Шумен. Фототипно издание, което показва визията на автентични нотописи на

...
Шумен. Фототипно издание, което показва визията на автентични нотописи на
Коментари Харесай

Шумен: Фототипно издание, което показва с визията на автентични нотописи на Добри Войников беше представено в града

Шумен. Фототипно издание, което демонстрира визията на достоверни нотописи на Добри Войников, беше показано в Шумен, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Шумен . Проявата се състоя в постройката на Регионален исторически музей (РИМ) - Шумен с присъединяване на доцент Живко Жечев и съставителите на сборника- Красимира Чалъкова, организатор в къща музей „ Добри Войников “, Димитър Стойков от РИМ- Шумен и проф. Стефан Хърков. Книгата „ Ръкописни сборници с музикални произведения от Добри Войников “ е резултат от план към Общински фонд „ Култура “, след присъединяване в конкурс, дофинансиран от Регионалния исторически музей. Проф. Хърков пожела изданието да сложи началото на поредност, която да даде опция за социализиране в най- цялостна степен на книжовното благосъстояние, което има музеят.
„ В модерното време на връзка през интернет, ръкописите ни връщат към ера, която е окончателно отминала, само че която пази своя сексапил и значение. Епоха, която ни дава мощ, очакване и вяра за бъдещето. Приветствам решението на музея в Шумен да стартира издаването на ръкописи, които се съхраняват в неговата колекция. Сбирката в къщата музей „ Добри Войников “ е скъпа и съдържа неповторими освен за България ръкописи. И до момента в който оригиналите би трябвало да бъдат добре съхранявани в архивния фонд, то копията би трябвало да се социализират посредством сходни издания “, съобщи проф. Хърков. Красимира Чалъкова благодари на всички, които са взели присъединяване в реализацията на плана и пожела творбите в книгата да предизвикат основаването и на концертна стратегия. Димитър Стойков означи, че изданието може да бъде потребно както на откривателите, по този начин и на всички читатели с ползи в региона на музиката, педагогиката и историята.
Съставителите на сборника показаха, че той съставлява нова вълнуваща среща с личността и творчеството на Добри Войников- пионер в региона на музиката и редица други посоки в българското културно, духовно и политическо развиване. В актуалното издание са показани два от ръкописите, съхранявани в сбирката на къща музей „ Добри Войников “. Общото сред тях е, че съдържат песни от възрожденеца, изпълнявани в шуменските учебни заведения в интервала 1858-1864 година, когато Войников учителства в града, изясни проф. Хърков. Студенти от Шуменския университет, компетентност „ Педагогика на образованието по музика “, водени от доцент Маргарита Генчева и доцент Жанета Кацарова, извършиха три песни по текст и музика на Войников - „ Ах, мари мамо “, Бабината сланинка “ и „ Червен дядо “, като последната беше съпроводена и със сценка в духа на възрожденското театро.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР