[Shutterstock] Набирането на средства за дялови инвестиции в Централна и

...
[Shutterstock] Набирането на средства за дялови инвестиции в Централна и
Коментари Харесай

Дяловите инвестиции в Централна и Източна Европа растат, но не и в България

[Shutterstock] Набирането на средства за дялови вложения в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е достигало най-високото си ниво от десетилетие насам през 2018 година – за миналата година набраният запас е в размер на 1.8 милиарда евро, демонстрират данни на неправителствената асоциация Invest Europe. Над 60% от тази сума – 1.1 милиарда евро, е била привлечена от фондове с фокус върху изкупуванията (buyout funds), до момента в който фондовете за рискови вложения (venture capital funds) са набрали 521 млн. евро.

Нови върхове

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За същия интервал дяловите вложения в компании от района са били за общо 2.7 милиарда евро, което е второто най-високо достижение след рекордните 3.5 милиарда евро, регистрирани през 2017 година Стойността на дяловите вложения, направени през 2018 година в България, е била 16 млн. евро, спрямо 18 млн. евро година по-рано. Броят на подкрепените компании обаче нараства – през 2018 година те са били 22 при 19 през миналата година.

Общо в страните от ЦИЕ другите фондове за дялови вложения са подкрепили с 50% повече сдружения – близо 400, което също е втори най-силен резултат в историята. За значителния растеж значително способства мощното повишаване в броя на фирмите, които са получили вложения от фондове за рисков капитал, показват от Invest Europe в отчета си 2018 Central and Eastern Europe Private Equity Statistics.

Изследването включва фондове, които са показали Централна и Източна Европа като собствен главен целеви район за вложения, и не регистрира данни от фондове, които насочват част от средствата си към района, само че главният им фокус е другаде. Изключени са и фондове за вложения в инфраструктура, недвижими парцели, така наречен подценени отговорности (distressed debt), както и първоначални и вторични фондове на фондовете.

Броят на изходите от дялови вложения и вложения в рисков капитал в ЦИЕ също е достигнал рекордни нива – през 2018 година вложителите са продали участията си в 128 компании. За пета поредна година цената на тези покупко-продажби е над 1 милиарда евро, означават създателите на отчета.

Привлекателна дестинация

" Силната интензивност във връзка с набирането на средства, осъществените дялови вложения и изходите от вложения в Централна и Източна Европа през 2018 година демонстрират, че районът продължава да се развива като привлекателна капиталова дестинация ", разяснява Робърт Манц, ръководител на работната група на Invest Europe за ЦИЕ. " Глобалните вложители виждат, че вложенията в дялов и в рисков капитал са един от най-хубавите способи да доближат до здравите пазари и мощно растящите компании в района ", добавя той.

Сред най-предпочитаните пазари обичайно са по-големите страни в Централна Европа – полските компании са получили 850 млн. евро под формата на дялови вложения през предходната година, следвани от чешките със 767 млн. евро. Най-многобройна обаче е групата на сдруженията от Унгария – над 190.

Разбито по браншове, най-вече средства са били вложени в биотехнологии и опазване на здравето, които притеглят 32% от общата стойност на дяловите вложения в района през предходната година. Над една четвърт от средствата (27%) са били вложени в компании за потребителски артикули и услуги.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР