{Шумен. Много мнения бяха изказани и свободно защитавани в рамките

...
{Шумен. Много мнения бяха изказани и свободно защитавани в рамките
Коментари Харесай

Проф. Стефан Хърков: Много мнения бяха изказани и свободно защитавани в рамките на кръглата маса, посветена на творческото наследство на Панчо Владигеров, което е безкрайно ценно

{Шумен. Много отзиви бяха изказани и свободно защитавани в границите на кръглата маса, отдадена на креативното завещание на Панчо Владигеров, което е безпределно скъпо, съобщи проф. Стефан Хърков в края на форума, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Шумен . Той уточни, че за първи път провеждат сходна среща - да съберат дружно студенти, докторанти и постдокторанти, като назова опита сполучлив. Доц. Янна Рускова, началник катедра „ Музика “ в Педагогическия факултет на Шуменския университет също поздрави участниците в кръглата маса. „ Студентско-докторантската сесия се реализира доста добре. В тези два дни на тази хубава годишнина - 120-та от рождението на огромния български композитор, ние направихме нещо положително и имам съображение да имам вяра, че ще продължим в тази посока. Нека да бъдем въодушевени от делото на Панчо Владигеров и да вършим такива положителни неща за града, за страната, за света “, пожела доцент Рускова. Във второто съвещание на кръглата маса “ Творческото завещание на Напчо Владигеров:минало, настояще, бъдеще “, своите отчети показаха докторанти и постдокторанти от Шуменския универститет, Национална музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “ - София и Нов български университет - София. В своя отчет „ Народната ария „ Мар‘ Димитро льо “ в творчеството на Панчо Владигеров “ Стефка Будакова уточни, че потреблението на фолклорни пърообрази от огромния композитор е един от белезите на творчеството му, които му отреждат прозвището „ Патриарх на българската музика “ в музикално – историческата просвета.
„ Песентта „ Мар‘ Димитро льо “ е един от образците за това по какъв начин от националното творчество може да се претвори тематика и да доближи до висотите на професионалното композиторско творчество. Стъпвайки ловко на песенната достоверната фолклорна традиция и претворявайки я в български танц хоро, Владигеров придвижва унаследените фолклорни мостри в комплицирано от към фактура симфонично произведение, употребявайки всички благоприятни условия на симфоничния оркестър, само че запазвайки прототипа на тематиката, носещ заглавието на творбата „ Мар‘ Димитро льо “, трансформирайки го в лайтмотив за творбата. Според Владигеров, един същински народен композитор не би трябвало да отграничава творчеството си, а да се стреми да основава произведения в народен дух и форма, които имат и общочовешко значение “, уточни Стефка Будакова. Петко Ганев приказва за мястото на Владигеров в аспекта на националната наклонност „ композитор-изпълнител “. „ В подтекста на тази наклонност Панчо Владигеров и Димитър Ненов са може би най ярките и представители, креативното им завещание не се регистрира единствено с съществуването на архивен фонд, историография или брой написани забележителни творби, само че и с наличните образци и през днешния ден - поколенията школувани техни ученици, а даже и техните почитатели “, уточни Петко Ганев. Жасмина Стоянова очерта паралелите и вероятностите във връзка с каталога на цифровия списък на фонда на Панчо Владигеров. Важни моменти от историята на музикалното минало на Шумен, свързани с Владигеров и с Шуменския симфоничен оркестър показа Калина Василева.
Гл. ас. Люба Златкова показа отчет за силата на епохата при образуването на създателя. „ Всеки човек идва на този свят с предопределение, и наличието му в една ера и и на несъмнено място има своето значение. Това се отнася изключително за създателите. Епохата е генератор на хрумвания, на оплодено заниние. Тя носи силата на новото, на смяната с помощта на това, че е събрала в себе си силата и духа на отминали времена, събития и човешки опит. Тя е разследване от доста аргументи, само че главната е човекъ,т който е събрал нужното и вероятното, с цел да може да развие капацитета си и да облече концепциите си в тази форма, в която могат да бъдат признати и разбрани от останалите в този миг. С особена мощ това се отнася за времето, което предшества и приготвя раждането на гения Вадигеров,на националния жанр в българската професионална музика и на културното ни възобновление. Това е времот на границата на два века - 19 и 20 век, които са изпълнени ес история, просвета и дух “, уточни Люба Златкова. Кръглата маса, отдадена на креативното завещание на композитора, е част от огромната стратегия в Шумен за маркирана 120-годишнината от рождението на огромния български композитор, диригент и възпитател Панчо Владигеров.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР