Ще бъда първият кмет, който ще докаже, че механизмът заложен

...
Ще бъда първият кмет, който ще докаже, че механизмът заложен
Коментари Харесай

Арх. Игнатов: Ще докажа, че общината може да ремонтира рушаща се ценна сграда

Ще бъда първият кмет, който ще потвърди, че механизмът заложен в Закона за културното завещание - община да направи ремонт на рушаща се постройка монумент на културата, е вероятен, съобщи претендентът за кмет на София от " Демократична България " арх. Борислав Игнатов.

В София от години има проблем с частните притежатели на скъпи здания, които не желаят да ги поддържат и просто ги оставят да се разрушат. подобен е казусът със Захарна фабрика, да вземем за пример. Законът разрешава общината да направи ремонт на постройката за лична сметка, по-късно да я ипотекира и в случай че притежателят не заплати ремонта, изработен с обществени средства, постройката става благосъстоятелност на локалната власт. Законовата ипотека обаче по този начин и не е прилагана на процедура досега освен в София, само че и в страната.

" Ако притежателят желае да си откупи ремонтираната постройка, ще заплати ремонта на общината и ще получи една добре реставрирана постройка. Ако просто е зарязал постройката, тя става благосъстоятелност на общината. Общината може да я разгласи на търг или да я употребява за други неща, в това число и за културни събития ", разяснява Игнатов.

В програмата му е записано, че би трябвало да се усили бюджетът на признатата тази година стратегия " Културно завещание ". По нея все още частни притежатели на къщи-паметници на културата могат да аплайват за поддръжка за правенето на план за реставрацията им. Те обаче сами би трябвало да обезпечат финансиране за осъществяването на плана. Според " Демократична България " в програмата би трябвало да се включат и насилствените дейности на механизма за реституция и консервация на недвижимо културно завещание.

Трябва да се работи и с Националния институт за недвижимо културно завещание за идентифициране и предоставяне на статут на постройките – недвижимо културно завещание. Да се надгради поддържаният от общината указател на паметниците в София като се включат и недвижимите монументи на културата. Да се работи за разпространение на историята на София, включително исторически обекти, къщи-музеи и знакови местоположения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР