Ще бъде представена и в световноизвестния подземен град в КаймаклъС

...
Ще бъде представена и в световноизвестния подземен град в КаймаклъС
Коментари Харесай

Български светини в сърцето на Кападокия

Ще бъде показана и в световноизвестния под земята град в Каймаклъ


С самодейността на българското посолство в Анкара за пръв път беше открита галерия в сърцето на Анадола, представяща българските светини, които са част от международното културно завещание. Кападокия, която е обител на ранното християнство, е като създание на невидимата божествена ръка, изваяла едни от най-чудните скални форми в света, които турците назовават “комините на феите ”. В зората на християнството – в Мала Азия, първите християни, които са били подложени на жестоки гонения, са издълбали в тези скали цели подземни градове, църкви и манастири с неповторими фрески и стенописи, в които да почитат Бог. Миналият уикенд стотици метни и задгранични туристи, измежду които и група от България, пристигнали да прегледат изсечената в скалата на местността Учхисар цитадела, станаха участници на откриването на фотоизложба, представяща най-известните български културни и исторически монументи под закрилата на ЮНЕСКО.

 20-1-2 Автор на експозицията е Александър Нишков, почетен с премията “Златната игла ” през 2005 година, за най-хубав български фотограф. Посетителите на изложбата се срещнаха с 16 фотографии от интервала на ранното и средновековно християнско изкуство и светини като Рилския манастир, Боянската черква, Тракийската и Казанлъшката гробници, Мадарския конник, Стария Несебър и скалните църкви в Иваново, известно като “Българската Кападокия ”. Проектът бе осъществен със взаимните старания на Държавния културен институт към министерството на външните работи и на посолството и е най-значимото културно събитие отвън дипломатическите ни лимити. Неговото главно обръщение е да “изнесе на изток ”, отвън Анкара и “зоната на комфорт ”, концепцията за България – като част от “Европейската година на културното завещание ”. Официалното разкриване направи изключителният и пълномощен дипломат на България в Р Турция Надежда Нейнски.

“В един свят на провокации и спорове, разговорът сред културите и културната дипломация сред страните разпростират голям капацитет за превъзмогване на разликите и раздялите и способстват за укрепването на мултикултурните общества, каквито са нашите ” означи посланикът. Гост от България беше зам.-министърът на културата Амелия Гешева, която акцентира смисъла на опазването на културната еднаквост и завещание, като метод да съхраним своята история, което по едно и също време ни дава и “поглед към бъдещето ”. “Представянето на българските забележителности в листата на международното културно завещание в “сърцето на Кападокия ” е израз на общия ни блян да опазим универсалните полезности на човечеството и развиваме културното съдействие и туризма сред двете прилежащи страни ”, сподели домакинът на събитието – кметът на Учхисар Али Карааслан. Той изрази предпочитание за побратимяването на община Учхисар с български градове. Официалните лица, измежду които зам.-валията на региона Невшехир, ректорът на университета на града, представители от министерството на културата и туризма на Турция и кметовете на Гьореме, Юргюп, Каймаклъ, Деринкую, Аванос и други, както и туристите имаха опция след откриването да опитат усета на защити български виновност. Изложбата към този момент е показвана в Анкара и Одрин. Следващата й дестинация ще бъде историческият музей в Мустафапаша (16-18 окт.), а от 25 до 29 октомври, когато ще се празнува 95-та годишнина от основаването на република Турция, тя ще бъде показана в световноизвестния под земята град в Каймаклъ, който е в топ-5 по посещаемост – сред 3-4 хиляди туристи дневно.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР