Ще го има! Най-големият и най-престижен кинофестивал в света се

...
Ще го има! Най-големият и най-престижен кинофестивал в света се
Коментари Харесай

Фестивалът в Кан се завръща към нормалното и блясъка |

Ще го има! Най-големият и най-престижен кинофестивал в света се завръща. Но не през май, а в сърцето на лятото от 6 до 17 юли 2021. Въпреки несигурността, уредниците се пребориха, като не са спирали да го готвят цяла година. Положението постепенно се възстановява, откакто кината във Франция отвориха на 19 май.

Да напомним първо, че почти по това време предходната година, в пика на пандемията, киноманите получиха късмет да вземат участие в световното събитие WE ARE ONE в Youtube, където бяха показани 21 фестивала - Кан, Берлин, Анеси, Торонто, Сънданс, Трайбека, Ротердам, Карлови Вари... И заради липса на действителен фестивал, етикет размени премиите от 2020 - Кан разгласи 56 кино лентата, които (евентуално) можеха да се гледат в киносалони по света с лейбъла „ Официална селекция Кан 2020 “. България беше показана с „ Февруари “ на Камен Калев.

През октомври предходната година имаше и едно тридневно „ особено издание “, по-скоро алегорично, с „ съвсем обикновено нанагорнище на стълбите “, с червен килим, вечерно облекло и фотографи, само че с маски и отдалеченост. Целта му беше по-скоро да даде глътка въздух на бранша.

И ето в този момент, след разкриването на Официалната селекция, артистичният шеф Тиери Фремо разгласи задачата:

„ Да създадем въпреки всичко 2021 една огромна година на киното! "

Какво се знае твърдо за възраждащия се от пандемията Кан – галата на откриването е с френско-американския филм на Леос Каракс „ Анет “, който ще се прожектира и във всички салони във Франция, дружно с церемонията. Звездите са Марион Котийар и Адам Драйвър, жанрът е музикална комедия в жанр рок, а музиката е на митичната американска група Sparks, „ glam rock ” дует от началото на 70-те. Братята Маел от Sparks са и съсценаристи. Има всички шансове филмът на естета Каракс да даде мощен подтик на фестивала.

Линк към „ Анет “ на Леос Каракс, с който ще се открие фестивалът:

Знае се още и че американската актриса, режисьорка и продуцент Джоуди Фостър ще бъде специфичен посетител на церемонията и ще получи Почетна „ Златна палма “. След Жана Моро, Бертолучи, Джейн Фонда, Белмондо, Мануел де Оливейра, Жан-Пиер Лео, Аньес Варда и Ален Делон тя също се подрежда в тази най-елитна компания. За нея Кан е орис – на 13 години детето Джоди изкачва стълбите в Кан с цел да показа „ Шофьор на такси “ на Скорсезе и филмът си потегля със „ Златната палма “.



След 45 години тя ще пристигна още веднъж с цел да одобри почетно отличие за личния си път: близо 50 функции като актриса с 2 „ Оскара “ („ Обвиняемите “ и „ Мълчанието на агнетата “), 4 режисьорски кино лентата. Творчеството й се движи с лекост сред авторското кино и холивудската промишленост, а наличието й е нещо като мост сред двете. Играла е паралелно с Де Ниро, Антъни Хопкинс, Мел Гибсън и доста други, под режисуратна на Дейвид Финчър, Робърт Земекис, Спайк Лий, Алън Паркър, че даже и френския режисьор Клод Шаброл. Джоуди Фостър е близка на фестивала – 7 кино лентата с нейно присъединяване са редставяни през годините, а президентът Пиер Лескюр не пести похвали:

„ Тя въплъщава модерността, огряната просветеност на независимостта и потребността от независимост “. Не остава по-назад и Фремо: „ Джоди не стопира да се развива. Гледа изпитателно с пронизващия си взор, учи се от другите... Ще я приветстваме с топлина и удивление. “ Любопитен подробност - един метеорит носи нейното име като спомен от присъединяване й в „ Контакт “. И още нещо малко известно – тя е буен киноман, оказва помощ за реставрацията на значими филми на забравени жени-режисьорки. Отдавна и с огромна упоритост се застъпва за паритет в киноиндустрията.

Друг сигурен факт – за ръководител на журито още веднъж е поканен Спайк Лий , избран още предходната година. Той е първият цветнокож президент в историята на фестивала.



„ Има две обсесии в света на киното - Оскарите и състезанието в Кан! "  

- не не помни да напомни Фремо и прибавя: „ Всеки желае да бъде в състезанието и се усеща провален, в случай че не е там. Но Кан е селекция от 60 кино лентата и основното е да се откри най-хубавата позиция за всеки филм. “ Какво е разположението на силите в спортната стратегия 2021? Избраните режисьори и филми са 24. Сред тях се открояват Нани Морети (носител на „ Златна палма “ за „ Стаята на сина “) с „ Три етажа “ - филм за три фамилии, живеещи в една постройка.

Тук е и Жак Одиар (друг притежател на „ Палма “) с „ Олимпиадите “ – едно „ географско, културно, обществено и поколенческо пътешестване “ през 13-ти регион на Париж, което се чака да впечатли с флуидността на черно-бялото си изображение. Тук е и екзотичният тайландец Апичатпонг Веерасетакул (също собственик на „ Палма “). Неговият „ Мемория “ е на британски, сниман е в Колумбия и в него ще забележим недостижимата Тилда Суинтън.

Ще гледаме и филм, подбран още предходната година, само че изчакал търпеливо реда си - „ Френската телеграма “ на американеца Уес Андерсън, сниман във Франция, с Тилда Суинтън, Ейдриан Броуди, Бил Мъри, Франсес Макдормънд, Леа Сейду и доста други – реверанс към френската публицистика от 30-те. От ветераните е показан Пол Верховен от Холандия с костюмния „ Бенедета “.

Това е историята на италианска монахиня от 17 век, която има религиозни и еротични видения. Помага й друга жена и връзките им минават в сантиментална любовна история, разиграваща се на фона на зараза. В основната роля е Виржини Ефира. Интересно е завръщането на Шон Пен след неуспеха му с „ Последното лице “, безусловно смачкан от рецензията в Кан през 2016. Сега той се показва с „ Денят на флага “ – история за двойствения живот на измамник на пари и банков обирджия, който прави всичко с цел да устоя щерка си.

Трябва да отбележим и мощното наличие на съветското кино – цели две заглавия в състезанието. Големи са упованията към „ Грипът на Петрови “ на Кирил Серебренников, който покори Кан с „ Лято “ за съветския рок на 70-те, само че управляващите не му разрешиха да бъде на фестивала. Организаторите не знаят дали в този момент ще пристигна и дали след това ще може да се върне в Русия, само че Фремо увери, че работят по дипломатически път с Министерството на външните работи и други служби, като политиката е фестивалът да притегля вниманието към режисьорите, забранявани в личните им страни. В състезанието има още филми от Чад, Финландия, Мароко, Норвегия и несъмнено от Франция. Този път те са рекорден брой – 6, само че това е традиция в Кан - особено да се почита националното кино.

Тук не се вписва „ Анет “, който е френско-американски, както и режисьорът му. И една дума за самостоятелното американско кино, което се следи най-внимателно от Кан. Този път то е показано от младия Шон Бейкър с „ Червената ракета “. „ За нас е значимо да откриваме новите гласове в американското кино “ – споделя Фремо.

Българската диря в тазгодишния Кан е 

Women Do Cry ” или „ Жените в действителност плачат “ (с работно заглавие досега „ Сестри “), подбран в влиятелната стратегия „ Особен взор “. След миналогодишния триумф на Камен Калев с „ Февруари “, и триумфа на Командарев с „ Посоки “ в „ Особен взор “ през 2017 филмът на Весела Казакова и Мина Милева , в който те са режисьорки, сценаристки (заедно с Биляна Казакова, сестрата-близначка на Весела) и продуцентки е нов пробив за българското кино. Засега знаем малко - в основните функциите са номинираната за „ Оскар “ Мария Бакалова, самата Весела Казакова, Биляна Казакова, Йосиф Сърчаджиев. Визията е на Димитър Костов от новата вълна оператори в българското кино. По предварителна информация става дума за фамилна история с доста дами, психическа и трагична. Представянето на Весела и Мила занапред ще следим с изключително внимание. Засега пожелаваме триумф в борбата, тъй като „ Особен взор “ е и огромно кино сътезание. Но самото присъединяване към този момент е победа и приказва за напредък на киното ни.

В програмата са намерили място 6 първи кино лентата и доста творби на жени-режисьорки. Впечатлява и географският обсег – филми от Бангладеш, Хаити, Исландия, Мексико, Турция, Китай...

Въвежда се нова секция – „ Кан-премиери “

За режисьори, които към този момент са били в състезанието под някаква форма и фестивалът прави поклон към новите им филми. Тук заглавията са 10, 5 от които френски. С интерес се чакат „ Джон Ф. Кенеди още веднъж: през огледалото “ на Оливър Стоун и „ Еволюция “ на Корнел Мундруцо. Особено завладяващ е и дебютът на Шарлот Генсбур, актриса на Ларс декор Триер „ Джейн на Шарлот “ – по всяка възможност отдаден на майка й Джейн Биркин.

През 2021 фестивалът се ангажира с запазване на околната среда и минава на по-висока скорост 

„ Дошъл е часът да се мисли коренно друго когато се провежда събитие с интернационален мащаб “ се споделя в особено официално съобщение. Предвидени са серия от ограничения за запазване на околната среда, които ще стартират от 74-то издание и в тях ще се включат всички участници плюс Кметството в Кан. Започнало е преосмисляне на организацията на фестивала, като в същото време той ще остане правилен на историята, традициите и упоритостите си, залегнали в основата на „ канската митология “.

В какво се показват тези ограничения? Стратегията е в три направления: да се понижат отпадъците и въглеродните излъчвания, да се оползотворят отпадъчните материали, да се компенсира въглеродния отпечатък. Официалните коли са 60% електрически или хибридни; понижават се с 50% хартиените носители и изявленията минават в интернет. Официалният азбучник ще е наличен онлайн за упълномощените, а хартиената версия ще се продава против 20 евро. Предвижда се цялостно унищожаване на пластмасовите бутилки с вода (повече от 22 000 през 2019), а най-любопитно е намаляването с 50% на размера на аления килим, който към този момент е напълно рециклиран.

Особено внимание се отделя на отпадъците, които ще се оползотворяват. Въобще фокусът е към еко-отговорните жестове. Своят принос за запазване на околната среда ще дадат и фестивалците с такса от 20 евро за компенсиране на отпечатъка от пътуването и настаняването си.

Трудно е занапред да се дефинира профила на 74-то издание. Прави усещане мощният акцент върху еко-проблематиката и масираното наличие на жените-режисьорки. Тази наклонност стартира от няколко години и продължава с цялостна мощ. В администрацията на фестивала вземат участие от ден на ден дами. „ Работим с адвокатски групи по тематиката за джендър-паритет и сме първият фестивал, подписал съглашение за паритет “ - изясни Фремо. Нещата еволюират що се отнася до тази политиката на пълноправие и това ясно се вижда в структурата на „ Особен взор “, където към този момент има повече дами, в сравнение с мъже. „ След 15 години тези дами ще бъдат в надпреварата “ – предвижда фестивалният шеф.



Друг сюжет е отсъствието на стрийминг платформата Нетфликс, 

която от години слага изискване да бъде в състезанието, само че законите на Кан изискват тези филми да се демонстрират в киносалоните. „ Те не одобряват разпоредбите ни и аз почитам това – споделя Фремо пред „ Върайъти “. - Но никой не може да каже, че Кан не желае Нетфрликс. Кан желае Нетфликс. Нетфликс ще бъдат посрещнати като герои на Кроазет в случай че дойдат с филм отвън надпреварата. Ще им устроим обилна церемония на аления килим в 19 часа. Би било ужасно! “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР