Шумен. При извършените проверки и клинични прегледи в свиневъдните обекти

...
Шумен. При извършените проверки и клинични прегледи в свиневъдните обекти
Коментари Харесай

Д-р Наташа Баева, ОДБХ-Шумен: При извършените проверки и клинични прегледи в свиневъдните обекти в областта до момента не са наблюдавани признаци на АЧС

Шумен. При осъществените инспекции и клинични прегледи в свиневъдните обекти в региона досега не са следени признаци на африканска чума по свинете (АЧС). Това съобщи доктор Наташа Баева от Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) в Шумен по време на съвещание на Областната епизоотична комисия, управлявана от заместител регионалния шеф Петко Шаренков, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . В района има 7промишлени свинеферми с 62 055 животни, 12 ферми вид А - с 1497 прасета и 16 стада източно балкански прасета с 1440 животни или общо 64 992 свине. Проведени са срещи със притежателите на всички категории свиневъдни обекти, с ръководителите на ловно-рибарски тедружинки и всички регистрирани ветеринарни лекари. „ Всички са осведомени с влошената епизоотична конюнктура, с отговорностите на всеки един, със усилване на всички мерски във връзка с биосигурност. Няма нтезапознати хора “, сподели доктор Баева. Тя уточни, че на този стадий в област Шумен няма случай на позитивна проба от болестта Африканска чума по свинете.
„ След 15 юли имаме изпратени три проби от умрели прасета в промишлени свиневъдни стопанства, взети от регистрирани лекари по стратегия за контрол, както и други от отстреляни диви прасета, на 15 и 16 юли, от подготвени лица от ловните дружинки, само че към момента пробите се отработват и не сме получили резултатите “, сподели доктор Баева. Д-р Нели Маринова, шеф отдел „ Контрол на храните “ в ОДБХ показа контролът и механизмът на напредване и приемане на животните в кланиците като обекти с значимо епизоотично значение. Мерките, които се вземат в кланиците са рутинни и са съобразени със законодателството, във всеки обособен случай от притежателите на животни, които желаят да колят, се подава документално съобщение, посредством притежателя на кланицата до ОБДХ. Ние сме известени за всяко едно кръвопролитие авансово “, разяснява доктор Маринова.
Тя уточни, че се следи и положението на дезинфекционните площадки на входа и изхода на кланиците, както и оборудването за стерилизация на ходовата част на влизащите и излизащите транспортни средства. На територията на ОДБХ-Шумен има две кланици и един кланичен пункт в границите на животновъден свиневъден комплекс. И двете кланици са утвърдени за кръвопролитие на източнобалкански прасета. „ При кръвопролитие се вземат проби за серологично проучване за вируса на АЧС и класическа чума по свинете, до момента в който не излязат резултатите от пробите от упълномощени лаборатории всички трупове, субпродукти, кожи се слагат под възрбана. И единствено когато се получат негативни резултати за тези две болести, те със съответни документи се насочват за свободно послание “, сподели доктор Маринова.
В една от кланиците се придвижват рутинно и свине от област Търговище. „ След пораждане на огнище на АЧС в района, от там не са придвижвани животни към нас. Последното ни кръвопролитие е от понеделник,а заповедта е от през вчерашния ден “, изясни доктор Маринова. Областната епизоотична комисия одобри спомагателни превантивни ограничения. Предвидени са превантивни действия със притежателите на изкупвателни пунктове за билки добивани от горските територии, обеззаразяването на транспортните средства, извличащи дървесина от горските територии, почистването на изоставени боклуци от директно преминаващи по пътищата от републиканската и общинските пътни мрежи на територията на региона, всекидневен мониторинг от страна на „ Пътнически превоз “ АД-Шумен, Политическа партия „ Шуменско плато “, шефовете на РИМ Шумен и Велики Преслав и други „ Изключително сериозна и рискова е обстановката, всеки би трябвало да прояви отговорно отношение, институциите да работят в цялостна съгласуваност за недопускане проникването на болестта на територията на област Шумен “, съобщи заместител регионалният шеф Петко Шаренков. Следващото съвещание е планувано за 25 юли.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР