„Ще бъдат ли завършени инфраструктурните обекти на територията на община

...
„Ще бъдат ли завършени инфраструктурните обекти на територията на община
Коментари Харесай

Кметът Михайлов пита министъра за пътя Ситово-Лилково и Окол...

„ Ще бъдат ли приключени инфраструктурните обекти на територията на община „ Родопи”, по които е стартират ремонт и рехабилитация и които бяха спрени”, попита кметът Павел Михайлов министъра на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова.

В районното ведомство той участва на срещна с представители на локалната власт и компаниите – извършващи настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа в цялата страна. Повод за срещата бе изпратеното от към този момент някогашният ръководител на УС на АПИ Апостол Минчев писмо до Областните пътни ръководства за прекъсване на ремонтните действия по места.

По време на траялия повече от три часа диалог кметът на община „ Родопи” осведоми, че към 10 километра от пътя Лилково –Ситово е изпълнен с трошено-каменна настилка, само че ремонтът, който жителите на двете села чакат към този момент десетилетия, би трябвало да продължи. Пътният сектор би трябвало да бъде напълно асфалтиран и да бъдат построени две подпорни стени.

Частично изпълнен е и другият обект, който е на територията на общините „ Родопи” и Пловдив – Околовръстното шосе сред двете кръгови - на Пазарджик и Асеновград. Павел Михайлов изясни, че досега са рехабилитирани към 8 километра от трасето, като най-сериозно компрометираният сектор – от Първенец до колелото на Пазарджик, остава неремонтиран. Цялото трасе е дълго 14 километра, само че досега е актуализирано само в сектора от кръговото кръстовище на Асеновградско шосе до разколона за село Първенец.

Кметът на община „ Родопи” сложи въпроса и за построените мантинели на Околовръстното шосе. Той осведоми, че към този момент има протестна подписка от стотици поданици на селата Марково, Първенец и Браниполе за унищожаване на огражденията. Според хората по този начин пътят се стеснява и има действителна заплаха от тежки произшествия.

„ Правим всичко допустимо осъществените досега ремонтни действия по републиканските пътища да бъдат разплатени на строителните компании. “ Това увери изрично министърът на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова.

„ Писмото на Минчев няма юридическа стойност и ще бъде анулирано незабавно след назначение на ново управление на АПИ, което се чака да стане до един – два дни “, сподели на срещата министърът. Тя съобщи, че започнатите поправки ще продължат до тяхното довеждане докрай, а заплащанията ще се правят поетапно на траншове.

Оказва се, че редица компании, отговарящи за зимното поддържане на републиканските пътища не са получили парите си от АПИ дори за зимното разчистване, оплакаха се строителите.

На срещата стана ясно, че компании – реализатори са получавали от АПИ задачи за осъществяване на действия със забавяне за по-ранен интервал.

„ Цялата порочна процедура, дефинирана като настоящ ремонт и поддръжка би трябвало да бъде изменена “, сподели районният министър, тъй като съгласно нея под прикритието на формулировката настоящ ремонт и поддръжка в редица случаи се прави ново строителство без съответните за това документи.

„ Трябва да се построява съгласуваност сред обособените райони, строителството не би трябвало да стопира и не може да се избират територии, в които да се работи по политически линии, уверена съм в това “, акцентира Виолета Комитова и беше безапелационна, че строителството няма цвят и е на българските жители.

Министърът на районното развиване и благоустройството предложи на участниците в срещата да стартира провеждането на сходни регулярни срещи с управлението на Министерство на регионалното развитие най-малко един път на всеки три месеца.

След срещата министър Комитова организира обособен диалог единствено с представителите на строителни компании, които я срещнаха с осъществени от тях досега действия по републиканската пътна мрежа, фактурирани и сертифицирани, само че и все още неизплатени от пътната организация, някои насъбрани като вземания от няколко години.

„ Идеята е с постановления на Министерски съвет държавното управление да обезпечи средства за разплащане на компаниите “, изясни проектант Комитова.

В днешните срещи участваха и заместител – министърът на районното развиване и благоустройството Захари Христов, представители на политическото управление на Министерство на регионалното развитие.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР