Ще търсим алтернативно гориво за АЕЦ Козлодуй до 2024 година

...
Ще търсим алтернативно гориво за АЕЦ Козлодуй до 2024 година
Коментари Харесай

Алтернативно гориво за пети блок на АЕЦ Козлодуй под въпрос?

Ще търсим различно гориво за АЕЦ Козлодуй до 2024 година Това реши енергийната комисия в Народното събрание, одобрявайки предлагането на ГЕРБ, с което се споделя, че би трябвало да се основат благоприятни условия за обезпечаването на диверсификация на доставките на нуклеарно гориво за атомната ни централа.

Мотивите да внесем това оферти са глобите против Руската федерация, сподели Делян Добрев. Свежо нуклеарно гориво за атомната ни централа има до 2025 година, по тази причина ГЕРБ предлага да се поддържа държавното управление да търси опция на съветското нуклеарно гориво. Делян Добрев уточни, че свежото гориво ще свърши, а не би трябвало да загубим най-печелившото си дружество.Трябва да се подсигурява, че гориво ще има и след 2024-2025 година, съгласно Добрев. От ГЕРБ подсетиха, че това е тематика, която от дълго време стои пред българската атомна енергетика, също така сме поели ангажимент към Европейски Съюз за диверсификация на доставките на нуклеарното гориво.

Шефът на АЯР Цанко Бачийски уточни, че организацията не е подготвена да завърши с диверсификацията. Имаме период и този период не сме си го измислили ние, посочи Делян Добрев. Той попита за какво специалистите не са проучили въпроса. Без цялостен бюджет АЯР не може да обезпечи активността си в сферата, стана ясно още от думите на Бачийски. 2024 година е извънредно рискова, посочи той. Иначе има обезпечено различно гориво до 2028 година за шести блок, а пети блок има гориво до 2024 година. Може да употребяваме за пети блок от горивото за шести блок. Пети блок няма да спре, даде обещание шефът на АЯР.

Стана ясно обаче, че може да се наложи да отложим диверсификацията на нуклеарното гориво.

Именно по тази причина Министерски съвет и АЕЦ Козлодуй би трябвало в този момент да стартират стъпките за доставката на неруско гориво.

Според Рамадан Аталай всички желаят диверсификация. За пети блок единственият производител е " Уестингхаус ", както се оказва. Не одобряваме бял байрак, сподели ръководителят на енергийната комисия Делян Добрев. До април 2024 година би трябвало да сме подготвени, другояче пети блок остава без гориво, сподели още веднъж Теменужка Петкова. Не можем да си позволим пети блок да не работи, счита тя и изиска да се вземат ограничения и да не се отсрочва диверсификацията.

В момента се опитваме да решаваме един проблем на Министерски съвет, счита обае Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия. Той изясни, че няма да поддържа предлагането на ГЕРБ. Ние като какви се явяваме тук, попита аленият народен представител, като посочи, че всички желали нуклеарна сигурност от Лондон до Истанбул, и до Фукушима.

Депутатите в комисията одобриха и предложенията за Закон за вятърната сила в офшорни води. Целта на предложенията на Демократична България е да уредят публичните връзки, свързани с производството на електрическа сила от вятърни електроцентрали в морските пространства на България. Законът също по този начин регламентира и предварителните изследвания за определяне на осъществимостта на вятърни електроцентрали в морските пространства, тяхното създаване, употреба и унищожаване. С него те желаят да се вкарат и правила в държавното ръководство и развиването на оперирането на вятърни електроцентрали в морските пространства на България. Сред тях са предвидимост и доверие в използваната правна рамка, ограничение на административната тежест до оправдана нужда, интегрирано ръководство на морските активност, обезпечени от страната достъп и сигурност до електроенергийната система и други. Предложения в сферата внесоха и от ГЕРБ, които целят също споразумяване на публичните връзки в тази сфера, както и регламентиране на предварителните изследвания за осъществимостта на вятърните електроцентрали в морските пространства. Подобно на " Демократична България ", ГЕРБ желаят Междуведомствен експертен съвет за развиването на офшорната вятърна сила, като задачата е той да обезпечава съгласуваност в областта на планирането, построяването и експлоатирането на вятърни електроцентрали в морските пространства, както и съдействието с други държавни органи и органи на локалното самоуправление. И двете хрумвания бяха утвърдени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР