Шумен. Статията Град Шумен. Поселищно-географски чертици“ на проф. Иширков беше

...
Шумен. Статията Град Шумен. Поселищно-географски чертици“ на проф. Иширков беше
Коментари Харесай

Шумен: Статията „Град Шумен. Поселищно-географски чертици“ на проф. Иширков беше представена за първи път пред публика в града

Шумен. Статията „ Град Шумен. Поселищно-географски чертици “ на проф. Иширков беше показана за първи път пред аудитория в Шумен, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Събитието се състоя в комплекс „ Авшарян “ в града с присъединяване на студенти и възпитаници от СУ „ Сава Доброплодни “. Текстовете показа доцент Живко Жечев. Инициативата е на Регионалния исторически музей (РИМ) по отношение на две кръгли годишнини - 150 години от рождението на Анастас Иширков и 120 години географска просвета в България. Бяха показани встъпителната лекция на учен Анастас Иширков като новоизран учител в СУ „ Св. Кл. Охридски “, биографични данни за създателя на георграфската просвета у нас, както и първите и стъпки в края на 19 век.
„ Встъпителната лекция, която е на 120 години и слага началото на географията у нас, дава настоящи и към днешна дата постановки в самата просвета, а публикацията за град Шумен предлага модерно за времето си изложение на града, неговата етнографска характерност, етнически състав, учен Иширков разгласява и фотоси от тогавашния град. По негови оценки популацията е било малко над 20 000 души и градът е един от най-големите в България тогава, по-големи са били единствено Русе, София и т.е. - Шумен е бил сериозен занаятчийски град. Това е скъпото в неговата и сходни изявления за града, които се явяват и насочна точка за развиването на Шумен оттогава до през днешния ден “, съобщи Милен Пенерлиев, учител в Катедрата по география в Шуменския университет.Той уточни, че интерес от модерна позиция съставлява и описанието на смяната в етносите в града, което учен Иширков дава в публикацията си за Шумен.
„ След Освобождението, защото Шумен е бил център на гарнизо, е преобладавало турското население, в интервал след 1912-1913 година на 20 век стартира да се следи паритет, т.е. българи и с турско говорящо население са почти на едно равнище, след това стартира превес на българското население и това постанова извода, че стартира отлив, миграция на такова население към южни територии и към този момент след 20-те години градът остава съвсем напълно български “, сподели Милен Пенерлиев. Той уточни, че вършат усещане и характерността на обособени архитектурни детайли в Шумен. „ Къщата „ Авшарян “, в която се намираме в този момент е разказана в детайли даже и с методът, по който са разположени д самите стаи, Иширков разказва пътищата,как се стига до самия град, като ги мери във време “, сподели Милен Пенерлиев. Във връзка с двете годишнини, Регионален исторически музей преиздава за първи път публикацията на учен Анастас Иширков „ Град Шумен. Поселищно-географски чертици “. Фототипната отпечатка е от сборника „ Климент Търновски - Васил Друмев “. За 25-та годишнина от гибелта му. Изследвания, мемоари и документи “,под редакцията на проф. М. Арнаудов, издание от 1927 година.
„ Това фототипно издание на публикацията на учен Иширков ще стигне до библиотеките на всички учебни заведения в Шумен “, сподели Даниел Пенерлиев, шеф на РИМ-Шумен. Събитието в комплекс „ Авшарян “ е и част от деянията в Шумен, отдадени на Денят на Земята.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР