„Ще се преродя, ще се преродиш“ (Rinascerò, rinascerai) - песента,

...
„Ще се преродя, ще се преродиш“ (Rinascerò, rinascerai) - песента,
Коментари Харесай

Песен за Бергамо събра над 11 000 000 гледания - slava.bg

„ Ще се преродя, ще се преродиш “ (Rinascerò, rinascerai) - песента, отдадена на град Бергамо, най-жестоко засегнатия от пандемията на ковид в Италия, събра над 10 милиона визуализации от целия свят за седмица след излизането си, а при започване на втората те към този момент са 11 милиона. Цифрите са значими, защото всички приходи, в това число тези от авторските права, ще бъдат дарени на болница „ Папа Йоан XXIII “ в Бергамо. Създатели на парчето са двама от музикантите от паметната италианска попгрупа „ Пух “ (Pooh): основният вокал Роби Факинети и Стефано Д`Орацио – ударни и клавишни.

Благодарение на интернационалната общественост от почитатели към този момент непринудено са направени преводи на текста на доста езици – турски, нидерландски, китайски, японски, румънски, полски, сърбо-хърватски, както и жестомимичен превод, който да отнесе посланието на вяра и до тези, които не могат да го чуят.

Двамата музиканти – единият от Бергамо, другият от Рим, само че от години приел този град в Ломбардия за собствен втори дом, написват парчето за рекордно малко време. „ Роби е в окото на бурята и като всички нас е видял по малкия екран фрагментите с колони от вмоенни камиони, пренасящи ковчезите на жертвите на COVID-19. Беше прекарал часове на телефона да утешава родственици и другари – той познава и персонално доста от умрелите. Бергамо не е толкоз огромен град, там малко или повече познаваш всички. Обади се и на мен и ми сподели, че през нощта в главата му се е появила музиката, за която ми предложи да напиша текст. Изобщо не се колебах “, споделя Д`Орацио, който е написал текста за повече от 300 песни. Той основава стиховете от вкъщи си в Рим, само че със сърце в Бергамо.

Текстът разказва като че ли Ада на Данте, само че съдържа и вяра за излизане от този призрачен сън. „ Ще се преродя, ще се преродиш. Когато всичко завърши, още веднъж ще забележим звездите. Бурята ни огъва, само че няма да ни пречупи, ние сме родени да се борим със ориста и всякога сме побеждавали. Тези дни ще трансформират нашите по-нататъшни дни, само че този път ще сме научили малко повече “, пее Роби Факинети в песента с богата оркестровка и хорови елементи. Видеото към композицията съдържа фрагменти с лекари и медицински сестри на първа линия в битката с заболяването. И песента, и клипът са основани отдалечено онлайн, като всеки от двамата музиканти е записал своите елементи в своя дом.

Източник: Монитор
Снимка: Роби Факинети (вляво) и Стефано Д`Орацио
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР