Ще бъдат ли въведени Iron Maiden в Залата на славата

...
Ще бъдат ли въведени Iron Maiden в Залата на славата
Коментари Харесай

Iron Maiden не мислят за Залата на славата

Ще бъдат ли въведени Iron Maiden в Залата на славата на рокендрола? Това се питат почитателите на бандата, която тази година получи номинация за първи път, откакто през 2005 година получава това право.

Изпълнителите подлежат на избиране 25 години след излизането на първия им сингъл или албум. След въвеждането в Залата на славата на рокендрола, творчеството им става част от непрекъсната галерия в Музея на славата на рокендрола в Кливланд, Охайо.

Колкото и влиятелно да е това отличие, членовете на Iron Maiden като че ли въобще не се впечатляват от него, написа dir.bg. Всички техни почитатели знаят за думите на вокалиста на групата Брус Дикинсън, който през 2016 година се изрече много остро против тези, от които зависи кои банди ще бъдат номинирани за Залата на славата на рокендрола, а точно:

" Всъщност мисля, че Залата на славата на рокендрола е една цялостна нелепост. Тя се ръководи от шепа лицемерни американци, които не биха разпознали рокендрола, даже да ги удари в лицето. Трябва да спрат да пият Прозак и да стартират да пият бира. "

Преди време по този въпрос се изрече и създателят на Maiden - главен композитор на частите на групата, басист и един от истинските членове на бандата от основаването ѝ през 1975 година - Стив Харис - Ари.

" Изобщо не мисля за това (номинацията за Залата на славата), споделя Ари, хубаво е да получаваш награди, само че те въобще не се задачата, в никакъв случай не сме се стремили към тях. Целта ни постоянно е била да вършим хубава музика и да свирим онлайн. Не бих изгубил съня си да мисля дали ще получа премия. Изобщо не ме е грижа за премиите. "

Ако Iron Maiden бъдат въведени в Залата на славата на рокендрола тази година, прекомерно евентуално е и да не ги забележим на церемонията, в случай че всички в групата имат отношението на Стив и Брус към това отличие, само че е ясно, че за всички почитатели е доста по-важно и скъпо да ги видят още веднъж на концерти.

Без подозрение Iron Maiden са една от най-огромните метъл банди на планетата. От появяването на дебютния им едноименен албум през 1980 година, те са издали още 15 дългосвирещи албума, а от записите им са продадени над 100 милиона копия в целия свят.

И за това, дами и господа, би трябвало да благодарим на неповторимия Стив Харис - душата, силата и ненадминатия бас на Iron Maiden.

Той означи своята 65-а годишнина на 12 март и има с какво да се похвали, изключително когато става дума за музика.

Харис е роден през 1956 година в Лондон. Още от дете се увлича по футбола. От 9-годишен е почитател на West Ham Unite, а през 70-те даже става част от младежкия тим на обичания си отбор. Той се е отличавал с гения си във футбола и приятелите му от групата споделят, че в случай че не се е занимавал с музика, сигурно е щял да има кариера в професионалния футбол.

Но Харис се посвещава още по-силно на музиката от ранна възраст. Той е самообразован басист. Първата му китара е копие на Fender Precision Bass и я купува за към 40 лири, когато е на 17 години.

Първата му група се споделя Influence, само че след това си сменя името на Gypsy' s Kiss. По-късно се причислява към Smiler, където всички членове били няколко години по-възрастни от него. Бил заставен да напусне откакто членовете на Smiler му споделили, че не желаят басист, който тича по сцената и написа песни. След Smiler Стив образува Iron Maiden. Тогава е още младеж - на към 19 години. Името за бандата му хрумва от наименованието на уреда за мъчения във кино лентата " The Man In The Iron Mask " ( " Човекът с Желязната маска " ).

Останалото, както споделят, е история. Стив Харис и Дейв Мъри са единствените истински членове на бандата, които са в Iron Maiden и до през днешния ден. Дейв Мъри се причислява към групата два месеца след основаването ѝ през 1975 година

Стив Харис е главен композитор и текстописец на Iron Maiden. Неговите произведения се характеризират с галопиращ басов темп и дълги епични песни, които претърпяват доста промени в темпото. Това е повлияно от прогресив-рок групи от 70-те, като King Crimson и Genesis. Харис постоянно базира частите на бандата на митология, история или на тематики, въодушевени от книги и филми.

Считан за един от най-хубавите и авторитетни басисти в хеви метъл музиката, Стив Харис употребява специфични техники за свирене. Известно е, че той в никакъв случай не употребява перце за свирене на китара и не загрява преди концерт.

Освен като басист, Харис се изявява и като кийбордист, режисира клипове и концерти, миксира записи и извършва бек вокали в бандата. Споменавал е, че в действителност постоянно е желал да бъде барабанист, само че в къщата, в която живеел като дребен, нямало задоволително място за барабани. Имайки поради и обстоятелството, че Брус Дикинсън е сертифициран водач, който самичък ръководи самолета, с който Maiden пътуват за концерти, можем умерено да кажем, че английската хеви метъл тайфа сама се грижи за съвсем всичко, обвързвано с нейната активност - от основаването на музиката до организирането на концертите им.

Ако може да се каже кой е бил най-тежкият миг от живота на Стив Харис, евентуално това е 1993 година, когато се развежда със брачната половинка си Лорейн. Двамата се срещат 16 години по-рано и имат четири деца - Лорън, Кери, Фей и Джордж. Най-голямата щерка на Стив - Лорън, е певица и издава първият си солов албум през 2018 година Другата му щерка Кери работи за Iron Maiden, синът му Джордж също е музикант и китарист в бандата The Raven Age, а третата му щерка с Лорейн - Фей - е фешън редактор в Huffpost.

След развода си с Лорейн, Харис споделя, че в живота му настава доста сложен интервал, който намира отражение в настроението на албума на Iron Maiden " The X Factor " от 1995 година

След това Харис среща новата си партньорка Ема, с която имат две деца - Стенли и Мейси.

В кариерата си Стив издава и два солови албума - British Lion от 2012 и The Burning, който излезе предходната година.

Харис и до ден сегашен е огромен почитател на футболния тим West Ham United, чието лого краси бас китарата му и продължава да играе обичаната си игра със своя футболен тим " Maidonians ".

Той е също по този начин разпален фотограф и тенисист. Но това, в което остава същински метъл господ, е бас китарата.

Честита 65-а годишнина на огромния Стив Харис! Up The Irons!



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР