Шумен. Акцентът на кръглата маса за творческото наследство на Панчо

...
Шумен. Акцентът на кръглата маса за творческото наследство на Панчо
Коментари Харесай

Проф. Стефан Хърков: Акцентът на кръглата маса за творческото наследство на Панчо Владигеров е върху гласа на младите хора

Шумен. Акцентът на кръглата маса за креативното завещание на Панчо Владигеров е върху гласа на младежите, съобщи проф. Стефан Хърков при откриването на научния конгрес в едноименния музеен комплекс в Шумен, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . „ За нас е значимо какво те мислят за музиката на Владигеров, по какъв начин виждат освен нейното минало, което е било обект на проучване, само че и нейното настояще и бъдеще, тъй като кой в случай че ние би трябвало да мислим за българската музика, за Владигеровата музика “, сподели проф. Хърков. „ Музейният комплекс е свято място за българската музика и просвета, тъй като това е къщата, в която Панчо Владигеров стартира да учи музика, от тук той става музикант, обиква специалността на музиканта и и се посвещава за цялостен живот. Панчо Владигеров е взел участие в откриването на къща музей „ Добри Войников “ през 1976 година. Можем да сме горди с тази духовна атмосфера, която съществува тук, и която се придвижва през вековете “, сподели още проф. Хърков.
Приветствие към участниците и гостите в кръглата маса насочи и Диана Дечева, изп. шеф на Фондация „ Панчо Владигеров “. „ За нас, музикантите, 120-тата година от рождението на огромния композитор е знаменателно събитие и си заслужава повече да приказваме, да изпълняваме музиката на Владигеров и по този метод кръгът от фенове и осведомени с неговото творчество да става все по – необятен “, съобщи Диана Дечева. Тя приказва за връзката Шумен и Панчо Владигеров и изрази предпочитание тази тематика да бъде създадена по – задълбочено и систематизирано. Кръглата маса „ Творческото завещание на Панчо Владигеров:Минало, настояще, бъдеще “ ще протече в две съвещания. Студенти, докторанти и постдокторанти от Шумен, София, Пловдив, Разград и други, ще показват своите проучвания в шест посоки –музикалното творчество на Панчо Владигеров, активността му като музикален реализатор, възпитател и журналист, въздействието на учителите на Панчо Владигеров при образуването на неговия креативен образ, въздействието му върху българското композиторско творчество след средата на ХХ век, европейското културно пространство и мястото на Панчо Владигеров в него, креативното завещание на Панчо Владигеров в XXI век. В рамките на форума ще бъдат показани 13 отчета. Кръглата маса се провежда от катедра „ Музикална хармония, музикално образование и изпълнителство “ при Педагогическия факултет на Шуменския университет „ Епископ Константин Преславски “. Пълните текстовете на отчетите ще бъдат оповестени в алманах.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР