Ще търсим алтернатива на руското ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй

...
Ще търсим алтернатива на руското ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй
Коментари Харесай

Ще търсим неруско ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй

Ще търсим опция на съветското нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй " до 2024 година Това взеха решение дефинитивно депутатите по предложение на ГЕРБ-СДС с гласовете на ГЕРБ, Политическа партия, Движение за права и свободи, " Български напредък " и " Демократична България ". " Възраждане " и Българска социалистическа партия бяха срещу. 

Прието беше решение за иницииране на процедура за лицензиране от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) на неруско нуклеарно гориво.

Проектът на решение планува Министерски съвет, в осъществяване на директивите на Европейски Съюз за диверсификация на енергийните доставки, да предприеме ограничения за застраховане активността на Агенцията за нуклеарно контролиране в процеса по обзор на документите за лицензиране на различен вид нуклеарно гориво за издаване на позволение за доставка и зареждане през 2024 година

Ускоряване на процеса по подписване на контракт за доставка на неруско нуклеарно гориво за 5 енергоблок на АЕЦ " Козлодуй " е със период за първа доставка до април 2024 година, е записано още в решението.

Според Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия намесата в работата на АЯР и взимането на политичекски решения в тази посока не е вярно. И изиска представители на Агенцията да дойдат в Народното събрание. 

Шефът на енергийната комисия Делян Добрев пък отговори, че на енергийна комисия преди дни са били дадени отговори на множеството въпроси, който породиха в пленарна зала по време на разискването на решението. По думите на Добрев решението на Народното събрание не е намесва в работата АЯР за лицензиране или не на едно или друго гориво, а с решението се разпорежда на Министерски съвет да обезпечи активността на Агенцията.

Целта е да подсигурява, че през 2025 година ще имаме работеща атомна електроцентрала, както 5-ти, по този начин и 6-ти блок на АЕЦ " Козлодуй ", и да се обезпечи гориво, изясни Добрев.

По време на енергийната комисия преди дни ръководителят на Агенцията за нуклеарно контролиране Цанко Бачийски уточни пред депутатите, че за 5-ти блок на АЕЦ " Козлодуй " има нуклеарно гориво до април 2024 година, а за 6-ти блок - до 2028 година, написа " 24 часа ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР