Ще свикам Съвета за сигурност към министър-председателя следващата седмица, предполагам

...
Ще свикам Съвета за сигурност към министър-председателя следващата седмица, предполагам
Коментари Харесай

Гълъб Донев свиква Съвета по сигурността към премиера

Ще свикам Съвета за сигурност към министър-председателя идната седмица, допускам в четвъртък, с цел да вземем съответни решения и ограничения и да сме подготвени за реакция.

Това съобщи пред БНР служебният министър председател Гълъб Донев.

" Обявената частична готовност от президент на Руската федерация води до ескалация на напрежението и до това страните в Европа и тези, които са покрай спора сред Русия и Украйна, да нямат сигурност за това до каква степен военните дейности ще продължат и с какъв интензитет ще са. Едно такова деяние на Русия е неприемливо, още повече, че тя е непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и би трябвало да съблюдава прецизно Устава на Организация на обединените нации и да не сплашва с военна мощ, която и да било друга страна, което е директно нарушение на Устава на Организацията ", сподели той и акцентира още веднъж, че риск за националната сигурност на България има, само че " няма директна военна опасност до този миг " за страната ни.

По думите му несигурността идва и от нарушаването на веригите на доставки на енергоресурси за Европа от Русия:

" Газовата тематика е една от водещите в Европейски Съюз и слага доста въпросителни пред това по какъв начин Европа и нейните жители ще посрещнат идващите зимни месеци ".

В предаването " Неделя 150 " служебният министър-председател акцентира изрично, че България няма да признае резултатите от референдумите, които се организират в четирите района на Украйна:

" Тези референдуми нарушават интернационалното право, нарушават и Конституцията на Украйна. Ние никога не можем да приемем едни резултати, които са реализирани в райони, където се водят военни дейности. Изцяло срещу се и заплашването с потребление на нуклеарно оръжие, колкото и то да има възпираща мощ ".

Гълъб Донев съобщи, че страната ни поддържа глобите на Европейски Съюз против Русия да продължат, само че:

" Европейски Съюз би трябвало да направи своя разбор за това глобите да нямат противоположна мощ за страните от Европейския съюз. Всички наказания, които занапред Европейски Съюз ще разисква, с цел да наложи, ще настояваме да преминат през изчерпателен разбор, с цел да се видят всички плюсове и минуси от тях ".

Според него служебното държавно управление не се е забавило с позицията си във връзка с Русия:

" Прибързани дейности не би трябвало да има, когато сме в условия на военни дейности, които се водят в непосредствена непосредственост до границите на България ".

Позициите ни са в синхрон с нашите сътрудници в Европейски Съюз и НАТО, изрично посочи той и посочи:

" Ние твърдо заявяваме, че не поддържаме военните дейности на Русия в Украйна. Ние сме за това да се резервира териториалната целокупност и суверенитет на Украйна, тя да има право на свободно развиване, демократично развиване, каквото са избрали украинските жители. Ние сме твърдо срещу войната и постоянно сме упорствали да се търсят решения по пътя на дипломацията ".

По мотив вълната от напускащи Русия жители Донев съобщи:

" Това е по-скоро една догадка за България, в сравнение с действителен факт. Трябва да има обединен отговор на Европейски Съюз при една засилена бежанска вълна от Русия. Никоя страна не би могла сама да се оправи с подобен проблем ".

Няма отвод от договаряния с " Газпром ", сподели служебният министър председател:

" Не бих споделил, че има отвод, защото имаме настоящ контракт, на оперативно равнище няма смяна в обстановката. Между " Булгаргаз " и " Газпром " няма развиване в обстановката ".

По думите му настояването на неустойки за нарушение на контракта за доставки на газ са търговски връзки и би трябвало да бъдат решени сред двете компании - сред " Булгаргаз " и " Газпромекспорт ".

Голям е ползата към оповестените търгове за доставка на полутечен газ, заяви служебният министър председател и добави:

" Нямам все още информация " Газпром " да взе участие в търга. Фирмите, които имат интерес, са много. В началото на октомври ще завърши търгът за доставката за ноември ".

България ще взе участие през октомври в търга за терминал на Ревитуса, с цел да си обезпечи слотове и потенциали за регазификация и предпазване на газ, акцентира още Гълъб Донев и разгласи, че Интерконекторът с Гърция от 1 октомври ще влезе в комерсиална употреба.

" Булгаргаз " ще разгласи и контракт на газов хъб " Балкан " и за доставка на тръбен газ. Търсим цялостната диверсификация, с цел да осигурим конкурентни цени на бизнеса и жителите. През март ще завърши търгът и сключването на дълготраен контракт ще бъде от постоянно държавно управление ", сподели служебният министър председател.

Енергоносителите са огромният провинен за високата инфлация, акцентира той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР