[Shutterstock] Чартърни полети:Касел и повечето големи градове в Германия, Залцбург,

...
[Shutterstock] Чартърни полети:Касел и повечето големи градове в Германия, Залцбург,
Коментари Харесай

Въздушната надежда на Варна

[Shutterstock] Чартърни полети:
Касел и множеството огромни градове в Германия, Залцбург, Бирмингам, Лион, Кайро и скандинавските страни

Редовни полети:
София, Москва, Иснатбул, Прага и Цюрих (през юни)

Нискобюджетни полети:
София, Виена, Лондон, Милано, Ларнака, Айндховен, Дортмунг, Мюнхен, Тел Авив, Брюксел, Люксембург Най-голям растеж се чака от туристите от Полша - сред 30 и 40% съгласно прогнозите на летището. Още по тематиката
Елате, нови варненци

Младите хора от по-малките селища в Североизточна България са главните купувачи и наематели на градски жилища във Варна
9 юни 2018
Надеждите на Варна: low-cost, електробайкове и един талян

Подобряване на инфраструктурата, привличане на IT вложители и основаване на зелена градска среда са във фокуса на локалните управляващи
8 юни 2018
Иван Портних: Важно е да преодолеем клишето, че градът е безконечният догонващ

Кметът на град Варна пред " Капитал "
6 юни 2018
Северният остров

Въпреки неналичието на инфраструктура и огромни нови вложения Варна продължава да е привлекателен център и град, цялостен със стаена сила. Време е тя да бъде освободена и подкрепена
2 юни 2018
Изкачи се по клавишите!

Стълбите към един от централните подлези във Варна ще се трансфорат в гигантско пиано
2 юни 2018
Аутсорсинг еволюция

Облачните технологии, изкуствения разсъдък, big data трансформират бранша, а България той има все по-големи шансове за напредък, споделя новият ръководител на Българската аутсорсинг асоциация Ивайло Славов пред " Капитал "
1 юни 2018
Капитал градове: Варна

Поредица на " Капитал ", отдадена на огромните и стопански дейни градове
1 юни 2018
Бъдещото лято на Варна

Без автомагистрали и огромни вложения, Варна и районът не престават да търсят и намират нови хрумвания за развиване
31 май 2018
Статията е част от специфичното издание на " Капитал Градовете: Варна ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Туризмът, или най-малко всеобщият подобен, зависи от свързаността. Колкото по-лесно е да стигнеш някъде, толкоз повече хора го вършат. Регионът на Варна без значение от изключителните си дадености мъчно се вписваше в тази задача. Лоши пътища, свлачища, недостроената автомагистрала " Хемус " към момента са измежду аргументите, които са сериозна спирачка за растежа в района.

Но до момента в който по суша Варна остава изолирана, свързаността по въздух става все по-добра. През тази година летището в града се чака за първи път да посрещне над 2 млн. пасажери, 1/5 от които ще дойдат по линия на нискотарифните полети. Това, несъмнено, носи упования за по-добър туристически сезон. Но по-важното е, че дава благоприятни условия за развиване на нови бизнес ниши по линия на оформящите се повече самостоятелни пътувания.

Пред районната стопанска система обаче стоят още няколко казуса, освен свързани директно с инфраструктурата. Туристическият сезон продължава да бъде все по този начин заключен в летните месеци, а напъните да се " излезе " от тях би трябвало да бъдат общи, в това число и по линия на основаване на логичен фестивален туризъм отвън най-силните месеци.

Рекорден брой пасажери

През тази година летище Варна се чака да реализира връх в обслужените туристи, като за първи път се чака техният брой да премине границата от 2 млн. души. По данни на концесионера на аеропорта " Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт " през тази година ще бъдат обслужени близо 2.17 млн. души, което ще донесе растеж от 10% на годишна база. Най-много пасажери се чакат от Германия - над 580 хиляди, а измежду другите непознати пазари с максимален дял ще бъдат Русия, Полша и Англия с сред 150 и над 190 хиляди души, сочат прогнозите на аеропорта. Очакванията са втора поредна година да има спад на пътуващите от Русия, каквато е наклонността и за цялото Черноморие, само че в същото време нарастване ще бъде маркирано за другите съществени пазари като Германия, Англия и Полша. Най-голям растеж се чака в Полша - сред 30 и 40% съгласно прогнозите на летището.

Как се трансформира туризм ът

На летището във Варна има и друга огромна смяна, която се чака да се отрази на туристическия бранш освен през актуалната, само че и през идващите години. Става въпрос за нарастването на нискотарифните полети, които през тази година ще имат дял от 22% от всички за аерогарата, в това число и по линия на вътрешните сред София и Варна. " След откриването на плануваните за тази година постоянни нискобюджетни линии от и до Варна туристопотокът е повишен с 10% спрямо предходната година ", разяснява ръководителят на Варненската туристическа камара Стоян Маринов.

По думите му това носи и смяна в профила на туристите - това са относително млади, динамични и добре платени хора, които употребяват спестените от цената на полета средства за други услуги. " Голяма част от тях наемат екскурзоводи за пътуванията по Черноморието и навътре в страната, което естествено се отразява на заетостта в този бранш ", дава за образец Маринов.

Очакванията на туристическата камара са плануваният растеж от 10% на туризма да бъде поделен в съответствие 3:1 в интерес на самостоятелния туризъм за сметка на проведения, което пък от своя страна ще отвори нова бизнес ниша за къщи за посетители, дребни хотели, жилища за краткосрочно наемане през платформи като Airbnb и booking. Индивидуалните пътувания могат да донесат бизнес освен за притежатели на парцели и екскурзоводи, а и за редица други компании в градската стопанска система, в това число заведения, магазини, коли чартърен и други Пример за това е София, където нискобюджетните авиолинии доведоха до сериозен растеж на туризма и обвързваните с него услуги, който по разнообразни оценки единствено за предходната година е над 20% на годишна база.

Все още пай сезон

Въпреки положителните вести за туристическия бранш във Варна обаче пред него стоят още няколко съществени казуса. Макар да има нарастване на нискотарифните и постоянни полети, сезонът за бранша към момента остава заключен сред месеците юни и август, а повишаването в останалите е с муден ритъм. Според Красимира Георгиева, представител на немския туроператор " Курклуб ", непрестанно се приказва за удължение на туристическия сезон, само че истината е, че нищо не се прави за това. " Туристите от компанията, която съставлявам, идват за отмора в курорта " Св.св. Константин и Елена " още през март. Това, което заварват от години, е изцяло разрушена инфраструктура и строителни площадки. Разочаровани са и не го крият ", споделя Георгиева.

Същевременно съгласно други представители на сектора към момента има какво да се направи по линия и на така наречен Фестивален туризъм, който също притегля туристи. Представител на сектора даде образец с музикалните събития в града, които се провеждат главно през най-силните летни месеци, до момента в който практиката в други страни е да се основават такива в " крилата на сезона ", което би довело по-висока претовареност отвън най-натоварените месеци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР