ще подпомогне трите най-засегнати въгледобивни райони от затварянето на въглищните

...
ще подпомогне трите най-засегнати въгледобивни райони от затварянето на въглищните
Коментари Харесай

Дончев: ЕК ще подпомогне трите най-засегнати въгледобивни райони

ще подкрепи трите най-засегнати въгледобивни региони от затварянето на въглищните централи поради прекосяването към безвъглеродна стопанска система. Това съобщи вицепремиерът по време на онлайн конференция на тематика " Политиката по климата и " ". В рамките на форума стана ясно, че през 2025 година всички семейства ще излязат на свободния пазар на ток.
Изследване на Националния център за парламентарни проучвания от септември демонстрира, че 41% от българите не са осведомени със Зелената договорка, а 56% нямат концепция и за периодите в нея.
 Зелената договорка - самоубийство на Европа, а за България - режим на тока? Зелената договорка - самоубийство на Европа, а за България - режим на тока?
Това, което Европа прави, е едно самоубийство. Така ръководителят на АИКБ Васил Велев разяснява европейската зелена договорка и предизвести...
Тя планува прекосяване на безвъглеродна стопанска система до 2050 година, като България ще разполага с 2,3 милиарда лева за разнообразни ограничения по деркарбонизация, като главно се залага на енергийното възобновяване на сградния фонд.
" Имаме упоритостта голяма част от всички обществени здания, които се употребяват без значение вида постройка, частните здания. Ще продължим да оказваме помощ на българската промишленост да си подменя индустриалната база, тъй като печален факт е, че за една единица Брутният вътрешен продукт, промишлеността изразходва 3,6 пъти повече сила от приблизително европейското ", съобщи Томислав Дончев, представен от Българска национална телевизия.
Зелената договорка планува затваряне на въглищните централи до 2025 година и прекосяване към различни източници на ток.
" Европейска комисия е излязъл с три пилотни региона, които ще бъдат обект на целеустремено подкрепяне от Фонда за Справедлив преход. Става дума за областите Кюстендил, Перник и Стара Загора. България смята, че има и други региони в страната, ние сме показали 8, които също ще бъдат наранени от тези политики и сега на база съглашения със Световната банка сме стартирали изработването на проекти за обективен преход в тези региони ", сподели Дончев.
 Правителството утвърди формалната позиция на България за зелената договорка на Европейски Съюз Правителството утвърди формалната позиция на България за зелената договорка на Европейски Съюз
Зелената договорка и плануваният Европейски фонд за обективен преход към стопанска система без въглеродни излъчвания може да са работещи единствено тогава,...
Председателят на парламентарната енергийна комисия изясни какви са уговорките на България за произвеждане на ток от ВЕИ източници.
" Нашите цели за 2030, на общо европейските, които би трябвало да доближат 32%, България ще търси вид да се вмести над 27% от крайното ползване да бъде от ВЕИ, както да реализира енергийна успеваемост от 27%. Продължава и либерализацията на тока за бита. Вече сме либерализирали всички небитови консуматори, към този момент са на свободния пазар, а до 2025 година ще бъдат либерализирани и семействата, т.е. ще отидат на свободния пазар и те ", сподели Валентин Николов.
Николов изясни, че тази седмица с смяна в Закона за енергетиката на първо четене се предлага нулиране на дълготрайните контракти за изкупуване на ток от всички възобновими източници над 0,5 мегавата, като разликите в техните индустриални цени ще влязат във Фонд за енергийна сигурност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР