Ще се боря за общоевропейски контролен орган за храните, защото

...
Ще се боря за общоевропейски контролен орган за храните, защото
Коментари Харесай

Емил Радев: Ще се боря за общоевропейски контролен орган за храните

Ще се боря за общоевропейски надзорен орган за храните, тъй като единствено по този начин може да се прави съответна параленост на продуктите в обособените страни в Европейски Съюз и да се противодейства на дискриминационните практики на мултинационалните компании. Така, отчитайки активността си през миналия мандат, варненският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев разяснява уговорката си да продължи битката против двойните стандарти при храните в Източна и Западна Европа.

„ Санкциите за откритите нарушавания към този момент ще са най-малко 4% от годишния оборот на съответните производители в страните-членки или не по-малко от 2 млн. евро, когато няма информация за оборота. В признатото в Екологичен потенциал през последната седмица законодателство за отбраната на потребителите за първи път има обособен текст, обвързван с двойните стандарти при храните.

Това е стъпка напред, само че не е задоволителна за огромната смяна, която желаеме да реализираме, тъй като в директивата се приказва за „ обилни ” разлики в качеството.

Като правист добре осъзнавам, че думата „ доста ” е малка врата в закона, защото липсват справедливи фактори за установяване на разликите ”, изясни Емил Радев. Той регистрира като съдбоносен прогрес извоюваната дружно с сътрудника му в Екологичен потенциал Андрей Новаков пилотна стратегия с бюджет от 1,3 млн. евро, с които да се подкрепи провеждането на огромни проучвания за качеството на храните и да се провеждат осведомителни акции за съществуването на подвеждащи и нелоялни търговски практики.

„ В началото на мандата Екологичен потенциал даже отхвърляше да има двоен стандарт при храните в Източна и Западна Европа, само че в следствие от напъните, които положихме, единствено до няколко месеца програмата действително ще действа в полза на милиони консуматори в Европейски Съюз ”, посочи Радев.

Той уточни като огромен триумф за европейските жители премахването на апостилите и потребността от заверка на публични документи в Европейски Съюз като актове за раждане и гибел, удостоверения за брак, фамилно състояние, бракоразвод, осиновяване и други „ Спестихме на хората до 100 евро на документ. Активно работих за тази смяна и ще упорствам приложното поле на регламента да се разшири, тъй че да обхване и дипломите. Пред образованието и науката в Европа не би трябвало да има граници, по тази причина ще упорствам за автоматизирано взаимно признание на дипломите и удостоверенията за квалификационните степени в Европейски Съюз ”, разясни Емил Радев.

Сред акцентите в работата си той уточни и напъните да се постави завършек на „ безконечните длъжници ”. „ България остана единствената в Европейски Съюз, която няма механизъм за освобождение на физическите лица от задължения. Дори след гибелта на длъжника не престават да се натрупат лихви за наследниците му.

По мое предложение в директивата за процедурите по неплатежоспособност се приканва за въвеждане на правила за освобождение на потребителите от задължения, каквато опция има и за бизнеса ”, изясни Радев, който работи поредно по тематиката към този момент към 10 години.

Варненският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП още веднъж настоя за приемането на България в Шенген. „ Вече 8 години изпълняваме всички условия, само че заради вътршнополитически различия на някои държави-членки оставаме отвън Шенгенското пространство. На процедура ние прилагаме шенгенското законодателство, само че към момента не сме пълновръстен член ”, посочи Емил Радев. Той напомни напъните, които през мандата си в Екологичен потенциал е положил за включването на България в Европейската гранична и брегова защита. „ Първоначалното законодателно предложение предвиждаше тя да работи по шенгенските граници, което щеше да ни направи буферна страна, само че успяхме да извоюваме европейска поддръжка за отбрана на българските граници и справяне с миграционния напън ”, означи Емил Радев.

Като тежка персонална борба в Екологичен потенциал той дефинира битката против насилствените осиновявания на българчета в страни като Англия. В отговор на поставените въпроси Радев, който е основател за основаването на зоополиция в България, удостовери уговорката си към тематиката за благосъстоянието на животните. „ На процедура съм единственият български евродепутат, подписал съглашението за поддръжка на тази идея през идващия мандат, тъй като имам вяра, че не би трябвало да толерираме насилието над животни. Рано или късно то се трансферира и върху хора ”, безапелационен бе Емил Радев.

Той обърна внимание и на други знакови за работата му начинания, свързани с промените в правораздаването, ограниченията против проведената престъпност и прането на пари, законодателните промени, улесняващи и ускоряващи процедурите за бизнеса. В умозаключение евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП акцентира, че постоянно е търсил консенсус по предпочитаните за България тематики измежду сътрудниците си от останалите политически групи. „ Убеден съм, че точно това е пътят към постигането на огромните триумфи в полза на България ”, съобщи Емил Радев във връзка миналия мандат в Екологичен потенциал.

На доклада му пред медиите участва и регионалният координатор на ГЕРБ и кмет на морската столица Иван Портних, който също открои значими аспекти от дейната работа на евродепутата в поддръжка на България и в частност на Варна и даде образци за сполучливото съдействие през годините.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР