Щатската самолетостроителна компания Boeing получи голяма поръчка от Qatar Airways,

...
Щатската самолетостроителна компания Boeing получи голяма поръчка от Qatar Airways,
Коментари Харесай

Boeing получи голяма поръчка за самолети 737 Max от Qatar Airways

Щатската самолетостроителна компания Boeing получи огромна поръчка от Qatar Airways, която сега води правосъден спор с конкурентната Airbus.

Акциите на Boeing нарастнаха след оповестяването на поръчката, приключвайки вчерашната сесия с 5.1% растеж в цената на 200.24 $ за брой.

Поръчката е на стойност 34 милиарда $ по каталожни цени, оповестиха от Boeing, макар че самолетните компании нормално получават отстъпки, изключително за такива огромни поръчки, написа CNBC.

На гала в Белия дом основният изпълнителен шеф на Qatar Airways Акбар Ал Бакер подписа поръчка за 25 самолета от модела 737 Max 10, който е най-големият в фамилията Max, както и опцията за закупуването на още 25 от самолетите.

На церемонията участваха още основният изпълнителен шеф на Boeing Дейв Калхун, министърът на търговията на Съединени американски щати Джина Раймондо и посланикът на Катар в Съединени американски щати шейх Мешал бин Хамад Ал Тани.

Авиопревозвачът също по този начин ще бъде първият клиент на Boeing за товарната версия на най-новия джетлайнер 777X.

От Qatar Airways са подали поръчка за 34 самолета 777X с опцията за закупуването на още 16 броя. Превозвачът е поръчал и два броя от сегашния модел товарен аероплан на Boeing 777. От Boeing чакат пътническият 777X да стартира да обслужва полети в края на 2023 година, с към три години забавяне от първичните проекти.

Boeing залага доста на товарните транспорти, които са лъч светлина в пандемията.

Миналата седмица от компанията оповестиха, че товарните транспорти белeжат растеж от 7% през предходната година, спрямо равнищата преди пандемията, което е довело до рекордно търсене на товарните й самолети.

Товарната версия на 777X, чийто тестови полети започнаха преди две години, също по този начин е залог за това, че товарните превозвачи ще търсят нови самолети, които понижават разноските за горивo и нездравословните излъчвания. Според Boeing новите товарни самолети ще могат да транспортират съвсем същото количество товари, като модела 747-400, само че с 25% по-ниски излъчвания.

Сделката за самолетите Max с Qatar Airways беше подписана по-малко от две седмици, откакто от Airbus оповестиха, че са анулирали контракта си с самолетната компания за 50 самолета A321neo - конкурентен модел на Max. Airbus и Qatar Airways водят от месеци правосъден спор по отношение на проблеми по фюзелажа на самолетите A350.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР