[Shutterstock.com] Покупка на акции, облигации, борсови сделки, управление на активи,

...
[Shutterstock.com] Покупка на акции, облигации, борсови сделки, управление на активи,
Коментари Харесай

Опознай посредника

[Shutterstock.com] Покупка на акции, облигации, борсови покупко-продажби, ръководство на активи, взаимни фондове - все интервенции, които няма по какъв начин да се случат без лицензиран капиталов медиатор или асет управител. Често обаче в този бранш пробват да се включат и мними играчи, чиято последна цел е машинация. А тя като се изключи че пропилява парите на лековерно доверилия се, нанася и удар върху доверието в финансовия пазар. Професионалните и осведомените с пазара вложители е по-трудно да бъдат излъгани, само че жертвите постоянно са лековерни хора, които търсят бърза и лесна рентабилност. Затова и браншовата организация БАЛИП, дружно с фондовата бора и депозитара започнаха акция по какъв начин да се познае, че медиаторът е лицензиран, и в какво би трябвало да се внимава. Теми, за които " Капитал " постоянно написа и е разкривал лъжливи схеми. Ето и някои основни неща:

Има ли медиаторът лиценз, уебсайт и адрес
В България надзорният орган, който издава лицензите, е Комисията за финансов контрол (КФН). На уеб страницата й може да се разбере дали компанията, която предлага капиталови услуги, е лицензирана. Освен това там може да се открие и името на уеб страниците, през които медиаторът има право да дава услуги. Много постоянно лъжливите схеми употребяват имена, близки до познати на пазара медиатори, с което да заблудят евентуалната жертва.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " КФН поддържа на уеб страницата си,секция " За потребителя ", подсекция " Предупреждения за потребителите ", лист с информация по отношение на лица и интернет платформи, които правят капиталова активност и оферират услуги без лиценз. Този лист се актуализира постоянно в резултат на тъжби и сигнали на жители, както и на друга информация, до която КФН има достъп по длъжностен път ", показват от БАЛИП. Офисите и адресите на медиаторите също са разказани в регистрите на КФН.

Какъв лиценз употребяват непознатите медиатори
Ако е от Европейски Съюз, би трябвало да имат лиценз от надзорния орган на страната, в която са учредени. По силата на единния паспорт на съюза той би трябвало да подаде нотификация в КФН, че ще предлага услуги в България. Ако брокерът демонстрира лиценз, публикуван от страна, която не е в Европейски Съюз, то той няма законно право да предлага услуги в България, преди да е записал локален клон с лиценз от КФН.

Нужен ли е контракт и какво съдържа
Лицензираните капиталови медиатори наложително подписват контракт с индивида, на който оферират услугата. Ако някой предлага такава, без да подписа контракт, това е знак за съществуване на машинация, предизвестяват от БАЛИП. Преди да се пристъпи към контракт, още повече и до превод на пари, е добре клиентът да направи инспекция на медиатора по горните точки. При сключване на контракта името на медиатора би трябвало да съответствува с това на записаното в КФН, там са посочени и лицата, които имат право да подписват контракт от името на сдружението, както и да одобряват поръчки от негово име.

Често мнимите медиатори непозволено изпращат контракт от името на капиталов медиатор, който фактически разполага с лиценз да прави капиталова активност. В контракта обаче са посочени банкови сметки на компанията призрак, която постоянно има извънредно близко по звучене фирмено название с това на лицензирания капиталов медиатор, от чието име се показва. Целта е вложителят да бъде подведен, че превежда парите си по сметка на лицензиран капиталов медиатор.

Превод на пари
Плащания към лицензирани медиатори се правят в техните регистрирани офиси на каса до 10 000 лева или по банков път, както и онлайн. Освен това би трябвало да се прегледат и всички разказани реквизити нагоре - банковата сметка да съответствува с тази в контракта, имената на виновните на самия медиатор. Лицензираният медиатор ще уточни банкова сметка, която е вписана в контракта, и няма да употребява друга от нея. Наименованието на получателя на паричния превод следва да е идентично с наименованието на лицензирания капиталов медиатор, вписан в регистъра, воден от КФН.

Сигналната лампа още по телефона
Често при позвъняване се дава обещание рентабилност от 50-100% за къс интервал, което е нереалистично. Това е и първата сигнална лампа, че нещо не е наред. Освен това лицензираните медиатори постоянно предизвестяват, че няма гаранция за резултати и че по-високата рентабилност значи по-висок риск и назад.

Защитени ли са парите и активите ми
Всички лицензирани медиатори отчисляват такса към Фонда за компенсиране на вложителите, с които са обезпечени 90% от активите до 40 хиляди лева Тази гаранция влиза в действие при влошено финансово положение на медиатора или при лишаване на лиценза му. Тя обаче не покрива загуби от финансови интервенции и от смяна на цените на активите. Списък с лицензираните медиатори, които имат право да съхраняват потребителски бумаги и средства и които заплащат вноски към фонда, е оповестен на уеб страницата му. Важните уеб сайтове и регистри
КФН - http://www.fsc.bg, секция " Регистри и информации ", подсекция " Електронен указател и картотека ", т. 2 " Инвестиционни медиатори ", т. 4. " Колективни капиталови схеми ", т. 5. " Национални капиталови фондове ", т. 6 " Управляващи сдружения "
Фонд за компенсиране на вложителите - http://sfund-bg.com
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР