Ще направя всичко за намирането на решение с България. Ако

...
Ще направя всичко за намирането на решение с България. Ако
Коментари Харесай

Заев: На финалната права сме с България

Ще направя всичко за намирането на решение с България. Ако не намерим в този момент решение, ще намерим през 2022 година. Това сподели в Скопие министър председателят в оставка Зоран Заев, съобщи БГНЕС.

" Между 14 декември и 15 януари е интервалът, в който може да се организира Съветът по общи въпроси. Тогава може да създадем крачка напред и най-сетне след 16 години да стартираме договаряния за участие в Европейски Съюз. Става въпрос за седмици ", добави още той. Според него сега е доста значим интервал, който изисква огромна отговорност и е належащо устойчиво болшинство и държавно управление. То е обезпечено с включването на албанската партия " Алтернатива " в ръководещата коалиция. " Лично аз считам, че би трябвало да е ясно и на България, и на Европа, най-меко казано, че след мен ще има по-голяма неопределеност. Те знаят какъв съм, какви политики повеждам и към какво се стремя. Точно заради тази причина споделям, че това е най-положителният интервал за намиране на решение ", съобщи водачът. И добави, че за него най-важното нещо в страната е евроатлантическата ориентировка и това, " което сме почнали с България ". " Намираме се на края. Ние сме на фотофиниш. Не мога да оставя нещата по този начин. Много ясно е обрисувана задачата по кое време това нещо може да стане. След това идва председателството на Франция, а там ще има избори през пролетта и опцията да се откри прозорец за решение на разногласието сред Македония и България е дребен ", акцентира Заев и добави, че се гордее с решенията, които е взимал през миналия интервал. Той твърди, че и " народът е уверен в правотата на това и че това е същинският път за интеграцията на РСМ в Европейски Съюз и НАТО ".

Междувременно македонският вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров съобщи: " Нашият неуспех или триумф е неуспех и триумф за самия Европейски Съюз. " По време на конференция в Скопие той добави, че нито една европейска страна поотделно не е задоволително мощна за справяне със актуалните провокации. Единственият метод за справяне с тях е европейският път за обединяване на континента, който без района на Западните Балкани ще остане вечно недовършен и повърхностен. " В този смисъл нашият (не)успех ще бъде (не)успех и за самият Европейски Съюз, в случай че Европейски Съюз е силата, която дърпа към положителното. Изпълнихме доста прецизни условия. Крайно време е да получим заслужено утвърждение, в случай че Европейски Съюз е общественост на полезности ", акцентира Димитров.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР