Що е то диспепсия? С какви заболявания е свързано това

...
Що е то диспепсия? С какви заболявания е свързано това
Коментари Харесай

Д-р Генова обясни какво опасно заболяване на стомаха причинява инфекцията хеликобактер пилори

Що е то диспепсия? С какви болести е обвързвано това положение? Колко необятно е публикувана инфекцията хеликобактер пилори? Какви проучвания и какво лекуване допуска съществуването на тази зараза?

На тези и още въпроси в изявление за в. “Доктор” дава отговор доктор Алма Узунова-Генова - гастроентеролог в МБАЛ “Люлин”- София. Д-р Генова е работила във Англия, има специализации в Холандия.

- Д-р Генова, що е то диспепсия - болест, признак, синдром?
- Диспепсията е синдром, който в действителност е част от обещано заболяване, най-вече на стомаха. Изразява се в киселини, тежест след нахранване, стомашен дискомфорт, оригване, парене зад гръдната кост. Това са главните признаци и прояви на диспептичния синдром. Който, както споделих, е част от заболяване - може да е гастрит, язва или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), която в днешно време е доста настояща.

И тази болест, както и гастритите, язвите на стомаха и на дванадесетопръстника, може да се предизвикват от хеликобактер пилори. Но желая да отбележа, че тези болести понижиха като периодичност след откриването през 2005 година на хеликобактер пилори. Вероятно сте чували, че тази бактерия беше открита от двама австралийци, които получиха Нобелова премия за това свое изобретение.

Те съзнателно се заразиха и с помощта на това откриха лекуването. Затова в този момент и в Европа, и в целия свят се ползва избран логаритъм за лекуване на инфекцията с хеликобактер пилори.

Така че, в случай че би трябвало да се дефинира с едно изречение, диспептичният синдром е част от общо заболяване на стомаха. Което, несъмнено, би трябвало да се посочи - дали е гастрит, язва или гастроезофагеална рефлуксна болест.

Защо всеки трети българин е инфектират с хеликобактер пилори, признаци и лекуване чете в изявлението с доктор Алма Узунова-Генова на най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР