Щетите в Карловско след пороя са огромни, те надхвърлят 70

...
Щетите в Карловско след пороя са огромни, те надхвърлят 70
Коментари Харесай

След бедствието: Щети за до 90 млн. лв., 340 наводнени къщи, 20 км отнесени пътища

Щетите в Карловско след пороя са големи, те надвишават 70 млн. лева и може да стигнат до 90 милиона лв.. Това съобщи пред Радио Пловдив кметът на общината доктор Емил Кабаиванов. Той ще взе участие в днешното съвещание на държавното управление, на което се чака да бъдат отпуснати финансови средства за възобновяване на провалите в селата Богдан, Каравелово и Слатина.



По думите на Кабаиванов, описването на вредите продължава. Ясно е обаче, че селата се нуждаят от чисто нова инфраструктура. 

" Разрушени са 7 моста на общински пътища, 11 уреди към тях в обитаемоте места, изцяло разрушени са коритата на 3 дребни реки. 340 къщи са наводнени, 6 са изцяло разрушени, а 40 са доста тежко потърпевши и не могат да се населяват ", добави карловският кмет.

Около 150 хиляди квадратни метра е отнесената улична настилка, към 20 километра са развалените общински пътища. Поражения има по няколко детски градини, 2 учебни заведения, 3 читалища. Над 60 автомобила са в неопределеност, евентуално са затрупани под наноси и дървесина.

Щетите по частните парцели са за над 30 - 40 милиона лв., а на инфраструктурата - сред 40 и 50 милиона лв. ", уточни Емил Кабаиванов.

Той допълни, че се работи с всички сили пътищата и дворовете на хората да са проходими, да се възстановят електроснабдяването и водоснабдяването.

 Снимка: Bulphoto

" Близо 70 единици друга техника работи на терен, а през вчерашния ден тук бяха 1500 доброволци от цялата страна да оказват помощ в разчистването. Следващите 3 месеца ще има потребност всеки ден да работи техниката ", уточни кметът.

Кабаиванов сподели още, че 25 фамилии от потърпевшите къщи са настанени при родственици. За останалите се търсят разнообразни способи за настаняване.

 Снимка: Bulphoto

" Вариантите са да се ремонтира общинска постройка, в която да бъдат настанени няколко фамилии като в жилищен блок, да бъдат построени краткотрайни постройки в дворовете на хората или те да бъдат настанени в хотел или ведомствена база за сметка на страната ", уточни кметът.

Кой вид ще се избере, ще се разяснява през днешния ден на съвещанието на служебното държавно управление.

В селата към този момент отчасти има ток и вода, само че хората са предизвестени да не пият вода от чешмите. Вземат се ограничения и за стерилизация на домовете, с цел да не плъзнат болести.

" Проблем с водата има и в село Христо Даново, където е разкъсан довеждащ тръбопровод от Стара планина и там нещата също са комплицирани ", добави кметът на община Карлово.

Общо 378 фамилии се нуждаят от поддръжка от Агенцията за обществено подкрепяне. Списъците ще бъдат подготвени през днешния ден.

 Снимка: Bulphoto
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР