[Shutterstock] Нулевите лихви по депозитите в съчетание с по-висока инфлация

...
[Shutterstock] Нулевите лихви по депозитите в съчетание с по-висока инфлация
Коментари Харесай

Четиримилиардната алтернатива

[Shutterstock] Нулевите лихви по депозитите в комбиниране с по-висока инфлация са добър тласък да се намерения и за други форми на спестявания. Традиционно за българина втората обичана дестинация за парите са парцелите, само че данните ясно демонстрират, че печеливши са и взаимните фондове. Тази година се обрисува като най-успешната за бранша след международната рецесия, а по някои индикатори и изобщо в историята - активите им за първи път минаха 4 милиарда лева и даже допряха 4.5 милиарда лева в средата на годината. И въпреки през третото тримесечие да има леко изстудяване, трендът е явен - преди 10 години да вземем за пример в България се предлагаха общо под 200 фонда, а през днешния ден са 1100.

Зад покачването на активите стоят както нови инвеститори и потоци от остарели клиенти, по този начин и положителното показване на вложенията им - тук главният мотор са акциите и растежът на финансовите пазари по света. " Тази година, сходно на 2017 година, е с доста мощна рентабилност и дребна волатилност. Друго, което оказа въздействие, е фактът, че лихвите се задържаха ниски, а това трансформира настройката на вложителите – те поглеждат към другите възможности на спестяванията доста по-сериозно ", разяснява пред " Капитал " Явор Ачев, управител за България на " Амунди асет мениджмънт ". Именно и непознатите фондове, измежду които са тези на " Амунди " имат най-вече продажби в България - 2.7 милиарда лева от активите при 1.66 милиарда лева за проведените от български ръководещи сдруженията, демонстрира статистиката на Българска народна банка за третото тримесечие на годината.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " В отговор на продължаващото закъснение на световната стопанска система главните централни банки още веднъж започнаха да разхлабват паричната си политика. Федералният запас намали главната си рента за първи път от рецесията насам, а ЕЦБ продължи да тества границите, като смъкна депозитната рента до -0.5% и рестартира покупките на активи. Това оказа поддръжка на фондовите пазари и борсовите показатели не осъществиха основни придвижвания през тримесечието макар възходящите опасения за икономическия напредък ", сподели и Радостин Бакърджиев, портфолио управител в " Елана фонд мениджмънт ". Взаимните фондове влагат в доста и разнообразни финансови принадлежности - от депозити и принадлежности на паричния пазар през облигации и акции. От това зависи и рисковият им профил - колкото по-висока рентабилност се осъществя, толкоз по-висок е и риска от загуби.

На гребена на доходността

В момента банковият депозит носи приблизително 0.15% на година, до момента в който някои взаимни фондове са с двуцифрена рентабилност от началото на годината (виж таблиците). Има обаче и такива на минус, а в цялостна мощ е годно и обичайното предизвестие: миналата рентабилност не е гаранция за бъдеща облага. Лидер по рентабилност сa два от борсово търгуваните фондове (ETF) на " Експат капитал ", които следват придвижванията на водещите показатели на Гръцката и Румънската фондова борса и вършат по 40% облага от началото на годината. Пазарите на Източна Европа и Русия не престават да са мотори за рентабилност и при други фондове - " Адванс Източна Европа ", " ПФБК Восток ", както и пазарите на развитите страни - " Адванс Глобал Трендс ", " Селект Дивидент ". Това обаче са принадлежности с висок риск и срив на пазарите би донесъл и загуби за вложителите им.
Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

Добре се показват обаче и нискорисковите фондове - такива като " Астра кеш плюс " и един от най-старите в България - " Елана Еврофонд " носят по над 7% и 4% рентабилност от началото на годината, което бие инфлацията и лихвата по банков влог сумарно. Това важи и за други в тази категория. Фондове на " Експат " са с най-хубава рентабилност, само че най-губещият фонд също е част от групата и това е ETF-ът им върху главния борсов показател в България Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, който се намалява с 10% от началото на годината, както и основаният върху полския WIG20, който губи 6.7%.

Високорисковите фондове са най-вече и като брой измежду българските схеми, а минимум са тези на паричния пазар. Там позитивна рентабилност няма, защото фондовете влагат в принадлежности със срочност до една година, където лихвите и доходностите са съвсем без изключение негативни. Особено в чужбина, където за малко световният дълг, търгуващ се при негативна рентабилност, надмина 17 трлн. $.

В какво се влага

През последните месеци вложителите и най-много частните лица са предпочитали да влагат своите средства в уравновесени или консервативни схеми. Статистиката демонстрира, че в случай че има някъде растеж на активите, то той е точно в този сегмент - фондовете в облигации, и в дребна степен уравновесените, са единствени с растеж на активите за тримесечието. " Тенденцията у нас не се разграничава значително от тази по света. Несигурната среда и все по-честото споменаване на думата " криза " по медиите безпокоят хората и те работят по-предпазливо във връзка с вложенията си. През годината значително порастват средствата, ориентирани към по-консервативните фондове, до момента в който при по-рисковите тактики се следи отлив ", разяснява Радостин Бакърджиев от " Елана фонд мениджмънт ". С максимален дял при активите на българските ръководещи сдружения са точно уравновесените фондове и тези в облигации - общо малко над 1 милиарда лева Разбивката при непознатите ръководещи сдружения е по-трудна, защото те не разгласяват тук ежедневна систематизирана информация за активите им. При непознатите фондове най-големите инвеститори са застрахователните и пенсионните компании (75%), до момента в който при локалните с максимален дял са семействата (42%).

По- по- най
Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

Какво демонстрират числата - най-големите 10 ръководещи сдружения имат активи за 1.3 милиарда лева, което е съвсем 80% от всички пари, които държат българските асет мениджъри. При десетте най-големи фонда активите са 41% от привлечените от локалния пазар средства. Лидери по активи са ръководещите сдружения на банките, както и техни фондове. Това обаче не е изненадващо. " Най-много ориентиране на средства има към ръководещите сдружения, които са дъщерни на банкови групи, тъй като там милионите ритейл клиенти на банките биват насочвани към взаимните им фондове и по тази причина там има огромен напредък през последните години ", разяснява за " Капитал " Николай Василев, изпълнителен шеф на " Експат капитал ". Той сподели още, че в случай че в България има над 100 фонда, " Експат " има дребен пазарен дял в тези фондове, защото сдружението работи повече в областта на доверителното ръководство и борсово търгуваните фондове. Но то предлага и по-екстравагантни артикули - последно пусна фонд за вложения в творби на изкуството, а преди две седмици провежда и първия си търг за продажба на картини, с което образува рентабилност от 14%.
Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

А в този момент накъде

Очакванията на портфолио мениджъри и вложители са по-скоро за опазване на статуквото и настроенията, само че не липсват и опасения. " Не чакаме изменение в настройката на вложителите до края на годината. Промяна би могла да настъпи при по-устойчиво помирение сред Съединени американски щати и Китай или поява на признаци за ускоряване на икономическия напредък, само че и двете не наподобяват изключително евентуални все още ", сподели Радостин Бакърджиев от " Елана фонд мениджмънт ". " Очаквам растеж през идната година. Лихвите ще останат ниски. От една страна, стъпваме върху една добра 2019 година, а от друга - предлагането на фондове става все по-голямо и това се придвижва в продажби ", разяснява и Явор Ачев. По-скептичен е Николай Василев: " Аз съм леко обезпокоен, че пазарите са на високи равнища и някакво световно събитие или рецесия може да ги охлади. Ако пазарите продължат да вървят нагоре през 2020 година, както през тази година, тя ще бъде добра и за взаимните фондове ", разяснява той.
Няма кой да бие депозита

Банковите депозити остават обичаната инвестиция на българите, каквото и да става с лихвите и по пазарите. Така макар растежа на активите фондовете остават надалеч от сумата на депозитите на семействата, които предходната година минаха 50 милиарда за първи път, а с тези на бизнеса гонят 80 милиарда лева Като дял от Брутният вътрешен продукт активите са към момента и надалеч от тези в Европейски Съюз - в България съотношението е под 4%, а в страни с по-висока капиталова просвета този дял е 50-70%. В момента в Европейски Съюз капиталовите фондове ръководят активи за 16 трлн. евро, като за 10 години повишаването е с внушителните 10 трлн. евро. Най-големи инвеститори в тях са институционалните вложители - пенсионни и други фондове, като по този начин е и в България. Общо в Европейския съюз се оферират над 60 хиляди фонда.
По тематиката работи и Пламена Кацарова

Материалът не е рекомендация за покупко-продажба на скъпи бумаги
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР