Шотландските националисти настояват да има референдум за независимост след парламентарните

...
Шотландските националисти настояват да има референдум за независимост след парламентарните
Коментари Харесай

Може ли Шотландия да проведе нов референдум за независимост?

Шотландските националисти упорстват да има референдум за самостоятелност след парламентарните избори в Шотландия през май, само че английският министър-председател Борис Джонсън споделя, че сходни гласувания би трябвало да има един път на потомство.

На референдум през 2014 година шотландците гласоподаваха с 55 на 45 % за оставане в Обединеното кралство, само че както Брекзитът, по този начин и методът на английското държавно управление към рецесията с ковид ускориха поддръжката за независимостта измежду шотландците и настояванията за второ гласоподаване.

ИЗБОРИ ПРЕЗ МАЙ

Първата стъпка към референдум е победа на ръководещата националистическа Шотландска национална партия (ШНП) на изборите за парламент на Шотландия на 6 май. Социологическите изследвания сочат, че тя е напът да завоюва изрично болшинство.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън, която е и водач на ШНП, споделя, че по-късно желае да показа в Народното събрание законопроект за референдум, който да бъде създаден " в началната фаза на новия мандат ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР