Шотландските клепоухи котки или скотиш фолд, са интересна порода, много

...
Шотландските клепоухи котки или скотиш фолд, са интересна порода, много
Коментари Харесай

Заболявания при скотиш фолд

Шотландските клепоухи котки или скотиш фолд, са забавна порода, доста харесвана от феновете на мъркащи домашни любимци поради прегънатите им уши. Те им придават благ и прелестен израз, а също така са необикновени, което ги прави забележителни и красиви котки.

За страдание скотиш фолд котките са по-податливи на заболявания, в съпоставяне със общоприетата шотландска котка. Причина за този факт е наличието на мутационен ген, който прави ушите на котката сгънати.

Кои са главните типове болести при шотландската клепоуха котка?

Типовете котешки болести се разделят на следните групи:

- Болести на ушите

- Болести на ненормалното развиване на скелета

- Котешки очни болести

- Болести на вътрешните органи

- Кожни проблеми при котките

- Патологии на ушите

Болести на ушите на скотиш фолд

Красивите и забележителни уши на тази порода са причина за доста здравословни проблеми. На първо място постоянно се среща частична или цялостна глухота. Инфекциозните патологии на ушите също не са изключение поради извиването им. Структурните особености на ушната мида провокират струпване на нечистотия и сяра, причиняващи отити или тумори.

Основни признаци, които навеждат стопанина на мисълта за съществуване на проблем, са тръскането на главата на котката, обособяване на тайни или неприятна миризма от ушите, зачервяване на кожата, както и неестествени придвижвания на котето, което драска ушите си.

Адекватно лекуване е допустимо, само че това е задача на специалист- ветеринар, а профилактиката изисква непрекъсната грижа и наблюдаване на ушите на домашния питомец.

 Скотиш фолд

Болести на очите на скотиш фолд

Всички очни болести при скотиш фолд се разделят на вродени и добити.

Към вродените си причислява инверсията. На процедура съставлява превръщане на горния или долния клепач по този начин, че да допира очната ябълка. Това провокира раздразнение на окото. В взаимозависимост от сериозността на казуса, котето може да изпитва от лек до сериозен дискомфорт. Проблемът се взема решение единствено с хирургическа интервенция.

Придобитите заболявания включват няколко здравословни казуса. Основно се следи сълзене, провокирано от по този начин наречения проблем на мокрите очи. Обикновено става въпрос за инфекциозно заболяване.

Възрастните котки постоянно развиват глаукома или катаракта.

Кожните проблеми при скотиш фолд са цялостен лист. Трябва да бъдат упоменати акнето, крастата, екземата.

Болестите на вътрешните органи обгръщат доста зони в тялото, като костната система страда най-силно. Остеохондродисплазията и ахондроплазията са изключително съществени. Те водят до неспособност за придвижване и гибел на домашния любим.

Редовните прегледи при експерт, постоянните имунизации и виновното отношение при осиновяване на котката могат да спестят част от тези съществени проблеми за стопанина.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР