[Shutterstock] Ако съдим по средните стойности за страната, Варна, Шумен

...
[Shutterstock] Ако съдим по средните стойности за страната, Варна, Шумен
Коментари Харесай

За какво се ползват парите от Европа

[Shutterstock] Ако съдим по междинните стойности за страната, Варна, Шумен и Добрич изостават от други области във връзка с усвояването на европейски средства през настоящия програмен интервал. Към края на април да вземем за пример приблизително на всеки човек в България се падат по 679 лева изплатени средства по оперативни стратегии, до момента в който трите североизточни области не прекрачват бариерата от 500 лева Има обаче значими вести зад числата.

Големите планове

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Така да вземем за пример един фактор трите области да изостават от междинното е неналичието на огромни инфраструктурни планове, които да покачват сумата. Такъв е казусът с Благоевград, където строителството на автомагистрала " Струма " усилва междинния размер на действително изплатените средства до 1343 лева на човек към края на април тази година.

Което не значи, че Североизтокът си няма своите локални планове колоси. В Шумен да вземем за пример най-големите планове в осъществяване са за възстановяване на просветителната инфраструктура (12.7 млн. лева БФП) и втората фаза на водния цикъл (9.8 млн. лева.).

В Добрич пък преди две години започва план за възстановяване на водния бранш по Оперативна програма " Околна среда " на обща стойност 114 млн. лева, който включва реорганизация и рехабилитация на водопроводна и канализационна мрежа в града, както и уголемение на пречиствателната станция за отпадни води. Той би трябвало да завърши доникъде на 2024 година

А във Варна водеща е втората фаза на плана за интегриран градски превоз на обща стойност 37.2 млн. лева Проектът за развиване на инфраструктурата за отпадъчни води в кк Златни пясъци е на сходна стойност, следван от финансирането на модернизацията на градската среда в морската столица.

Инвестиции в произвеждане

От друга страна, Шумен е дом на трите най-големи частни бенефициента с планове за вложения в нови индустриални мощности и енергийна успеваемост, което е в плюс за развиването на региона. Производителят за бързооборотни артикули " Фикосота " употребява 90% от получените средства за линия за пакетиране на течни препарати и въвеждане на система за оползотворяване на отпадна сила, с което ще усили индустриалния си потенциал с най-малко 50%.

Русенският производител на индустриални материали " Каолин " пък употребява европейските средства за възобновяване на машини на площадката си за рандеман на каолинови и кварцови пясъци в Каолиново, обл. Шумен. А " Артемис " се включва с два плана - единият за внедряване на новаторска индустриална линия за лакиране на алуминиеви и железни листи (1.5 млн. лева БФП), а другият за машини за разширение на индустриалния потенциал (1 млн. лева.).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР