Ще предложим мерки за подобряване на качеството на пътните ремонти

...
Ще предложим мерки за подобряване на качеството на пътните ремонти
Коментари Харесай

Виолета Комитова: Гражданите ще контролират пътищата

 Ще предложим ограничения за възстановяване на качеството на пътните поправки и унищожаване на явлението " ремонт на ремонта “. Това сподели в предаването " Лице в лице “ по БТВ министърът на районното развиване и благоустройството доцент арх.. Според нея качеството на новопостроените пътища и на пътните поправки е доста болен въпрос.

" Не можем да сложим всички пътища под един знаменател, само че качеството е проблем, който касае цялото общество, тъй като те се вършат с държавни средства “, разяснява арх. Комитова. 

Според нея три са главните стъпки за решение на проблемите. Те включват отпадането на процедурата " строителство на инженеринг “ и въвеждане на публични поръчки за  избор на архитект, който да уточни точните количествено-стойностни сметки за плана, за избор на контрол и на строител преди реализацията на плана. Така компаниите ще се състезават при еднакъв старт на база предварителните количествени сметки. Втората значима стъпка е строителни действия да стартират единствено след издадено позволение за градеж, без значение дали са здания или пътища, защото съгласно Закона за устройство на територията неналичието на такова  е нелегално.

" Натъкваме се на много образци в това отношение. Прави се поради бързане, икономисване на време и други аргументи, а от време на време, може би, и за асимилиране на пари. Но това е безусловно нелегално. По-добре да изчакаме дългия развой по издаване на разрешителното, да си проведем търговете и да стартираме на чисто “, разяснява министър Комитова.

Третото значимо изискване е усилване на контрола в границите на гаранционния период, който за новопостроени пътища е 7 години, а за главно ремонтирани - 2 години.

" Смятаме да имаме засилен надзор като след  въвеждането на път в употреба, първоначално и в края на правата, се слагат указателни табели. На тях ще написа коя е компанията реализатор,  по кое време е въведен обектът  в употреба, срокът на гаранцията от дата до дата и телефон за недоволства от жители в Министерство на регионалното развитие. По този метод в границите на гаранционния период ще използваме силата на хората, които всеки ден дават сигнали за неприятни пътища. Получаваме сигнала, насочваме го към компанията и тя е длъжна да го поправи гратис в интерес на страната. Така с елементарен и обикновен метод ще засилим контрола по качеството “, уточни министър Комитова.

Като безусловно погрешни министърът дефинира изказванията, че желае да спре строителството на Автомагистрала " Хемус “.

" Като проектант желая да се случи Автомагистрала " Хемус “. Тя е на целия народ и апелирам партиите да не я приватизират, да не си издават нотариален акт за автомагистралата. Без значение кой е почнал и кой ще я приключи, да не се развява като знаме в предизборната битка. Аз не съм направила нито едно деяние, с което да спра " Хемус “. Тя се строи. Нищо няма да бъде спряно. Сред моите цели в ръководството –прозрачност,  правда, битка с корупцията, посредством възстановяване на административната среда, не е да спра " Хемус “, безапелационна бе арх. Комитова.

По отношение на проблема със строителството на " Златен век “, районният министър акцентира, че скоро ще има решение, като е на финала изработването на мнение от екипа на Министерство на регионалното развитие.

" Консултираме се с 10 адвокати, тъй като " Златен век “ е с дълга история, почнала от 1995 година с градоустройственото решение, с голям брой други промени, вложители,  разрешителни за градеж,  с удължавания, прекъсвания, с два закона, които са прилагани. Има и политици, забъркани в тази история. Има и Столична община с доста мощно наличие. Има доста съществени финансови ползи. Случаят е извънредно комплициран “, разяснява Комитова.

Според мен господин Беличев ще напусне след регистриране на новото управление на " Автомагистрали " в Агенцията по вписванията, разяснява още министърът. 

Като началник той е позволил управнически неточности –раздадени са доста задатъци, в доста огромни размери на избрани компании, с което е общопризнат доста огромен капиталов риск.

Става дума за към 2 млрд.лв. – 1,5 млрд.лв. за пътища и към 300 млн. лева за свлачища. Без публични поръчки, без разрешителни за градеж, т.е. раздават се задатъци, само че не се знае по кое време ще стартира работа. За укрепването на 84 свлачища задатъците са дадени през декември, а до момента имаме единствено едно укрепено свлачище. Година и половина е предходна.

Рискът продължава да стои, тъй като парите са дадени, те са във компаниите, а  свлачищата не са укрепени. Считам, че господин Беличев е позволил неточности до момента в който е управлявал сдружението “, уточни районният министър.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР