Шумен. Окръжен съд-Шумен бе домакин на открит Урок по Конституция,

...
Шумен. Окръжен съд-Шумен бе домакин на открит Урок по Конституция,
Коментари Харесай

Шумен: Окръжният съд бе домакин на открит Урок по Конституция

Шумен. Окръжен съд-Шумен бе хазаин на открит Урок по Конституция, като част от самодейността на Народното събрание във връзка 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . В проявата се включиха възпитаници от СУ “Йоан Екзарх Български “, ППМГ „ Нанчо Попович “ и ПГ по стопанска система. Те бяха приветствани от арбитър София Радославова, ръководител на Окръжен съд-Шумен. „ Радваме се, че сте наши посетители в този празник на държавността. Преди толкоз доста години, събрани в едно учредително заседание, нащите прародители са съумели да одобряват освен първата ни Конституция, само че една модерна и демократична за времето си Конституция. Можем да се гордеем, че са имали толкоз напредничаво мислене “, съобщи София Радославова. Тя означи, че работата на юриста е да бъде обективен, без значение дали стои на съдийската пейка, или на прокурорската банка.
„ И от време на време вътрешният спор, който всеки правист изпитва, добротата която като човек носи, със справедливостта, която би трябвало да въздаде, в действителност е доста комплицирана и виновна задача “, сподели София Радославова. Урокът бе показан от публичния медиатор на община Шумен Иван Капралов. Той срещна учениците с редица обстоятелства от работата на Учредителното заседание и правенето на първия български главен закон. Разказът му беше подсилен и с мултимедийна презентация. „ Днес е празник на Конституцията, на парламентаризма, на правото, професионален празник на юристите в България. Радвам се, че в този момент залата е толкоз цялостна, представете си и залата на Учредителното заседание, която е била тъкмо толкоз цялостна, хора висят от терасите, всички желаят да бъдат част от прекарването да се роди новата българска страна. 1879 година - замислете се какъв брой страни, които в този момент харесваме и посочваме за образец в Европа, тогава към момента ги е нямало “, сподели Иван Капралов. Той им описа за постройката на Учредителното заседание във Велико Търново, за изборната система – с гласоподаване със зърна фасул и царевица, за раждането на парламентаризма и появяването на първата политическа система, дружно с раждането на Търновската конституция, за първите депутати, множеството от които високообразовани - учители, лекари, юристи, журналисти.
„ Днес всички младежи, с които се срещам са на мнение, че не е редно да станеш депутат без да имаш обучение, само че през 1991 година, когато се приемаше последната ни Конституция не бе натрапен просветителния ценз за депутатите и депутат може да стане всеки, който е навършил 21 година без значение какъв брой е просветен “, сподели Капралов. „ В историческо време, с конституцията не сме закъснели, от позиция на конституционализъм и парламентаризъм сме дали доста. В Швейцария дамите са получили право да гласоподават през 80-те години на предишния век. Ние сме четвъртата страна в Европа, която дава общо право да се гласоподава. Правата и свободите, които през днешния ден познаваме са записани още в Търновската Конституция - право на свободен политически живот, на сдружаване, на свободни медии, право на земя, на частна благосъстоятелност. Днес е празник на Книгата на книгите, която ни подсигурява равните права, това че можем да се почитаме и да живеем дружно, по какъв начин тези права могат да бъдат защитаван и ние да се употребяваме от тях. От Търновската конституция насам, България е имала общо четири конституции. Последната е от 1991 година. Когато нещата не вървят, излизат някакви хора и приканват тя да бъде изгорена. Конституцията е книга, към която ви апелирам в никакъв случай да не проявявате такова пренебрежение. Ако желаете да я горите или да а поправяте, първо я прочетете “, прикани Иван Капралов. В края на Урока по Конституция София Радославова и Иван Капралов раздадоха на всички възпитаници издание на главния български закон.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР