Шотландска Клепоуха котка, известна като Шотландски Фолд и Скотиш Фолд,

...
Шотландска Клепоуха котка, известна като Шотландски Фолд и Скотиш Фолд,
Коментари Харесай

Шотландска Клепоуха Котка

Шотландска Клепоуха котка, известна като Шотландски Фолд и Скотиш Фолд, е животно с атрактивна визия и доста благ манталитет. Красивите представители на тази порода котки дължат името си на особената форма на ушите си, които са огънати напред и надолу.

История на Шотландска Клепоуха котка

Историята на Шотландска Клепоуха котка стартира през 1961 година, когато във фермата наоколо до Копър Ангус, графство Пъртшир, Шотландия, се появява свърталище със странни котенца. Всички те дължат странната форма на ушите си на генетична разновидност. От всички котенца оживяло единствено едно - Сузи, което било бяло на цвят и съумяло да даде живот на едно свърталище, преди да бъде сгазено от кола.

От цялото свърталище обаче единствено едно котенце било с уши като на майка си. То било кръстено Снукс и всички котки от породата Шотландска Клепоуха котка са негови наследници. Шотландска Клепоуха котка се счита за елитна порода котки и е търсена от фенове на мъркащите създания, които желаят да се явяват на изложения или просто желаят да имат домакински любим, който постоянно е в положително въодушевление. Наред със Донски сфинкс, английска котка, Ашера, Хималайска котка, Мейн куун, Ла перм, Серенгети тя е измежду редките породи котки.

Стандарт на Шотландска Клепоуха котка

 Шотландска Клепоуха котка

Мъжка Шотландска Клепоуха котка може да доближи до 5 кг, женските нормално са по-леки. Шотландска Клепоуха котка е животно с лека костна система и приблизително на величина и растеж. Муцуната на Шотландска Клепоуха котка е относително къса, само че не е сплескана. Носът е мрачен или е обагрен в сходство с цвета на козината на котката.

Очите на Шотландска Клепоуха котка са кръгли и огромни, могат да бъдат жълти, зелени или даже сини. Ушите на котките от тази порода са наклонени напред, а крайчетата са клепнали надолу. Колкото по-близо до главата се намират ушите, толкоз по-ценен е представителят на тази порода. Тялото на Шотландска Клепоуха котка е леко издължено, крайниците са мощни и мускулести, опашката е дълга. Козината на котката е къса и доста мека. Тя може да бъде оцветена в разнообразни цветове. Тя може да е синкаво сива, кафеникава, пясъчна, бяла, бежова, на петна или на линии. Допустими са както двуцветни, по този начин и трицветни оцветявания на козината.

Грижи за Шотландска Клепоуха котка

Шотландска Клепоуха котка има потребност да играе, с цел да се усеща щастлива, по тази причина е добре да я снабдите с разнородни котешки играчки. Те ще оказват помощ да се забавлява, когато ви няма у дома. Шотландска Клепоуха котка не би трябвало да бъде къпана повече от един-два пъти в годината, и би трябвало доста да се внимава в ушите на котката да не попадне вода. Козината на Шотландска Клепоуха котка може да бъде сресвана с гъст гребен или да се минава с влажна забрадка, с цел да се отстранят всички непотребни косъмчета. Шотландска Клепоуха котка би трябвало да се пази от течения, по тази причина котешкото легло би трябвало да е на място, което е надалеч от вратата. В множеството случаи обаче котките от тази порода избират да спят в леглото на стопаните си.

Обучение на Шотландска Клепоуха котка

 Шотландска Клепоуха котка

Шотландска Клепоуха котка е мъдро животно, по тази причина при предпочитание може да бъде научена да извършва разнообразни типове трикове. Обучението на Шотландска Клепоуха котка би трябвало да стартира от ранна възраст - когато котето е на към три или четири месеца, и наученото да се затвърждава постоянно. Шотландска Клепоуха котка може да се научи да прескача обръч и да идва, когато я повикате, само че ще прави това единствено в случай че се усеща добре и в случай че в никакъв случай не сте ѝ се карали, в случай че не е изпълнявала дадена команда преди. За Шотландска Клепоуха котка образованието е като игра и тя ще се радва да се включва в него, до момента в който не се постановат санкции.

Хранене на Шотландска Клепоуха котка

Шотландска Клепоуха котка няма проблеми с храненето и не е претенциозна, тъй че може да ѝ давате както консерви за котки и котешка храна на гранули, по този начин и натурални артикули. Шотландска Клепоуха котка може да хапва нискомаслена извара и нискомаслена сметана, разнообразни типове месо - без овнешко и свинско, както и техните субпродукти. Шотландска Клепоуха котка има потребност от витамини и минерали, които да допълват менюто й, в случай че се храни с натурални артикули.Шотландска Клепоуха котка може да яде разнообразни типове зеленчуци, сварен ориз, някои типове плодове - без банани и грозде, твърдо сварени яйца, кисело мляко. Не се предлага да давате на котките от тази порода сладки произведения, тестени произведения, пържени храни, сурова риба и сурово месо, мазни и пикантни храни.

Заболявания при Шотландска Клепоуха котка

Шотландска Клепоуха котка е склонна към ушни инфекции, защото заради особената форма на ушната мида ухото натрупва огромно количество ушна тиня. Тя би трябвало постоянно да се почиства, като е целесъобразна използването на специфични спрейове, които размекват ушната тиня и тя сама изтича. Не е добра концепция да почиствате ушите на котката си с клечки за уши, защото може да увредите слуховия канал и тъпанчето. Шотландска Клепоуха котка може също по този начин да страда от разнообразни типове котешки кожни проблеми, по тази причина при най-малкия признак е добре да бъде заведена при експерт.

Представителите на породата Шотландска Клепоуха котка не могат да бъдат кръстосвани между тях, защото това води до проблеми с костите. Смята се, че това се дължи на обстоятелството, че всички представители на породата Шотландска Клепоуха котка са със сходни гени. Котките от тази порода могат да се кръстосват единствено със Скотиш Стрейт - шотландска порода котки с прави уши. В котилото има и от двата типа котенца, като от време на време множеството са с клепнали уши.

Любопитни обстоятелства за Шотландска Клепоуха котка

 Шотландска Клепоуха котка

Малко откакто породата била приета Шотландска Клепоуха котка постоянно била считана за глуха порода странната форма на ушите си. Това въобще не е по този начин и формата на ушната мида на Шотландска Клепоуха котка не пречи да има съвършен слух. Шотландска Клепоуха писана не е злопаметна котка и даже в случай че ви се е разсърдила за нещо, ще ѝ мине доста бързо. Шотландска Клепоуха котка се схваща с деца и няма да ги нарани, само че не е добра концепция да оставяте прекомерно малко дете с нея, защото то може да играе малко по-грубичко с животното.

Недостатъци на Шотландска Клепоуха котка

Шотландска Клепоуха котка няма изявени дефекти, само че в случай че бъде оставяна за дълго време сама, може да повреди нещо от интериора, с цел да се разнообрази и да пребори скуката.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР