Ще проследим задочната полемика, изразена в писмен вид, между министъра

...
Ще проследим задочната полемика, изразена в писмен вид, между министъра
Коментари Харесай

Уникална полемика между министър и фирмен директор и искане към банките

Ще проследим задочната дискусия, изразена в писмен тип, сред министъра на районното развиване Виолета Комитова и към момента изпълнителния шеф на " Автомагистрали " Стоян Беличев.

В настрана писмо Комитова се обръща към 8 банки (сред тях и ББР) с искане да блокират сметките на сдружението.

На 7 юни, въз основа на осъществена инспекция и установени в отчета на Сметната палата нередности, както и подозрения за нецелесъобразно разходване на обществен запас, министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова освободи досегашното управление на " Автомагистрали " ЕАД. Това се кава в известие на Министерство на регионалното развитие, оповестено на 8 юни. В Борда на шефовете са назначени Валентин Вълков, Иван Станчев и Десислава Христова.

Както се вижда в новата администрация липсва актуалният член на съвета на шефовете и изпълнителен шеф Стоян Беличев.

Все още обаче и до през днешния ден новото управление на едноличното комерсиално сдружение не е вписано в Търговския указател, в това число и определения (от новата управа) изпълнителен шеф.

По тази причина Комитова написа на банките (на 10 юни) да не позволяват осъществяване на разплащания със средства от сметките на сдружението (в съответната банка) по документи, подписани от Стоян Беличев и упълномощени от него лица, с изключение на такива, свързани с заплащане по трудови правни отношения. В писмото тя изяснява какви са претекстовете за настояването й - че едните шефове са освободени, на тяхно място изпълняващият правото на благосъстоятелност на капитала - министърът (Комитова) е избрал други, които макар че не са вписани в Търговския указател (а Търговският закон повелява, че тези смени влизат в действие след вписването им в регистъра), " решението поражда правно деяние от момента на взимането му от едноличния притежател ".

Не е ясно по какъв начин и дали въобще банките са реагирали на това искане, само че самият Беличев написа през днешния ден до министъра, че Законът за обществените предприятия го задължава добросъвестно да извършвам служебните си отговорности до вписването на нов ръб и нов изпълнителен шеф в Търговския указател. " Отсъствието ми от работното място за повече от 3 работни дни без извинителна причина би ми донесло обвиняване в занемареност ", отбелязва в писмото си до министъра Беличев.

Директорът акцентира, че новоназначеният от министъра нов ръб на " Автомагистрали " ЕАД не е вписан по независещи от него условия.

А в писмо до Комитова от ден по-рано към момента формалният началник на пътностроителното сдружение написа, че прекъсването на заплащанията, поискано от банките, ще докара до неспособност за осъществяване на подписаните от Автомагистрали контракти за поправки и поддръжка на автомагистралите. Няма да могат да се заплащат и дължими суми по договорни връзки, което ще наложи заплащане на големи неустойки.

Комитова не остава по-назад и през днешния ден дава отговор на Беличев с писмо, в което споделя, че " екипът на " Автомагистрали " е платил предплатено без да се постарае да отбрани държавния интерес средства в размер на 1,8 милиарда лв. за изграждане на автомагистрала " Хемус ". Въпреки платените за автомагистралата от Ябланица до Търговище суми в размер на 1,8 милиарда лв., такава няма. Няма дори план - единствено паркинг за частна компания... "

В писмото си министърът разкрива и че са открити " дребни " нередности за 220 милиона лв. по подсилване на несъществуващи свлачища и споделя: " Дай боже, най-малко всичко по пътя от Монтана до Видин да е законно. Дано, но едва ли... "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР