Ще се търсят средства за разплащане с пътностроителните фирмиЗаедно с ...

PromoMall.bg
Ще се търсят средства за разплащане с пътностроителните фирмиЗаедно с

Министър Шишков: Строителният бранш е жертва на строителния хаос от 2018 – 2020 година

Ще се търсят средства за разплащане с пътностроителните компании

Заедно с министъра на финансите ще се опитаме да осигурим старите заплащания към пътностроителните компании. В четвъртък от 11 часа имаме уговорена среща при него. Това сподели в предаването „ Денят ON AIR “ по Bulgaria ON AIR министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков по отношение на оповестеното от Конституционния съд за противоконституционно решение на Народното събрание да се платят единствено 50 на 100 от дължимите суми към строителните компании за осъществени действия по пътищата. Според него решението на Народното заседание е анулирано, тъй като не то е органът, който следва също тъй да разпределя заплащането на парите за пътни поправки. „ Очаквахме решението на Конституционния съд да бъде в тази посока, тъй като не бива Народното заседание да взима такова решение. То трябваше да бъде взето от тогавашния районен министър “, уточни той. Още преди време е трябвало да бъде импортиран разбор за това по какъв начин са били възлагани и изпълнени ремонтите на пътищата, с цел да се разграничат ясно кои задачи са били за главен ремонт и кои – за настоящ. Регионалният министър посочи, че в този момент е изработен разбор, в който осъществените поправки са разграничени на три групи: съществени, настоящи и настоящи с детайли на съществени. Необходимостта от включването на последната група той изясни със законодателството, което трансформира огромна част от настоящите поправки в съществени поради това, че са пипани избрани детайли на пътя. Смисълът на разбора е да не се повтаря повече сътвореното 2018 – 2020 година и има отношение към това хората да чуят истината.

Министър Шишков напомни фактологията и аргументите, довели до проблема с заплащанията по договорите за настоящ поправки и поддържка, което е открито още при предходния длъжностен кабинет. В срока 2018 – 2020 година всички поправки са били възлагани като настоящи, в това число главните. За тях не е имало утвърдени планове, Разрешения за градеж, контрол, въвеждане в употреба. Държавата към оня миг в действителност не е възлагала съществени поправки. „ Строителните компании „ берат плодовете “ и са жертва на строителния безпорядък от 2018 – 2020 година “, акцентира арх. Шишков и добави: „ Те знаят, че за протичащото се сега не е отговорен служебният кабинет “. Има извънредно добър разговор не единствено с мен, само че и с целия кабинет, сподели още той и подчертава, че точно той ще реши казуса.

Регионалният министър акцентира, че политическите престрелки, които се водят по тематиката, не са в вярна посока. „ Проблемът не е в тази или онази компания или на коя  е платено. Проблемът е кой градеж по какво възлагане и как е изработен. Обстрелването с компании е безсмислено и не дава отговор на истината “, изясни арх. Шишков. Пътностроителният отрасъл не заслужава това, което се случи. Той беше употребен и не престава да бъде употребен политически, акцентира министърът. „ Истината би трябвало да е ясна – 2018 – 2020 година е имало незаконосъобразен метод на възлагане на настоящи поправки. Направено е по този начин, че е привършен лимитът на парите и компаниите страдат поради това. Политиците използваха сектора и безусловно го очерниха. Тези, които управляваха страната до 2021 година, би трябвало да си признаят, че част от ремонтите са представлявали съществени, с цел да се затвори страницата и да се стартира на чисто. Само по този начин може да се надгради страната “, безапелационен беше министърът. И напомни, че се вършат нови публични поръчки, които ще бъдат разграничени за настоящи и за съществени поправки. „ Ако мотивираме компаниите да вземат участие в същински законов ред, те ще бъдат по-спокойни да работят и ще покажат доста по-добри резултати “, увери арх. Шишков. Той сподели още, че от срещите и работата си с тях „ наподобява, че са били повече жертва в сравнение с съизвършител “. Фирмите, в случай че желаят, могат да заведат каузи. Те ще са поради хора от 2018-2020 година, само че най-после всички ще платим този проблем, изясни той.

Друга тематика, която министър Шишков засегна в студиото, е по повод на индексацията, като изясни свършеното досега. По линия на ВиК бранша са направени типови съглашения, които са препоръчани на ВиК сдруженията. В момента е належащо решение на общинските препоръки, с цел да бъдат подписани, така като сдруженията са в асоциация с общините. Агенция „ Пътна инфраструктура “ работи интензивно по това, което може да бъде платено на компаниите, както и по индексацията на договорите. Очаква се скоро да стартират първите заплащания, които могат да се създадат по линия на АПИ.

Попитан дали са вероятни автомагистралите на концесия, районният министър уточни, че политиците би трябвало да помислят за това, че не може страната да си разреши да влага и да построи всички аутобани. За създаване има над 1200 км автомагистрали. „ Тази сума, която би трябвало да отделим за тях към днешна дата, е към 20 милиарда лева. За да има пари за обществени действия, за вода, за други неща, политиците ще би трябвало да помислят за концесия на част от автомагистралите “, акцентира той и изясни, че таксите няма да са скъпи, тъй като аутобаните, които е предложил – под Петрохан и автомагистрала „ Рила ”, са къси трасета на построените автомагистрали. „ Всеки ще има сметка да заплати, най-после ще е по-евтино и ще се пази повече природата “, заключи той и добави, че би трябвало да се мисли рационално.

В телевизионния ефир той напомни за извършената през днешния ден среща в Министерство на регионалното развитие за решение на проблемите с водоснабдяването в Омуртаг и посочи, че в четвъртък следва посещаване на място на чиновници от Българския ВиК холдинг и Министерство на регионалното развитие, в това число с органите на РДНСК. Ще се направи разбор, с цел да се разбере с какво може да се помогне. Строителството на водопровода е почнало още 2004 година, а строителният безпорядък при него е подобен с този при пътищата. Проблемът с Омуртаг не е единствен. За да има обществено търпима цена на водата, страната би трябвало да влага доста в този бранш, акцентира министърът. „ Проблемът е, че нямаме идея и че водопроводната мрежа е остаряла. Колкото повече губим време да я ремонтираме, толкоз повече вода губим “, заключи той.

Източник: novinata.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР

PromoMall.bg