Ще се върви към все по-голяма еманципация на Кирил Петков

...
Ще се върви към все по-голяма еманципация на Кирил Петков
Коментари Харесай

Валерия Велева пред Tribune.bg: Промяна на позицията ни към РС Македония означава край на тази коалиция

Ще се върви към все по-голяма равноправност на Кирил Петков от Румен Радев, неизбежно ще се стигне до спор, счита журналистът
Журналистът Валерия Велева с преглед на политическите възходи и падения през миналата 2021 година пред Tribune.bg

- В края на една бурна политическа година се намираме, каква е равносметката от дейностите на политическите субекти, какво сподели народът със своите избори ?

- Годината в действителност беше доста тежка. За първи път от началото на прехода бяхме изправени четири пъти да се явим пред урните или пред машините за гласоподаване, без да можем да посочим изявен победител. Вече няма всеобщи любимци измежду политиците, няма безспорни престижи, каквито имаше преди 30 години. Това приказва за неуспех на цялата политическа класа, която не съумява да убеди болшинството от народа в желанието си да прокара такива промени в страната, които да обезпечат благоденствието на хората. Тази думичка „ благополучие “ рядко се употребява, само че задачата на всяка политика и на всеки политик е точно това – да направи такива механизми, с които животът на гласоподавателите да стане по-добър, а животът на българските гласоподаватели би трябвало да стане освен по-добър, той би трябвало да стане съпоставим с живота на останалите европейци в общия ни съюз. По този индикатор политическата ни класа тотално се издъни.

Какво демонстрираха тези избори? Първо – срив на класическата партийна система и стабилно извънредно съмнение, което хората изпитват към този политически хайлайф. Той просто претърпя злополука. Желанието за смяна беше толкоз неистово, че хората избраха да дадат доверието си на който и да било, значимото е да не са старите. И тук се получи конфликт, чиито политически последствия през днешния ден консумираме всички - една част от обществото за следващ път даде гласа си на хора, които не познава, които внезапно се появиха на политическата сцена, пристигнаха като че ли от небитието, само че хората ги припознаха и споделиха: „ Ето на, това са новите месии, те ще ни оправят ситуацията “. И им връчиха кормилото на властта.

- Защо се получава по този начин, за какво българите се хващаме като удавник за сламка за всеки нов „ воин “, който се появи на политическия хоризонт? Действително към този момент имаме постоянен кабинет, само че ще се оправи ли той с всички рецесии, които ненапълно бяха задълбочени от служебните държавни управления?

- Да, по този начин е. Служебните държавни управления от една страна, не съумяха да се оправят с доста от проблемите, от друга – задълбочиха редица спорове, влязоха в територии, които не са техни, само че те нямаше по какъв начин да решат наболелите въпроси заради обстоятелството, че бяха законодателно спънати от неналичието на работещ парламент. След цялото това 8-месечно тестване през днешния ден всички желаеме новото държавно управление да се оправи! Затова беше направена и тази необикновена четворна коалиция, която събира две партии с диаметрално противоположни идеологии и два субекта, които в действителност не дават отговор на класическото разбиране за партии. В този смисъл обединението априори е заредена с конфликтен подтик и вътрешен гърмеж, който може да избухне във всеки миг, в случай че някакви външни ползи разклатят нежното ѝ единение. Към този миг виждам, че всички стъпват на пръсти, с цел да не счупят тънкия лед, по който вървят. Но сериозните тествания предстоят – преодоляване цените на тока, справяне с новата вълна на ковид-пандемията, насилствената имунизация. Виждаме, че желанието на премиера да вкара нападателно зеления документ среща опозиция. Кирил Петков занапред ще схваща какъв брой е къс пътят от „ Осанна “ до „ Разпни го “ - не му го поисквам, тъй като всички желаеме той да успее в името на страната, само че ръководството на една страна, когато нямаш мощна социална поддръжка, е доста мъчно. Нека не забравяме, че тази коалиция пристигна на власт с гласовете на едвам 1/4 от българските жители, а предстоят доста тежки промени и те би трябвало да бъдат направени при започване на ръководството. Да отчитаме и това, че след година и половина са локалните избори и аз допускам, че в навечерието им ще настъпят центробежни сили, които могат да разпънат от напрежение обединението и това ще бъде съществено тестване за ръководството.

Що се отнася до въпроса - за какво постоянно търсим месии? И аз съм си задавала този въпрос. Защо потърсихме царя като избавител? Защото тогава, през 2001-а, след ръководството на ОДС, пристигна голямото отчаяние от Съюз на демократичните сили, от злоупотребата със синята концепция, от издънването на хората, които доведоха демокрацията, от всеобхватната корупция и налагането на властническата власт на Костов. И хората желаеха да пристигна извън някой чист, богат, честен и хубав, който сме си го нарисували в визиите. Такъв се появи на хоризонта от Мадрид - доведоха ни го някогашни партийни величия, някогашни представители на службите и българите припознаха в него своя честен управленец. Само че тази звезда живя на политическия хоризонт един мандат.

Сега упованията са същите, както и аргументите, с цел да потърсим още веднъж месии, този път с харвардско обучение. Но имам чувството, че не се учим от грешките си. Дано и в този момент да не се окаже неверен изборът, тъй като някои неща на старта на новата власт будят неразбиране - да забележим дали ще ги поправят в придвижване.

- Какво смятате за „ лапсусите “ или гафовете на Кирил Петков?

- Лапсусите, някои може да са казани инцидентно, други може да са в резултат на непознаване на конкретиката. Но аз не обръщам толкоз внимание на лапсусите, колкото на умишлено изречените послания, които будят терзание. Ще ви дам два образеца. По отношение на втория мост на Дунава, дали Кирил Петков имаше поради втори мост до Русе или въобще втори мост над Дунава - следих тъкмо мисълта му, той говореше по-скоро за втори мост над Дунава край Русе. Оставаме на страна третия мост край Видин. По-притеснителното в тази ситуация е функционалността, която той вижда за този втори мост - да бъде с двойно предопределение, по него да може да минава както гражданска техника, по този начин и военна техника. И, забележете, построяването му да бъде приобщено към тези 2% от Брутният вътрешен продукт, които образуват уговорките ни към НАТО. Това е неуместно. Нито НАТО ще одобри тази бизнес оферта, нито съдружните сътрудници, част от които към този момент остро реагираха, имам поради Българска социалистическа партия. Да се строи мост в България за – минаване на военна техника, до момента подобен случай не е имало. Това е по-сериозният проблем. Другият сериозен проблем, който не считам, че е лапсус, е това, което сподели господин Петков в изявлението си в „ Панорама “, че той вижда промяната в правосъдната власт като „ ние в този момент ще сложим чисти и честни хора, който ще изловят крадците “. Първо „ ние “, казано от представител на изпълнителната власт във връзка с правосъдната система, е неуместно като мисъл, камо ли да бъде изречено. Конституцията е безапелационна във връзка с разделянето на управляващите и изпълнителната власт не може да си назначава свои хора в правосъдната. Както и противоположното. И в случай че до момента е правено по този начин, и имаме образци за такова вмешателство, това не значи, че то би трябвало да продължи. И в случай че ще имаме същинска смяна, то тя значи правова страна, спазване на демократичните правила в ръководството на страната, съобразени с Конституцията. Този метод на мислене на част от новите ръководещи е стеснителен, нека да е плод на неумелост, тъй като в противоположен случай може да се окаже, че още веднъж вървим към властническа власт!

- Някои политически анализатори считат, че „ Продължаваме промяната “ е план на Румен Радев. Как бихте коментирали връзките сред Кирил Петков и президента?

- Силно е да се каже, че „ Продължаваме промяната “ е план на Румен Радев. Но той спомогна за този план, акушира му и го зареди с първичното медийно облъчване, с цел да попречи на Българска социалистическа партия. По-точно е да се каже, че „ Продължаваме промяната “ е външен план. Неслучайно президентът Байдън в своя приветствен адрес по време на софийското издание на самодейността „ Три морета “ поздрави президента Радев и никому незнайния до този миг, още по-малко в средите зад Океана, Кирил Петков, който беше по това време стопански министър в един длъжностен кабинет. Още тогава започнах да следя деликатно дейностите на посочения ни извън фаворит и доста скоро стана ясно, че той неслучайно е посочен. За да стане „ Продължаваме промяната “ за два месеца от нищото не просто партиен план, а бизнес план с политическа опаковка и той да бъде натрапен толкоз стабилно посредством медиите и обществените мрежи в обществото, че в края на краищата да се увенчае с лаврите на победител на изборите, това може да се случи единствено със сериозна поддръжка извън. Колкото до бъдещите връзки сред Радев и Кирил Петков, уверена съм, че ще се върви към все по-устойчива равноправност на Кирил Петков от Радев. Даже допускам, че е допустимо в даден миг да се стигне даже до изостряне на връзките сред тях, тъй като Радев несъмнено ще се пробва да оказва влияние върху това държавно управление, а пък Кирил Петков е напълно обикновено да желае да се отбелязя като независим състезател, дистанцирал се от своя " родител ". В тази обстановка неизбежно ще се стигне до даден спор. И както виждате, още в първите дни министър председателят стартира чистка по министерствата на зам.-министрите от двата кабинета на Радев. Нещо повече, министър председателят стартира проверка и в назначенията на президента в службите за сигурност - зам.шефът на ДАНС към този момент е уволнен, допускам, че такава разлъка с фрагменти от служебното държавно управление на Радев ще има още и това няма по какъв начин да не провокира в дадени моменти неодобрение от страна на президента. Той пък ще си го " върне " като стартира да намира недостатъци на държавното управление и да го подлага на критика. Така че, не може да чакаме, че връзките „ Радев- Петков “ ще бъдат безоблачни.

- Ще се откри ли решение по проблема с Република Северна Македония ? Кирил Петков дава обещания, че до шест месеца ще се разберем със Скопие, а президент ът даже привиква Консултативния съвет за национална сигурност при започване на януари , ще се стигне ли до позитивна развръзка в интерес на България съгласно Вас?

Не знам на каква база Кирил Петков е заречен до шест месеца да се разберем със Скопие и давайки този период, дали е получил заричане от министър-председателя на РСМ, от Народното събрание, от министъра на образованието, че до шест месеца те ще трансформират учебниците си, в които България е посочена като „ фашистка страна “, дали ще трансформират цялата идеологическа теория на районен съд Македония, построена върху ненавист към България, дали ще поправят историческата си просвета, съгласно която Самуил е македонец, Гоце Делчев е македонец и така нататък? Това за шест месеца ще стане ли? Не можем да избягаме от отбраната на българските ползи тогава, когато би трябвало да дадем единодушието си наш комшия да стане наш сътрудник в Европейския съюз. Защото, влизайки с тези проблеми, ние ги вкарваме и в Европейския съюз, те стават проблеми на общността. Иначе ние може да обещаем, че до шест месеца ще стартираме кулоар №8 или железопътната линия, или че ще има самолети до Скопие, които да са директни, а да не минават през Виена - само че това няма да е действително, както няма да е действително, че проблемите с правилния прочит на историята ще бъдат решени. Затова слагането на такива периоди ми се коства по-скоро „ клякане “ пред големия напън, на който са подложени извън българските институции. Освен това, да не забравяме, че Българска социалистическа партия е начертала едни червени линии, от които няма да отстъпи. Промяна на позицията ни към районен съд Македония значи завършек на тази коалиция. И това министър председателят Кирил Петков доста добре знае.

И тъй като сме в дните на светли празници, желая да пожелая на читателите ви здраве, мъдрост и доста любов. Ще ви изтъквам едно четиристишие на моя обичан стихотворец Дамян Дамянов - всеки да откри своето чудо. Защото чудесата не са единствено в приказките, значимото е да можем да ги забележим:

„ Защо ни е магически,чуден остров?!
И на земята стават чудеса!
Великото е постоянно най-просто!
Една луна, две капчици роса,
една инцидентна мъничка разходка
...и топлината на една ръка... “
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР