Шумен. Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, която е

...
Шумен. Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, която е
Коментари Харесай

Зам.-министър Деница Сачева и кметът на Шумен Любомир Христов обсъдиха възможностите за развитие на професионалното образование

Шумен. Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, която е на посещаване в Шумен, се срещна през днешния ден с кмета на града Любомир Христов. Това оповестиха от Община Шумен . По време на диалозите двамата разискаха опциите за развиване на професионалното обучение. „ Търсим разнообразни способи да насочим както учебното заведение и младежите, по този начин и на бизнеса към дуалната форма на образование. За страдание обаче, това се реализира към момента много мъчно “, разяснява кметът Христов. Той уточни, че ползата към опциите, които оферират някои от най-големите и одобрени компании, е към момента много слаб. Той напомни, че Шуменският университет, както и военният факултет са едни от емблемите на града. „ Много младежи не престават в тях образованието си, по тази причина за нас е от изключителна значимост да се запазят към този момент одобрени специалности и да се усили приемът в тях. Като образец кметът уточни педагогическите специалности в университета и специалността Противовъздушна отбрана във военния факултет и изрази страдание, че се планува нулев банкет през новата академична година в специалностите „ Журналистика “ и „ Връзки с обществеността “ в ШУ. Той изрази също по този начин и терзанието на шуменци и на преподавателите във военния факултет от вероятно пренасяне на Противовъздушна отбрана специалността в Долна Митрополия.
Заместник-министър Деница Сачева изясни, че военното обучение не е в ресора, за който тя дава отговор. По отношение обаче на педагогическите специалности във висшите учебни заведения напомни, че от няколко години МОН насочва вниманието си към педагогическите посоки и акредитиране на нови специалности, съобразени с търсенето на пазара на труда. „ Всичко, което е обвързвано с педагогическите специалности, има бъдеще, тъй като педагогиката е обвързвана освен с образованието на децата и учениците, само че и с възрастните хора. В модерния свят образованието е през целия живот, с цел да можеш да отговориш на непрестанно изменящите се условия на пазара на труда “, уточни Сачева. Затова, съгласно нея, е значимо и педагогическите специалности да са съобразени с тези условия. По-късно заместник-министър Деница Сачева се срещна с педагогическия екип на СУ „ Трайко Симеонов “ в Шумен.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР