[Shutterstock.com] НАП препоръчва- Всеки да контактува с повишено внимание по

...
[Shutterstock.com] НАП препоръчва- Всеки да контактува с повишено внимание по
Коментари Харесай

Какви са рисковете за злоупотреба с личните данни от НАП

[Shutterstock.com] Национална агенция за приходите предлага

- Всеки да контактува с нараснало внимание по мейл или телефон, когато става въпрос за финасова информация и услуги. Не би трябвало да се дават по телефон информация за банкови сметки, дебитни или кредитни карти, без значение за кого се показва индивидът, който се свързва с вас.

- Добре е да бъдат предизвестени близки и родственици, които имат достъп до ваши персонални данни, че такива са под опасност. Те не би трябвало да вършат никакви дейности с фианнсови последствия без ваше познание.

- Сменете паролата на електронната си поща и ПИК кода, който издава Национална агенция за приходите за подаване на данъчни заявления и информации в системата на организацията

Изтеклите персонални данни от Национална агенция за приходите предстоящо провокираха терзания за вероятни злоупотреби с тях. И въпреки приходната организация да твърди, че напълно са разкрити данните единствено на към 190 лица и за останалите няма проблем, е добре всеки да има поради какви са евентуалните опасности. От Национална агенция за приходите пуснаха на уеб страницата си секция с въпроси и отговори по проблема, от които по-скоро лъха оптимизъм, че проблем няма.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпреки това обаче е добре всеки да знае какви са рисковете и да борави с нараснало внимание с персоналната си карта и документи. Сред вероятните злоупотреби е продажба на парцел, прекачване на актив, изтегляне на заем и прекачване на отговорности. При всички обаче рисковете като цяло са лимитирани, а в случай че лице направи опит за машинация, то тя е придружена най-малко с няколко престъпни закононарушения.

Представители на приходната организация са се срещали с виновните асоциации и браншови организации, от които са получили уверения, че на база наличните данни не може да се извършат злоупотреби. Службите също са изискали да се работи с нараснало внимание. Има и един значим миг – даже и да има теч на персонални данни, тези които имат достъп до тях, нямат достъп до самата пластика персонална карта. Тоест значително рисковете за корист се лимитират онлайн или при бизнеси с доста невисок институционален и вътрешен надзор.

Злоупотреба с парцел
Един от най-големите страхове е да не стане непозволена продажба на парцел. Това обаче не е толкоз елементарно, а и с изтекли данни или не, има няколко елементарни неща, които всеки е добре да съблюдава. Добре е нотариалният акт да се пази на несъмнено място, да не се подписват съмнителни документи, бели листове и контракти с неразбираемо наличие, да не се дават копия от тези документи. Ако някой има опасения за злоупотреби с парцел, може да предизвести данъчната работа да не издава данъчна оценка за парцела.

Тя се изисква при всяка разпоредителна договорка – продажба, подмяна, подаяние и така нататък Без данъчна оценка такава договорка не може да се извърши, а представянето й се изисква нормално от притежателя. Издаването й се прави единствено персонално на притежателя или на упълномощено от него лице. Добра застраховка e sms известяването от Агенцията по вписванията (АВ) за промени по имотна партида. Услугата се декларира персонално или посредством прокурист с нотариално заверено пълномощие, със заявление по пример, на книжен притежател. Посочва се мобилният телефонен номер, на който да се получава известието. Известеният притежател не може да желае непосредствено анулация на вписването, само че има опция да реагира незабавно, което е доста значимо - да заведе цивилен иск за благосъстоятелност, като впише исковата молба в АВ и по този метод се застрахова против последващо препродаване, както и да сезира прокуратурата. Ипотеката също е някакъв тип гаранция, тежест върху парцела.

Тук не става дума да се ипотекира жилището, само че е добре да се има поради, че ипотекиран парцел по-трудно се продава, би трябвало да се заличи ипотеката, а това значи да се доизплати заемът, което всеки притежател следи ежемесечно. Нотариусите също ще изповядват покупко-продажби с нараснало внимание като в отговорностите им е да вършат и лицево различаване през централизираната система с документите за идентичност.

Продажба на aвтомобил
Продажбата на коли в България стават наложително в нотариална форма и легализация на подписите, което значи, че процедурата изисква присъединяване на нотариус. Той има достъп в действително време до базата данни на документите за идентичност в страната, в това число фотосите на притежателите им, показват от Национална агенция за приходите и допълват:

" Нотариусът може и би трябвало да се увери, че купувачът и продавачът, които са се явили при него, са същите хора от базата данни от първичните регистри в България, т.е прави се инспекция за еднаквост на страните. Също по този начин, нотариусите имат достъп до компютърна база данни с пълномощни, издадени да послужат пред банките и пред Агенцията по вписванията, както и достъп до базата данни за моторни транспортни средства и техните притежатели ", показват от Национална агенция за приходите. За да се продаде автомобил, би трябвало да се показа и огромният ваучър, който всеки притежател би трябвало да пази у дома.

Теглене на банков или бърз заем, лизинг
Банките имат строги вътрешни правила и механизми, които лимитират злоупотребата и изтегляне на заем. При всички случаи, и да се стигне до подобен, би трябвало да се показа самата персонална карта, както и документи от шеф и други институтции. Тоест в тази ситуация единствено с даване на персонални данни по някакъв канал рискът за евакуиране на заем е най-малък. От Асоциация на банките в България обявиха, представени от Национална агенция за приходите, че и все още има задоволително надеждни механизми за определяне самоличността на лицата, кандидатстващи за банков заем.

Известен риск има при някои компании за бързи заеми с ниско равнище на вътрешен надзор, само че това значително няма по какъв начин да се случи и без съучастничество на чиновник да вземем за пример. " Дори обаче предварителното утвърждение за кредит/лизинг да става онлайн, наложително е да се подписа писмен контракт, подписан на хартия или електронно от страните. Финансовата институция би трябвало да се увери, че лицето, чиито данни от документа за идентичност са вписани в контракта, е същото, което го подписва ", показват от Национална агенция за приходите.

Прехвърляне на задълженя
Сделките с цели предприятия или с дялове на търговски сдружения също изискват нотариална легализация и писмен контракт. Когато се продава цяло дружество, се изисква и уверение от Национална агенция за приходите, което би трябвало да ограничи опциите за машинация. Как да ревизира какво има за мен
Преди седмица Национална агенция за приходите пусна дълго чаканото приложение, в което всеки може да ревизира дали негови персонални данни са станали обект на неоторизиран достъп. Резултатите обаче не демонстрират каква тъкмо информация е разкрита, което прави справката безсмислена, в случай че в масива от данни се съдържат ЕГН-тата на над 4 млн. души., т.е. вътре е цялото стопански интензивно население. От Национална агенция за приходите настояват, че са се свързали с множеството от 190-те индивида, на които се вижда с изключение на ЕГН-то и номер на персонална карта и адрес. Някои от намерилите се в базата обаче все ще не са получили известие от организацията. При неналичието на действително работещо публично приложение за информация вид беше да извършите такава през уеб страницата на " Бивол " (с едно мислено, тъй като те виждат ваше ЕГН и IP адрес). В спраквата на Бивол излизаше единствено в коя директория има данни за вас, само че не и какви са те, както и няма информация за други лица и приходи. След като Национална агенция за приходите пуснаха услугата приложението на " Бивол " прекрати работа. За всички, които излизаха в директория gameоn е добре да сменят персоналните си документи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР