[Shutterstock] Празните магистрали на Лос Анджелис изглеждат като кадри от

...
[Shutterstock] Празните магистрали на Лос Анджелис изглеждат като кадри от
Коментари Харесай

Disney и конкурентите участват в истински филм на ужасите

[Shutterstock] Празните автомагистрали на Лос Анджелис наподобяват като фрагменти от филм на ужасите. За доста от шефовете в Холивуд чувството е същото. Един от трима души в света са под правила за обществено разграничаване, надлежно боксофис приходите през 2020 година се сринаха. Телевизията чака рекламодателите да отдръпват парите си. Снимането на филми за 2021 година е спряло, което значи, че продължението през идната година също ще бъде неприятно.

COVID-19 идва в изключително тежко време за шоубизнеса. Продължилите пет години и 650 милиарда $ вложения променяха промишлеността към повече стрийминг. Дълговете на великански медийни групи като AT&T, Comcast, Disney и ViacomCBS, които дължат общо към 350 милиарда $, наподобяват по-малко устойчиви, откакто приходите им падат свободно надолу. Дори Netflix, чийто стрийминг бизнес печели от карантината, не е ваксиниран. Пандемията ще остави белези, а може да вземе и няколко жертви.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Не и в киното до вас

Премиерите, които студиата употребяват, с цел да си избият парите от големите разноски за продукцията на филми, са спрени. Анимацията " Напред " на Disney излезе на 6 март и е привлякла доходи за едвам 20% от предстоящите 500 млн. $. Много министър председатели минаха отчасти или изцяло онлайн. Comcast ще стартира да стриймва " Тролчета: Световно турне " от 10 април, денят, в който ще се появи и в дребното работещи кина. Paramount, част от Viacom, продаде " Влюбени " на Netflix - филм, който трябваше да се излъчва в кината. Заглавията, които чакат края на пандемията, може също да доближат до по-малко киносалони. AMC, най-голямата верига кина в света, която така и така губи пари поради прекосяването към стрийминга, е на ръба на колапса. Втората по величина Cineworld споделя, че при ( " едва евентуалния " ) най-лош сюжет може да банкрутира.

Малкият екран също има своите проблеми. Данните на Nielsen демонстрират, че при предходни сходни явления, да вземем за пример ураганът Харви, времето пред тв приемника скача с до 60%. В част от Италия карантината подвигна тв рейтингите, сочат данните на Auditel. И въпреки всичко това може да не помогне на фирмите, които също изпитват суша на наличието. ITV, най-голямата комерсиална телевизионна мрежа във Англия, спря да записва сапунения си сериал Coronation Street и пуска по три епизода на седмица вместо нормалните шест. Американските малките екрани имат ресурс, подбуден от страховете за стачка на сценаристите, само че той ще издържи единствено до лятото.

Дори хората да се върнат пред тв приемниците, финансовата страна ще бъде подложена на напън. Рекламодателите стопират акциите си, тъй като личните им доходи падат и клиентите им не могат да пазарят. Широки рекламни проекти са или отсрочени, или анулирани - като олимпийските игри и " Уимбълдън ". Спирането на спортовете онлайн лишава последната останала атракция от платени оператори като ESPN на Disney или Sky на Comcast. Някои компании като Sky разрешиха на клиентите си да сложат на пауза спортните си абонаменти или ги замениха с други платени стратегии. ESPN пуска в ефир повторения на типичен мачове или ексцентрични продукции, като доджбол или канадска битка. Нито една от тактиките няма да спре срутва при семействата с платена телевизия от 2010 година насам - от 90% до 65% в Съединени американски щати сега.

Стриймингът дава някакво утешение. Цената на акциите на Netflix през тази година е с 15% нагоре, незасегната от разпродажбата на пазарите. Компанията споделя, че има задоволително ново наличие, с цел да издържи няколко месеца. Растежът на абонаментите скача с двуцифрен ритъм седмица след седмица, откакто беше оповестена карантината, сочат данните на Antenna. След като Disney пусна новата си платформа Disney+ през март, приложението бе свалено над 5 млн. пъти единствено за дни. AT&T и Comcast се надяват на същия резултат, когато пуснат на пазара надлежно платената платформа HBO Max и Peacock (подкрепена от реклами) по-късно през годината.

Но скокът в приходите от стрийминг може да не покрие загубите от другите бизнеси. Netflix, която няма друга активност, доближава края на нови фенове на запад. Близо половината от американските семейства към този момент имат абонамент. Запазването им значи продуцирането на още сериали, филми и излъчвания, което сега е невероятно. Карантината надали ще докара до нови фенове от небогати страни, където стриймингът остава разкош, изключително на фона на бъдещата всеобща безработица.

Дългата лента с задължения

Свиването на приходите идва и след интервал на всеобщи заеми от медийните компании, които желаеха да основат ново наличие. В края на предходната година AT&T дължеше 190 милиарда $, в това число 17 милиарда $, които би трябвало да заплати през тази и идната. Comcast дължи над 100 милиарда $, Disney - 47 милиарда $, и ViacomCBS - 21 милиарда $. С общ дълг от 16 милиарда $, или шест пъти оперативната си облага, Netflix е в още по-тежка обстановка. През март Disney събра още 6 милиарда $ нов дълг. ViacomCBS разгласи, че ще продаде облигации за 2.5 милиарда $, с цел да поправи финансовите си сметки. AT&T се отхвърли от назад изкупуване на акции за 4 милиарда $.

Повечето компании предизвестяват за резултатите върху бизнеса, само че без да загатват цифри. AT&T и Comcast, които имат освен наличието, само че и " тръбите ", по които то тече, могат да разчитат на доходи от самоизолиращи се консуматори с интернет, доста от които минават на по-скъпи проекти. Disney, която няма сходен разкош, ще бъде ударена най-силно: през боксофиса, ESPN, магазините и увеселителните си паркове.

Всичко това докара до клюки за придобиване. Бърни Мактернан от Rosenblatt, компания за финансови услуги, допуска, че Apple, която има 200 милиарда $ кеш, може да купи Disney, чиято пазарна стойност се сви до 180 милиарда $. Технологичният колос може да си хареса активите на Disney, които включват Lucasfilm и Marvel, споделя Рич Грийнфийлд от Lightshed Partners. Така тя ще може да запълни библиотеката на личната си услуга Apple TV+. Но придобиването ще вкара компанията и в бизнеси, в които няма интерес - като увеселителни паркове, магазини за дарове и телевизионни канали. Драмата, която ще се разиграе на медийния пазар през идната година, може да се окаже по-вълнуваща, в сравнение с блокбъстърите, които няма да се появят на екран през тази.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР