[Shutterstock] Ако бордът не се съгласи, опитай директно с акционерите.

...
[Shutterstock] Ако бордът не се съгласи, опитай директно с акционерите.
Коментари Харесай

Xerox започва опита си да придобие HP

[Shutterstock] Ако бордът не се съгласи, пробвай непосредствено с акционерите. След съвсем година на ухажвания, на 2 март Xerox направи официално предложение за придобиване на HP, доста по-големия си съперник в производството на компютри и принтери. Xerox е подготвена да заплати на акционерите на HP по 24 $ за акция, или това прави оценка от 35 милиарда $. Сумата е с една трета над пазарната капитализация на компанията през ноември, преди Xerox да разгласи желанията си. И също по този начин пет пъти по-голяма, в сравнение с капитализацията на самата Xerox.

Подминати от последната софтуерна гражданска война

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики И двете компании са от кралско родословие на Силициевата котловина, изостанали от темповете на софтуерната гражданска война, от която в миналото бяха част. Xerox, или съответно центърът за разработки на компанията в Пало Алто, оказа помощ за основаването на фотокопирането, лазерното принтиране, настолните компютри и " потребителските интерфейси ", които всички през днешния ден взимат за даденост. Недалеч оттова, още веднъж в Пало Алто, се намира и плака, която отбелязва, че там се намира гаражът, където Бил Хюлет и Дейвид Пакард са основали HP с 538 $ начален капитал, или " рожденното място на Силициевата котловина ".

Днес бизнесът с принтери на Xerox наподобява е в дълготрайно замиране. Безхартиеният офис може към момента да е просто фантазия, само че съгласно анализаторската компания IDC броят страници, които светът принтира всяка година, ще намалее от към 3 трлн. страници през 2017 година до 2.6 трлн. до 2023 година Приходите на Xerox означават спад във всяко тримесечие от 2016 година насам с едно само изключение.

HP също има своите проблеми в ерата на смарт телефона. Като изключим личните принтери, компанията е вторият максимален производител на компютри. Този пазар също се свива. Повишение с 0.6% на доставките на компютри през 2019 година до 261 млн. бройки беше първото покачване от седем години насам. В ерата на мобилните устройства никой не чака възобновление на този пазара.

Обединени и по-конкурентни

Аргументът на Xerox е, че обединяването на силите ще помогне и на двете компании да са по-конкурентоспособни. Фирмата дава обещание спестяването на 2 милиарда $ годишно две години след сливането. Въпреки това Кейти Хубърти от Morgan Stanley показва, че принтиращите артикули на двете компании по-скоро се допълват, в сравнение с заменят - HP специализира в по-малки машини от тези на Xerox.

Технологичната промишленост има дълга история с неприятно премислени придобивания - покупката на производителя на компютри Compaq от самата HP през 2002 година е добър образец. Планът на Xerox да погълне пет пъти по-голяма от нея компания наподобява, меко казано упорит. Лошите връзки сред двете компании могат да създадат нещата още по-сложни - бордът на шефовете на HP отхвърли по-ранна оферта за 22 $ на акция през ноември, под претекст, че " съществено подценява " компанията. През февруари HP разгласи, че ще върне 16 милиарда $ на акционерите си, в опит да блокира договорката.

Xerox има един коз. Сред огромните й акционери е Карл Айкън, инвеститор-активист с голям брой враждебни придобивания във визитката си, както и с 4% дял в HP. Пазарите наподобяват оптимистични. Въпреки спадовете поради ковид, цената на акциите и на двете компании остава по-висока, в сравнение с преди ухажването от Xerox да стартира.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР