Ще има промяна в начина, по който се осигуряват лекарства

...
Ще има промяна в начина, по който се осигуряват лекарства
Коментари Харесай

Облекчават процедурата за отпускане на онколекарства за деца

Ще има смяна в метода, по който се обезпечават медикаменти за онкоболните деца. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на съвещание на Здравната комисия в Народното събрание. По гледище на опозицията през днешния ден незабавно бяха изслушани шефът на НЗОК, шефовете на Агенция " Медицински контрол " и ИСУЛ поради случая с умрялото 6-годишно онкоболно дете.

Проблем при отпущането на медикаменти за онкоболни деца има, признаха институциите. Процедурата е извънредно тромава - родителите са принудени да аплайват самостоятелно за лекарства, които не се покриват от Касата. А лечебните заведения са изправени пред голяма бумащина за всеки обособен случай, вместо да лекуват.
Кирил Ананиев, министър на опазването на здравето: Работим за смяна в нормативната уредба, с цел да може съответната болница да направи поръчка за нужните медикаменти за един по-продължителен интервал.
Когато зародят изключителни случаи, да не търсим занапред този медикамент, а да бъде обезпечен.

Често тези онколекарства са одобрени в здравната процедура като първите, които би трябвало да се приложат в процеса на лекуване. Дистрибуторите им у нас обаче избират да ги дерегистрират и по-късно да ги продават на по-висока цена. Причината съгласно шефа на НЗОК са прекомерно ниските цени, на които касата би ги задължила да ги продават.
Д-р Дечо Дечев, шеф на НЗОК: Решението е доста ясно - би трябвало да се промени тази уредба, тъй като сега ниските цени в нашия лист не притеглят производителят да продължава да поддържа тази регистрация.
В случая на дребната Мария по никакъв метод лекуването ѝ не е било компрометирано поради забавянето на административните процедури, съобщи здравният министър. Административна спънка, а не пропуск на НЗОК или ИСУЛ е повода за самото закъснение.

Детето умря в сряда от левкемия. Близо два месеца майка ѝ очакваше Здравната каса да утвърди документите, която пък не можела да го направи поради неналичието на документ за цената на нужните медикаменти. В болничното заведение от своя страна провеждат нов търг и трябвало да изчакат той да се състои. В последна сметка сметката е връчена на майката.

Проф. доктор Бойко Коруков, изпълнителен шеф на УМБАЛ „ Царица Йоанна ИСУЛ ": За лекуването не сме имали проблем, само че нерви дал Господ.
Ние нямаме по какъв начин да заплащаме медикаментите, някой би трябвало да ги заплаща.

Фактурата, показана на майката към този момент е анулирана и лекуването се поема от Касата. От Агенция " Медицински контрол " правят инспекция на болничното заведение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР