология по-бавно навлиза в самите телефони. Според уеб страницата gsmarena, който разгласява механически спецификации на мобилните телефони, по-малко от 1/3 от моделите, излезли на пазара от началото на 2017 година до момента, имат NFC. За съпоставяне - друга алтернатива като различаване на пръстов отпечатък, която излезе по-късно на пазара, към този момент се предлага в към 70% от новите модели смарт телефони.

Една от главните аргументи за това несиметрично нахлуване на технологиите в новите смарт телефони е силата на огромните разрастващи се пазари. Многомилионните Китай и Индия диктуват модата при огромна част от " умните телефони ", изключително в междинния и ниския ценови клас. А тези пазари нямат потребност от NFC технология, тъй като при тях заплащането на ПОС терминал е доста по-непопулярно, в сравнение с е в Европа или Северна Америка. В Китай голяма част от ежедневните парични разплащания се правят още веднъж посредством цифрови портфейли, конфигурирани на телефона. Но вместо занапред да влагат в инфраструктура от терминали, те прескачат целия този развой на развиване и одобряват заплащанията посредством най-елементарно сканиране на QR код, който всеки търговец е залепил над касовия уред.

През предходната година главните приложения за мобилни заплащания Alipay и WeChat са имали 1.5 милиарда дейни консуматори, като единствено в Китай осъществените от тях транзакции са били на стойност $15 трилиона. В България неотдавна сходна функционалност има приложението на компанията за евтини презгранични преводи Paysera. Тази функционалност беше стартирана през май месец и все още съгласно приложението в България има единствено два търговеца, които я употребяват. Следващият непосредствен обект, в който може новата QR технология за заплащане да се употребява, е литовският ресторант Senasis Pastas, отстоящ на 1260 км.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР