Шумен стана първа спирка на националната гражданска кампания Мисия безопасни

...
Шумен стана първа спирка на националната гражданска кампания Мисия безопасни
Коментари Харесай

100 жертви по-малко на пътя

Шумен стана първа спирка на националната гражданска акция " Мисия безвредни пътища ", осведоми БНР. Инициативата е на Института за пътна сигурност и негови представители пристигнаха за среща с жители, с потърпевши от произшествия и виновни институции.
Институтът предлага пет значими стъпки, които в случай че се подхващат от държавното управление, могат да понижат жертвите на пътя. Още в първата година те ще бъдат с 50 - 100 души по-малко на годишна база, разгласи Богдан Милчев от неправителствената организация.
Сред настояванията са нов Закон за придвижване по пътищата, само че забавното e, че не се оферират нови и по-високи наказания за водачите.
Според представители на института, актуалният закон се употребява като " хранилка за пълнене на бюджета ". Освен това и не са вменени отговорности за всички участници в придвижването.
Институтът за пътна сигурност е подготвил пътна карта, която ще показва на срещите си в цялата страна и ще събира подписи в поддръжка за нейното приемане от държавното управление.
На днешната среща в Шумен Богдан Милчев изясни, че смяната, която предлага " Мисия безвредни пътища ", се базира на известния шведски модел " Визия 0 ". Смъртността на пътя през 2019 година в Швеция е 22 души на 1 милион население. През предходната година у нас жертвите са 525 души, а ранените над 8400.
Милчев посочи, че Институтът за пътна сигурност финкционира на доброволчески принцип и всеки може да стане член. Целта му е да бъде инструмент за влияние.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР